Praha zahajuje 17. Festival francouzského filmu

Praha zahajuje 17. Festival francouzského filmu 

Praha, Brno, České Budějovice, Hradec Králové a Ostrava opět hostí Festival francouzského filmu, který u nás pořádá Francouzské velvyslanectví v ČR, Francouzský institut a společnost Unifrance. Letošní ročník představí - kromě jiného - osm nových francouzských filmů v předpremiéře.

Předpremiérám vévodí tituly, které byly uvedeny v hlavní soutěži na letošním festivalu
v Cannes, jako například nejnovější snímek bratří Dardennů Dva dny, jedna noc, ve kterém exceluje Marion Cotillard, či nové zpracování životního příběhu slavného módního navrháře z dílny režiséra Bertranda Bonella Saint-Laurent, jehož ztvárnil mladý populární herec Gaspard Ulliel.

Žánrově pestrá sekce předpremiér dále nabídne detektivní příběh Láska je dokonalý zločin režisérské dvojice Arnauda a Jean-Marie Larrieuových, pozoruhodný psychologický snímek Arnauda Desplechina Jimmy P. – Psychoterapie prérijního indiána, životopisný film Violette režiséra Martina Provosta líčící osudové setkání začínající spisovatelky z nuzných poměrů Violette Leduc se Simone de Beauvoir či intimní Příběh Marie inspirovaný skutečným osudem slepé i hluchoněmé dívky Marie Heurtin, odehrávající se v 19. století v prostředí kláštera, který vynikajícím způsobem zpracoval režisér Jean-Pierre Améris a který získal cenu Variety v Locarnu.

Komedie režisérky Audrey Dana Sex v Paříži nabídne přehlídku oblíbených francouzských hereček, jako jsou Isabelle Adjani, Leaticia Casta, Sylvie Testud či Julie Ferrier. Předpremiérovou sekci uzavírá nejnovější film významného francouzského režiséra Benoîta Jacquota Tři srdce, který byl uveden v hlavní soutěži letošního festivalu v Benátkách.

Další francouzské filmové novinky, které se setkaly s velkým ohlasem na mezinárodních
festivalech a které zatím nemají českého distributora, uvede pražská část festivalu
v soutěžní sekci Výběr české kritiky.

Na programu 17. Festivalu francouzského filmu nebude letos chybět ani oblíbený Večer
krátkých filmů.

Sedmnáctý Festival francouzského filmu bude slavnostně zahájen ve středu 19. listopadu v kině Lucerna předpremiérou filmu Tři srdce, který byl uveden v hlavní soutěži letošního festivalu v Benátkách. Francouzský institut v Praze připravil zahájení festivalu pro veřejnost v Kině 35 a nabízí projekci dvou filmů za cenu jedné vstupenky. Festival zahajuje v 19.00 projekce snímku Jimmy P. – Psychoterapie prérijního indiána a pokračuje ve 21.30 Lidskou otázkou. Festival bude zakončen 26. listopadu projekcí dalšího předpremiérového filmu Saint Laurent, který Francii reprezentuje v klání o Oscara.

Festival se koná v osmi partnerských kinech, kde začíná o den později 20. listopadu.
V kinech sítě Europa Cinemas (Praha - Kino 35 Francouzského institutu v Praze, Lucerna,
Světozor, Brno – Scala, České Budějovice – Kotva, Hradec Králové – Bio Central, Ostrava –
Minikino
) a v pražském multikině CineStar Anděl.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!