BlaŽenka: Neufňukaná pohádka o domácím násilí stále táhne

BlaŽenka: Neufňukaná pohádka o domácím násilí stále táhne90%

Divadelní spolek Cylindr už čtvrtým rokem zve do Divadla Kampa na jedinečné představení BlaŽenka. Navzdory anachronickému názvu a pro tu „důležitější“ část mužské populace možná odstrašující anotaci v žádném případě nebojuje proti mužství, ale proti agresi a machismu. Režisérka a scenáristka Iveta Dušková čerpala z příběhů žen z Latinské Ameriky a vsadila ve svém celkovém poselství na jednu kartu: Východiskem z vězení domácího násilí může být jedině odmítnutí hry na agresora a oběť.

V humorně laděné inscenaci BlaŽenka o kontroverzním tématu zazní hudba z celého světa – lidovky z českého venkova, flamenco, indiánské písně i arabské motivy. A stejně tak má děj představení provázet životem žen z rozmanitých zemí, které představují čtyři pohybově i pěvecky nadané herečky - Agáta Dušková, Pavla Drtinová, Klára Jakubová a Petra Bílková.

Na kytaru a další nástroje doprovází skvělá hudebnice Jana Steidl – Kindernayová a za mikrofonem stojí drobná zpěvačka Vanda Hauserová, která je schopna vyloudit mimo lahodných tónů i pozoruhodné zvuky k dokreslení situací na jevišti.

Cylindr totiž nepotřebuje skoro žádné kulisy – sami herečky je vytvářejí: Hodiny, záchod, vařič, skříně, celá domácnost je dokonale personifikována. Rekvizity se používají jen v nejnutnějším případě – kufry, nevěstin závoj, nebo barevné balónky jako vycpávka těhotenského břicha a posléze miminka.

Žádný nekompromisní feminismus ani srdcervoucí drama však nečekejte! Přestože v publiku jednoznačně převažují ženy, podle svědectví mnoha mužů BlaŽenka nastavuje jejich egu adekvátní a ne vždy zrovna milé zrcadlo. V tomto případě se jedná o modelový, globální příběh týrané ženy, která v sobě nakonec najde sílu se svému partnerovi - v tomto případě pivní láhvi, která jej ztělesňuje -postavit.

Pohádka má tedy dobrý konec: Po idylickém dětství, radostné svatbě, mateřství, snášení domácího násilí, útěku a pokusu o sebevraždu se „BlaŽenka“ vnitřně sebere a v extatickém africkém tanci nachází ztracenou energii do života. Blahoslavena budiž každá taková, vzkazují zpěvačky, herečky a tanečnice v jedné osobě.

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Kampa na Maninách nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!