Český slavík 2014: České populární hudbě stále kraluje Karel Gott a Lucie Bílá. Na výsluní se vrátili Kabáti

Český slavík 2014: České populární hudbě stále kraluje Karel Gott a Lucie Bílá. Na výsluní se vrátili Kabáti 

Čeští slavíci roku 2014 jsou již známí. Po roce se sešla opět veškerá česká (nejen) hudební smetánka ve Státní opeře, aby sledovala předávání nejprestižnějších českých hudebních ocenění. Program sliboval mnoho hudebních zážitků, humoru a slávy. Výrazné změny na stupních vítězů se však nekonaly.

Nádherný sál Státní opery v Praze se opět proměnil k nepoznání. Celému prostoru opět dominovala kýčovitá scéna, na které se moderátor Libor Bouček i ostatní účinkující téměř ztráceli. Otázku, zda taková „nádhera“ plná křiklavých videoprojekcí a světel patří do honosné budovy Státní opery, si pokládám každý rok. I letos jsem dospěla k závěru, že nepatří. Celým večerem provázel Libor Bouček, který vystřídal loňského Jana Krause.

Jako první byly oceněny české zpěvačky. Na třetím místě se umístila mladá zpěvačka Ewa Farna, která si i přes dojetí dokázala rýpnout do neustálých kritiků její tělesné váhy. Druhé místo obsadila Lucie Vondráčková, jejíž cenu převzal otec, jelikož zpěvačka zůstala se svým mužem v Kanadě. První místo obsadila opět Lucie Bílá, což samozřejmě nikoho příliš nepřekvapilo. V nominaci se kromě zmíněných objevily ještě Monika Absolonová, Aneta Langerová i zesnulá Iveta Bartošová.

Další ocenění si přebíraly nejlepší skupiny. Na třetím místě skončila kapela Kryštof, která tak sestoupila z loňského prvního místa, aby uvolnila místo úspěšnějším formacím. Na druhé příčce se umístili členové kapely Chinaski. Na první místo se tak vrátila rocková skupina Kabát, jejíž koncert na pražském Vypichu sledovalo letos přes 70 tisíc fanoušků. Opravdovou kontroverzí v této kategorii byla nominace plzeňské kapely Ortel, která je mimo jiné známá svými extrémistickými texty. V top šestce se umístili také skupiny Divokej Bill a Olympic.

Třetím nejlepším zpěvákem podle ankety Český slavík se stal Richard Krajčo, za kterého převzal cenu Libor Bouček, jelikož trávil v té době čas ve studiu s kapelou. Ani druhý oceněný nebyl v opeře přítomen. Stal se jim Tomáš Klus, za něhož převzal cenu opět Bouček. Na prvním místě se samozřejmě umístil Mistr Karel Gott, který při své děkovné řeči nešetřil šarmem ani vtipem. Stal se také absolutním slavíkem. V nominaci se dále umístili Vojtěch Dyk, Michal David a Daniel Landa.

Během večera nemohlo samozřejmě chybět také několik hudebních čísel. Některá se povedla, jiná zas méně. O výborný rozjezd celého večera se postaral duet Karla Gotta a Radka Bangy, se kterým oba interpreti bodují i na probíhajícím turné prvního zmíněného zpěváka. Skvělý byl také Xindl X, který získal cenu za nejstreamovanější skladbu internetu. Na druhou stranu pokus Markéty Konvičkové, Lo Hrůzové a Debbie zazpívat největší hity Evy Pilarové bych radši ani nekomentovala.

Největší slabinou celého přímého přenosu byla velká uspěchanost, kdy moderátor nenechal hudebníky téměř ani domluvit. Sotva stačili říct jednu větu, už u nich stál a vyzíval, aby svoji řeč co nejrychleji ukončili. Možná by bylo vhodné prodloužit čas na děrovačku a omezit množství rádoby vtipných momentů, které přenosu ve většině případů spíše škodí. Upřímně, koho zajímá, jak Bouček tancuje s teniskou Šafářovou s tenisákem mezi čely. Pro příště bych radila více stylu a grácie než přehnané množství vtipu a spěchu.

Zpěvačka roku:

  • 1. Lucie Bílá
  • 2. Lucie Vondráčková
  • 3. Ewa Farna

Skupina roku:

  • 1. Kabát
  • 2. Chinaski
  • 3. Kryštof

Zpěvák roku:

  • 1. Karel Gott
  • 2. Tomáš Klus
  • 3. Richard Krajčo

Objev roku: Elis

Slavík bez hranic: No Name

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Národní divadlo - Státní opera... nabízí i další akce

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!