Nejnovější články » Hudební novinky

Grammy Awards odtajnily nominace. Kdo si tentokrát odnese zlatý gramofon?

8.12.2014,

V únoru se uskuteční již 57. ročník Grammy Awards. Tentokrát je však těžké tipovat, kdo si odnese nejvíce ocenění. Šance jsou totiž velmi vyrovnané. Shodný počet nominací získala hned trojice interpretů – zpěvačka Beyoncé, Brit Sam Smith a Američan Pharrell Williams.

Sam Smith, který v nominacích letos debutuje, má šanci získat zlatý glóbus hned v pěti nejdůležitějších kategoriích. Bojovat bude také o ocenění za Nahrávku roku, kde mu konkuruje čtveřice zpěvaček. Šanci má australská rapperka Iggy Azalea a píseň Fancy, zpěvačka Sia se svým hitem Chandelier, mladá Američanka Taylor Swift a její Shake It Off a v poslední řadě All About That Bass od Meghan Trainor. Proti nim stojí jako jediný muž Sam Smith, který vyráží do boje se svou písní Stay With Me. Podobné složení má také kategorie Song roku. Je v ní pouze jedna změna – píseň Fancy vystřídal song Take Me To Church od irského muzikanta Hoziera.

V kategorii Album roku je již poměr zpěváků a zpěvaček více vyrovnaný. Opět se zde objevuje Sam Smith, tentokrát s celým albem In The Lonely Hour. Chybět nemůže ani slavná Beyoncé s deskou Beyoncé a úspěšný Pharrell Williams s albem Girl. Pětici konkurentů pak doplňuje Ed Sheeran a jeho deska X a album Morning Phase, kterou nahrál americký muzikant Beck. Velmi zajímavé budou určitě také výsledky kategorie Nejlepší nováček. Zde se s již zmiňovanými interprety Samem Smithem a Iggy Azaleou utká anglická kapela Bastille, americká country zpěvačka Brandy Clark a losangeleská skupina Haim.

Grammy Awards je každoroční ocenění hudebníků. Uděluje ho Národní akademie hudebního umění a věd ve Spojených státech již od roku 1958. V současnosti se v nominaci objevuje 83 kategorií. O tom, kdo si odnese zlaté gramofony tentokrát, se můžeme zatím jen dohadovat. Slavnostní galavečer předávání ocenění se uskuteční až 8. února 2015 v Los Angeles. Zatím si můžeme prohlédnout obsáhlou nominaci a vybrat si své favority. 

Nominace:

VŠEOBECNÉ KATEGORIE

Nahrávka roku

Album roku

Song roku

Nejlepší nováček

POP

Nejlepší sólový popový výkon

Nejlepší popový duetový/skupinový výkon

Nejlepší tradiční popové vokální album

Nejlepší popové vokální album

DANCE

nejlepší taneční nahrávka

Nejlepší taneční/elektronické album

ROCK

Nejlepší rockové vystoupení

Nejlepší rockový song

nejlepší rockové album

METAL

Nejlepší metalový výkon

R&B

Nejlepší R&B výkon

Nejlepší tradiční R&B výkon

Nejlepší R&B song

Nejlepší městské moderní album

Nejlepší R&B album

RAP

Nejlepší rapový výkon

Nejlepší rapová spolupráce

Nejlepší rapový song

Nejlepší rapové album

COUNTRY

Nejlepší sólový country výkon

Nejlepší country duetový/skupinový výkon

Nejlepší country song

Nejlepší country album

JAZZ

Nejlepší improvizované jazzové sólo

Nejlepší jazzové vokální album

Nejlepší jazzové instrumentální album

Nejlepší jazzový komplet

Kompletní nominaci naleznete na oficiálních stránkách Grammy Awards