Nejnovější články » Filmové novinky

Nominace na 87. Oscary jsou odtajněny. Kdo si letos odnese prestižní ocenění?

16.1.2015,

Před pár dny vyhlásil nominace Český lev a nyní už víme, kdo bude bojovat o jeho většího bráchu. Ceny Americké akademie filmového umění a věd představily uchazeče o zlatou sošku Oscara hned ve 24 kategoriích. Nominace ovládla černá komedie Birdman a Grandhotel Budapešť. V těsném závěsu se drží Kód Enigmy, Americký sniper a Chlapectví.

Američtí filmoví akademici opět sestavili nominaci těch nejlepších filmů z nejlepších. A hlavní tahouni nejsou vůbec žádným překvapením. V čele nominace stojí již zmíněná komedie Grandhotel Budapešť a Birdman. Očekávaně získal hned několik nominací také sci-fi snímek Interstellar. Boduje především v technických kategoriích. Naopak Fincherova Zmizelá, jeden z nejpřekvapivějších snímků minulého roku, získala nominaci pouze jednu. O ocenění nejlepší herečky v hlavní roli bude bojovat Rosamund Pike.

Rosamund Pike to ale rozhodně nemá ještě v kapse. Ve své kategorii má totiž velkou konkurenci. Spolu s ní se o sošku uchází Reese Winterspoon za výkon ve filmu Divočina, Felicity Jones za hlavní roli ve filmu Teorie všeho, francouzská herečka Marion Cottilard a Američanka Julianne Moore. V mužské kategorii se utká představitel Amerického snipera Bradley Cooper, Steve Carell za hlavní roli ve filmu Hon na lišku a Benedict Cumberbatch za film Kód Enigmy. Pětici pak doplní „Birdman“ Michael Keaton a Eddie Redmayne, který byl nominován za roli ve filmu Teorie všeho.

Hned dvě nominace v jedné kategorii získal francouzský hudební skladatel a dirigent Alexandre Desplat. Oscara si může odnést za hudbu k filmu Grandhotel Budepešť, ale také za snímek Kód Enigmy. Konkurovat mu bude skvělý německý skladatel Hans Zimmer s hudbou k filmu Interstellar. Nechybí ani britský hudební mág Gary Yeshon a jeho hudba k filmu Mr. Turner či zástupce Islandu Jóhann Jóhannsson a hudba k snímku Teorie všeho.

V kategorii Cizojazyčný film bohužel opět chybí český zástupce. Film Fair Play režisérky Andrey Sedláčkové se nedostal ani do užšího výběru. Své zástupce tu mají Rusko, Polsko, Argentina, Estonsko a dokonce také Mauritánie.

Slavnostní galavečer, během kterého dojde k vyhlášení vítězů jednotlivých kategorií, proběhne 22. února. Moderace se ujme oblíbený herec Neil Patrick Harris.

Kompletní nominace:

Nejlepší film

Nejlepší režie

Nejlepší herec v hlavní roli

Nejlepší herečka v hlavní roli

Nejlepší herec ve vedlejší roli

Nejlepší herečka ve vedlejší roli

Nejlepší cizojazyčný film

Nejlepší animovaný film

Nejlepší původní scénář

Nejlepší adaptovaný scénář

Nejlepší kamera

Nejlepší střih

Nejlepší hudba

Nejlepší píseň

Nejlepší výprava

Nejlepší kostýmy

Nejlepší masky

Nejlepší dokument

Nejlepší krátkometrážní dokument

Nejlepší krátkometrážní animovaný film

Nejlepší krátkometrážní hraný film

Nejlepší střih zvuku

Nejlepší mix zvuku

Nejlepší vizuální efekty