Fury: působivé válečné drama v srdci nacistického Německa

Fury: působivé válečné drama v srdci nacistického Německa80%

Duben 1945. Druhá světová válka spěje nezadržitelně ke svému konci, spojenecká vojska postupují vpřed, na oslavy je však ještě brzo. Právě naopak – ve středu samotného Německa musí americká ofenzíva řešit (kromě jiného) ožehavý problém. Jejich tanky jsou totiž mnohem zaostalejší než ty německé. Musí proto postavit do čela postavit ty nejschopnější, s jejichž pomocí se jim snad podaří s Nacisty definitivně skoncovat.

Válečných filmů bylo od konce 2. světové války (jehož 70. výročí si připomene v následujícím roce) natočeno nespočet. Mnohé z nich sází na herecké obsazení, jiné se zaměřují na psychologii vojáků a jejich chování v nejtěžších chvílích života, další se pokusí zaujmout diváka jednou akční scénou za druhou.

David Ayer, který se mj. podílel na tvorbě scénáře k Rychle a zběsile nebo Training Day, zasahuje svým nejnovějším počinem asi do všech zmíněných kategorií a nabízí tak vcelku povedenou, více než dvouhodinovou podívanou, u které se určitě nebudete nudit!

Hlavními hrdiny příběhu jsou členové posádky amerického tanku Sherman. V čele stojí seržant Collier (Brad Pitt), veterán, který sloužil hned na několika frontách (nejdříve bojoval v Africe, později také v Belgii a Francii). Ten se musí vypořádat nejen se svou stálou osádkou v podobě zbožného, přesto však nemilosrdného Boyda „Bible“ Swana (Shia LaBeouf), neurvalého Grady Travise (Jon Bernthal) a často připitého řidiče jménem Trini „Gordo“ Garcia (Michael Peña), ale také s nováčkem – písařem (Logan Lerman), jehož k četě přidělili, aniž by předtím prošel náležitým výcvikem. A protože „Armáda nikdy chyby nedělá,“ musí ho právě oni naučit, jak ve válce přežít. A to za jakoukoli cenu.

Povedené akční drama, nebo snímek bez příběhu?

Přestože počáteční dojmy jsou vesměs vcelku příznivé, mnozí Ayerovi vyčítají absenci promyšleného příběhu. Ten se (kromě svých vlastních zkušeností z armády, kde působil na palubě ponorky) spoléhá především na věrohodná vyprávění válečných veteránů a historické záznamy. Scénám tak nechybí tolik potřebná autenticita, na druhé straně je však pravdou, že námět nečerpá z konkrétních vzpomínek (zda je založen na pravdivých událostech – vynecháme-li všeobecná známá fakta – je také otázka, ve filmu se totiž nesetkáme s mnoha konkrétními údaji ve formě dat, názvů měst atd.). Klíčový je tedy příběh Logana Lermana, který se nakonec vzdává svých ideálů, aby vydržel kruté a nelítostné podmínky války, ale také získal uznání svých spolubojovníků. Nikoho proto asi nepřekvapí, že mnoho scén pozorujeme právě jeho očima, a také jeho postava dosahuje zřejmě nejvýraznější proměny.

Jednoduchá zápletka s vysokou autenticitou

Pokud film něčím opravdu vyniká, pak je to právě míra autenticity. Ve scénách jsou použity skutečné transportéry z období 2. sv. války (německý Tiger, se kterým si musí Pittova filmová posádka poradit, je posledním provozuschopným veteránem na světě!), většina bitevních scén (snad až na pár přehnaných výjimek v závěru filmu) i proto působí vysoce realisticky. Film vytváří velmi důvěryhodný obraz bitevního pole, a přestože některé scény mohou divákům možná připadat zbytečně drastické, podává válku takovou, jaká ve skutečnosti je – surovou a krvavou.

Pokud jde o samotný příběh, jehož průběh jsme již nastínili výše, nejedná se sice o originální počin (mnohé scény byste s lehkými obměnami našli i v desítkách dalších válečných filmů), rozhodně však neurazí. Parta vojáků, která občas připomíná spíše skupinu z Tuctu špinavců (1967), se v jedné chvíli srdnatě baví o tom, zda má Ježíš rád Hitlera, zatímco jindy se v bytě německých žen pokouší o civilizované stolování se vším, co k tomu patří. Tyto neotřelé scény s dávkou černého humoru jsou tak vítaným zpestřením v průběhu filmu, který využívá již osvědčená témata válečného žánru.

Závěrečné hodnocení a trable s překladem

Celkově film zanechal veskrze příjemný dojem a návštěvy kina rozhodně nelituji. Povedený snímek se skvělým obsazením i hereckými výkony (Pitt svou roli zahrál jako vždy výborně, přestože se z lovce esesáků v Inglourious Basterds stal velitel tanku) jistě stojí za zhlédnutí. Překvapením je jistě i výkon mladého L. Lermana, který si tak dost možná zajistí cestu k mnohým hereckým metám.

Vyzdvihnout je třeba i práci kameramana, jež svou práci odvádí výborně, a scény tak ve většině případů působí velmi „živě.“ Přidejme použití dobové techniky a film jistě ocení i příznivci 2. světové války jako historické tématiky.

Celkově lze tento snímek označit za příjemnou podívanou, a pokud vám nevadí trochu více „americký“ pohled na věc a surové prostředí největší války, jakou lidstvo doposud zažilo, určitě se budete dobře bavit!

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: Železná srdce

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!