Rozeznělé město pomáhalo Slaným dětem

Rozeznělé město pomáhalo Slaným dětem 

Rozeznělé město Třebíč pomáhalo SLANÝM DĚTEM

Po celé tři dny od 19.6. do 21.6.2010 zněla v Třebíči hudba v projektu Rozeznělé město

V sobotu 19.6.2010  večer se kostel sv. Martina v Třebíči rozezněl zahajovacím koncertem chrámových sborů Musica animata a Santini v projektu Harmonia Laudes SONGS FOR GOD. Zcela zaplněný kostel byl vystoupením hudebníků a zpěváků pod vedením dirigenta ing. Karla Tomka a sbormistryně Veroniky Hrůzové nesmírně nadšen. Projekt se zapojil do charitativní sbírky na pomoc nemocným cystickou fibrózou. S laskavým svolením ing. Tomka a Johany Malé mohla být pokladnička CF umístěna při této příležitosti. Po představení charitativní akce na Pomoc slaným dětem, kterou pořádá Klub CF se sídlem v Praze–Motole, předala aktivní dobrovolnice Irena Komárková dárečky od nemocného CF Oty oběma organizátorům jako poděkování za vstřícnost. Dřevěná pokladnička ve tvaru panáčka, který podává ruku, je symbolem a výzvou pro všechny, kteří chtějí nevyléčitelně nemocným CF pomoci a přispět na jejich náročnou léčbu. Že mají posluchači nádherné hudby srdce otevřené a informace o nevyléčitelné nemoci cystická fibróza je oslovily, svědčí výtěžek z obou koncertů. Byla vybrána částka 6.007 Kč. Všem, kteří přispěli, patří velké poděkování a Klub CF děkuje všem, že pomáhají pomáhat.

Skladby Charlese Norwella, které zazněly v podání amatérského hudebního souboru Musica animata, byly posluchači oceněny bouřlivým potleskem. Za zmínku stojí, že v současné době hudebníci připravují v rámci uskupení Harmonia laudes nový český muzikál SAMSON a DALILA. Téma velkého příběhu lásky, zklamání a zrady na pozadí biblických událostí je velkým předsevzetím všech, kdo se na novém programu podílí. Příznivci tohoto uskupení se mohou těšit na další skvělý hudební zážitek.

V neděli odpoledne jako pokračování projektu Rozeznělá Třebíč bylo možno při návštěvě ZUŠ Resonance v Třebíči si vyzkoušet, jak to chodí ve sboru.

Večer 20. 6. 2010 v aule Katolického gymnázia proběhlo 54. slavnostní třebíčské Nokturno, v němž vystoupili mladí hudebníci z Brna. Program pod názvem „A co Vy, pane kolego?!“ připravili David Kříž (Kolega, baryton), Ondřej Koláčný (Kolega, housle), Jitka Břízová (housle) a Iva Hrbáčková (klavír) a předvedli, že i prostřednictvím klasické hudby je možné posluchače vtipně poučit a pobavit. Tato komediální koncertní revue je totiž jejich autorským projektem: „Celý scénář je reflexí našeho přátelského vztahu a našeho společného smyslu pro humor. Vtípky míříme do svých řad – střílíme si z vážnohudebnických manýr, romantických mýtů o skladatelích a také se snažíme vyhnat kostlivce z prostředí klasické hudby – aby se v něm posluchači cítili stejně dobře jako my, pro které je vážná hudba druhých domovem.“. A že se „Kolegům“ večer plný hudby A. Dvořáka, L. Beethovena. J. Strausse a B. Smetany opravdu vydařil, o tom svědčil velký aplaus publika.

Před revue byla představena charitativní sbírka pro nemocné CF a během přestávky, kdy se hosté občerstvovali, mohli přispět do pokladničky. Poděkování patří i vedení školy, že se na jejich půdě pomáhalo slaným dětem.

Pondělní odpoledne bylo slyšet hudbu na různých místech města. Ve 14 h se z třebíčské radnice ozvaly zahajovací tóny, a pozvaly tak všechny Třebíčany k oslavám Evropského svátku hudby, který k nám přišel z Francie.

Fête de la Musique
připadá na 21. červen, svátek Svatého Jana a nejkratší noc roku, vstup do letního období a to je v Paříži Svátek hudby! Amatéři i profesionálové zaplaví ulice i uličky, aby se rozdělili o svou hudební vášeň a nechali hýbat městem rytmy své muziky. Rockové koncerty se konají obvykle na náměstí Republiky, za klasickými orchestry se vydáte do Palais Royal, jazz, rap, blues, chanson – na dalších místech, každý pařížský obvod nabídne řadu míst s hudební produkcí, vstupy jsou zdarma.

V Třebíči sladká čoko-odměna čekala na všechny, kdo poctivě prošel odpoledním rozeznělým městem a na všech hudebních stanovištích dostal od pořadatelů razítka. Rozdávaly se i informační letáky o nemoci cystická fibróza a všichni byli pozváni do Městské knihovny v Třebíči, kde je ve vestibulu také umístěna pokladnička a můžete přispívat i na tomto místě až do konce letošního roku.

Bazilika sv. Prokopa v Třebíči hostila závěrečný koncert Svátku hudby 21.6.2010 od 19 h, kde vystoupili žáci varhanního oddělení třebíčské ZUŠ Resonance. Pod vedením vedoucí varhanního oddělení Anny Kolaříkové, Dis. se žáci umělecké školy zhostili svého úkolu na výbornou. Jako hosta si pozvali dětský sbor – DPS Resonance, který vede Mgr. Helena Valová. Svými výkony uspokojili posluchači zaplněnou baziliku a odměnou jim byl závěrečný aplaus všech hostů. Koncert mladých varhaníků Jiřího Sklenáře, Veroniky Muškové, Dity Dobrovolné, Jana Mosteckého a Ivety Sochnové byl důstojným zakončením celého projektu Rozeznělé město. Jejich organizátorům Johaně Malé, Anně Kolaříkové a Adině Havlenové i všem účinkujícím patří velký dík a do příštího ročníku je třeba popřát hodně věrných posluchačů i nadějných umělců. Tento projekt Rozeznělé město vznikl s pomocí obětavých lidí, kterým hudba dělá radost, a byl podpořen v rámci Grantového systému Zdravého města Třebíče 2010.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!