José Carreras a Vanessa-Mae vyprodali pro charitu pražskou O2 arenu

José Carreras a Vanessa-Mae vyprodali pro charitu pražskou O2 arenu90%

Za hudební událost roku lze označit charitativní koncert, na kterém tento legendární tenor a světoznámá houslová virtuoska 11. listopadu vystoupili. Toto fascinující spojení hvězd světového formátu vidělo téměř 12 tisíc diváků pražské O2 areny.

V rámci jednoho koncertu se Mae a Carreras představili na společné scéně poprvé, může být tedy právem považován za světový unikát. Speciálním hostem večera byla irská sopranistka Celine Byrneová, která před dvěma lety debutovala v londýnské Covent Garden.

Tato charitativní akce se uskutečnila pod záštitou pořádající společnosti Central Group k jubileu 20. výročí svého vzniku. Nadační fond pro zdraví dětí tak podpořila částkou ve výši jednoho milionu korun.

První část patřila této geniální britské houslistce s thajskými kořeny, která ve své hře propojuje klasickou hudbu s pop music.

"Děti kromě lásky a péče rodičů potřebují také lékařskou péči. Proto jsem ráda, že mohu přispět na dobrou věc," nechala se Mae slyšet v úvodu koncertu. „Je skvělé, že mám možnost upozornit lidi na fakt, že děti skutečně potřebují speciální lékařskou péči. Pochopitelně potřebují i lásku a podporu svých blízkých, ale je to právě medicína, co je zachrání, když jim jde o život. Já osobně jsem se nikdy neocitla na hranici života a smrti a považuji to za obrovské štěstí.“ 

Podle Guinessovy knihy rekordů je Vanessa-Mae nejmladší zaznamenanou sólistkou hrající Beethovena i Čajkovského, což dokázala již ve věku třinácti let. Jedinečně dynamická symbióza rocku, popu a klasiky se v jejím podání stala doslova dechberoucím zážitkem, již zahalen výjimečným houslovým géniem nemá ve světě současné hudební scény obdoby. Aplaudující O2 arenou burácely tóny známých hitů jako Storm, Toccata and Fugue. Nechyběly také Devill´s Trill, Contradanza i baladičtější Aurora.

Ve druhém bloku patřilo jeviště slavné španělské tenorové legendě, José Carrerasovi. Ten vystoupil za doprovodu Českého národního symfonického orchestru pod taktovkou dirigenta Davida Gimeneze. V této části zazněly operní i operetní díla Strausse, Tostiho, Valenteho, Delibese, Lehára, Jiméneze, Caballera i hit The Impossible Dream z muzikálu Man of La Mancha i duety s Celine Byrneovou.

Do Prahy se pěvec, který zanedlouho oslaví své 68. narozeniny a proslavil se zejména interpretacemi děl Verdiho a Pucciniho, vrátil po třech letech. Do povědomí veřejnosti se zapsal především jako jeden ze Tří tenorů a není tajemstvím, že v minulosti podstoupil intenzivní léčbu leukemie. Elegance, patos a emocemi protkaná nadčasovost sálají z projevu tohoto nestárnoucího krále operních pódií.

„Společnosti se naštěstí stále lépe daří poskytovat rodičům informace, jak by se měli správně starat o své děti. Nejde jen o to dávat jim lásku, je třeba vědět o všech situacích, které by mohly nastat. Proto mám rád projekty, které se snaží dál lidi informovat a pomáhat rodičům dosáhnout potřebné zdravotní péče pro jejich děti,“ vyjádřil se Carreras. 

Toto neobvyklé spojení dvou géniů světové hudební scény sklidilo bouřlivé ovace publika pražské O2 areny. Uznání přítomných si zasloužil nejenom jejich sugestivní, autentický projev, ale i dar a vůle otevřít lidská srdce na pomoc potřebným.


„Cílem umění není sen, nýbrž život.“ R. Rolland

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!