Traband pokřtil novou desku Vlnobeat ve vyprodané Akropoli

Traband pokřtil novou desku Vlnobeat ve vyprodané Akropoli90%

Optimismus, symbolika, přitvrzení: Je tomu skoro 20 let co Traband opustil garáž, přesto však popírá, že by se někam výrazně takzvaně „posunul“ – spíš stále touží po autenticitě. „Už jsem četl, že na naší nové desce jsou radikální protestsongy, ale myslím si, že to jsou spíš milostné písně,“ uvedl situaci na pravou míru kapelník Jarda Svoboda, když v pražském paláci Akropolis s kolegy křtili Vlnobeat.

Po dvaceti letech existence vydala kapela v pořadí své deváté CD, které je rockovější a méně příběhové, než ta předchozí, ale zato se nechá unášet euforickými hesly, která šikovně táhnou. Nejvýraznějšími songy jsou Ta radost!, Mluv se mnou, miláčku nebo Je to jenom úhel pohledu. Méně textu, více repetic, hlubší a hlubší prožitek téhož. Zpívá se o obecných, všudypřítomných, globálních jevech, ne o individuálních teskných osudech lidí z Koločavy, hradů, hor a nádraží – tentokrát je to muzika o každém jednom z nás právě v téhle době.

Ale tato škatule může vlastně být (jakožto kterákoliv jiná!) při uvažování o svobodné tvorbě Trabandu také zcela nadbytečná. :-) „Vlastně jsem chtěl napsat něco proti blbý český náladě, o tom věčným fňukání a stěžování si,“ uvedl v rozhovoru Svoboda, autor všech písní.

Traband nahrál Vlnobeat ve svém klasickém složení (tuba – Robert Škarda, trumpeta – Jana Kaplanová, kytara – Jarda Svoboda a bicí – Václav Pohl) obohaceném o vynikajícího hráče na pětistrunné banjo Radima Humla. Koncert v Akropoli navíc energicky doprovázely dvě trabandistky juniorky, Ema Pohlová a Emilka Kaplanová na rumba koule a staly se tak okamžitě miláčky publika.

Kmotrem Vlnobití se stal herec Vladimír Javorský, který na ukulele zabrnkal píseň Indián. Jako hosta si Trabandité na koncert pozvali plzeňskou Znouzectnost, která po šesti letech pokřtila desku *Beat Simplicitas*. Po 22 letech je to jejich návrat k vinylu nahraný v zakládající sestavě Caine, Déma a Golda. Kmotrem jejich desky byl zase Honza Tráva Trávníček, horolezec, který nedávno vystoupil na K2 a příznačně samotný křest provedl energetickou kaší ze sáčku, která s ním na velehoru a zpět putovala.

Na koncertě zazněla většina písní z nového alba Trabandu, ale samozřejmě nechyběly ani staré vypalovačky Černej pasažér, Tichý muž, Sáro!, Kantorovy varhany nebo novější Indiáni ve městě.

Jejich koncertní šňůra pokračuje na těchto místech:

  • 12.12. Uherské Hradiště, kino Mír
  • 19.12. Litoměřice, hospoda U letního kina  
  • 22.1. Praha - Malostranská beseda
  • 23.1. Rychnov u Jablonce n. Nisou - Restaurace Beseda
  • 27.2. Pardubice - Divadlo 29
  • 14.3. Praha - Žižkovská noc
  • 14.4. Praha  - Malostranská beseda
  • 15.4. Plzeň - Pod lampou
  • 16.4. K. Vary - Paderewski
Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Palác Akropolis nabízí i další akce

Umělci:

Místo konání: Palác Akropolis

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!