Nejlepší filmy roku 2014: povinný seznam nejen pro kinomaniaky!

Nejlepší filmy roku 2014: povinný seznam nejen pro kinomaniaky! 

Zanedlouho zaplní nebe ohňostroje a zemi vybuchlé petardy i zapomenutí opilci. Ale ještě než se tak stane, nabízíme vám tradiční žebříček „nejkvalitnějších snímků“ uplynulého roku.

Stejně jako v přehledech z minulých let – tedy ve článcích Nejlepší filmy roku 2011, Nejlepší filmy roku 2012 a Nejlepší filmy roku 2013 - jsme snímky rozdělili do žánrových kategorií, sestavených subjektivně podle našeho názoru. V pořadí opět chybí většina dokumentů a českých filmů, ale zato se tentokrát můžete těšit na nové kategorie hororů a žánru pohádek.

Pozor! Výběr nejlepších filmů roku 2015 a nejlepších filmů roku 2016 najdete zde.

Akční filmy

Za salv výbuchů se letos vynořilo několik mňamózních akčních snímků. Mezi příjemná překvapení se zařadil John Wick. Do kategorie jsem však přidal i dva blockbustery ležící na hranici žánru, ale oplývající povedenými akčními sekvencemi. Přestože Hobit patří mezi ikony fantazy, čekalo se od něj trochu víc. Do seznamu se bohužel nevešel ani velmi kvalitní Equalizer s Denzelem Washingtonem v hlavní roli.

  1. John Wick

  2. Železná srdce

  3. Hunger Games – Síla vzdoru 1. část

  4. Hobit: Bitva pěti armád

  5. Captain America: Návrat prvního Avengera

Sci-Fi filmy

Kvůli množství výtečných vědeckofantastických filmů jsem letos vytvořil samostatnou sci-fi kategorii. Kromě nadčasově geniálního Nolanova Interstellaru se povedl i zbytek snímků včetně komediálních Strážců galaxie. Více než u jiných žánrů je zde pořadí velmi těsné.

  1. Interstellar

  2. Na hraně zítřka

  3. Úsvit planety opic

  4. Strážci galaxie

  5. X–Men: Budoucí minulost

Mystériózní / Horory

Že oči mohou skrývat svá tajemství, jsme se přesvědčili v  tajemném Výchozím bodě. Mezi výborné horory patří také Chraň nás od zlého, či "béčkové" překvapení roku – nové zpracování Drákuly.

  1. Chraň nás od zlého

  2. Výchozí bod

  3. Drákula: Neznámá legenda

  4. Zůstaň se mnou

  5. Jessabele: V tváři démona

Drama

Na hraně této kategorie a životopisných snímků se letos urodil výborný film Chlapectví od režiséra Richarda Linklatera, který byl natočen v průběhu dvanácti let se stejnými herci. Podobnou bombu z čistého nebe představuje i povedený Ranhojič z německé produkce či ruský Leviatan. I přes pochybnosti jsem nakonec mezi TOP 5 nezařadil skvělou Zlodějku knih.

  1. Ranhojič

  2. Vlk z Wall Street

  3. Chlapectví

  4. Leviatan

  5. Mapy ke hvězdám

Thriller / Krimi

V této kategorii doslova ční nad ostatními majstrštyk od slavného režiséra Davida Finchera Zmizelá. Fincher v něm opět dokázal, že umí natočit originální a mrazivý film s nečekaným rozuzlením. Ostatní snímky kategorie pak trochu zůstávají v jeho stínu.

  1. Zmizelá

  2. NON-STOP

  3. Nejhledanější muž

  4. Mezi náhrobními kameny

  5. Památkáři

Komedie

Jako zjevení se mezi komediemi objevili skvělé a černohumorné Divoké historky od argentinského režiséra Damiána Szifróna. Citlivější diváci se pak mohou těšit i na snímky lehčího ražení, jako třeba 22 Jump Street či trochu artově vymykající se Grandhotel Budapešť s hvězdným obsazením.

  1. Divoké historky

  2. Grandhotel Budapešť

  3. 22 Jump Street

  4. Co jsme komu udělali?

  5. Návrat blbýho a blbějšího

Pohádky (pro celou rodinu)

I pro tento žánr jsem letos nově vytvořil kategorii. Důvodem je vysoký počet kvalitních pohádek v roce 2014. Kromě Tří bratrů od dua Svěrákových jsem do výběru zařadil jen komediální rodinné snímky. Mezi černé koně se zařadil zejména Lego příběh, avšak do výběru se bohužel už nevešli vtipně blázniví Tučňáci z Madagaskaru.

  1. Lego příběh

  2. Tři bratři

  3. Dobrodružství pana Peabodyho a Shermana

  4. Jak vycvičit draka 2

  5. Paddington

Romantické filmy

Tady by si měly přijít na své především ženy a citlivější duše :-). Do žebříčku se opět prokousaly některé žánrově „kolidující“ filmy. Zcela výjimečným je v tomto přehledu romanticko-fantastický snímek Ona, kde Joaquin Phoenix prožívá svůj románek s virtuální dívkou. 

  1. Hvězdy nám nepřály

  2. Ona

  3. Kouzlo měsíčního svitu

  4. Láska na kari

  5. Love song

Co se jinam nevešlo, ale měli byste vidět!

V této kategorii skončily výborné snímky, které jsou specifické svým zaměřením nebo se již nevešly do početně omezených žebříčků. Mezi horká artová želízka patří jak koprodukční evropská Ida, ukrajinské drama Kmen, tak i drsná severská Nymfomanka část 2. Příznivci komiksově laděných akčňáků by si neměli nechat ujít Amazing Spider Mana 2, Sin City: Ženskou, pro kterou bych vraždil nebo 300: Vzestup říše.

Povedené koprodukční drama Zimní spánek ve vás zanechá nesmazatelný dojem. Podobně tomu je ve stejné kategorii i u Soudce, Příběhu Marie a 12 let v řetězech. Zasmějete se pak při pokračování komedií Noc v muzeu: Tajemství hrobky, Šéfové na zabití 2. část, Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel nebo kultovní akční parodii: Postradatelní 3. Romantici ocení duo snímků - Zmizení Eleanor Rigbyové: On a Ona.

A pokud chcete vidět kvalitní dokumenty? Pak si sežeňte Nick Cave: 20 000 dní na Zemi, Get On Up – Příběh Jamese Browna nebo Yves Saint Laurent. Přejeme hezký filmový rok 2015!

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!