Nejnovější články » Divadelní recenze

Policejní prezident sedí ve stereotypech, ale pobaví dialogy bez servítků

10.11.2014,

Příznivci nápaditých zápletek, dobrých divadelních konců a chytlavých písní si přijdou v nuselském Divadle Bez Hranic na své. Detektivní komedie Františka Kreuzmanna Policejní prezident, aneb inspektor Smith zasahuje je nejen chytře vtipná, ale i sympaticky zhudebněná a živě doprovázená přímo Jakubem Pospíšilem na klávesy. Na jevišti mimo Jana Rosáka alias poslance-alkoholika Václava exceluje sám František Kreuzmann v roli elegantního inspektora Smithe.

Psychoanalytik, policista, poslanec – co povolání, to více méně shodná „obecná představa“ o zodpovědnosti a kvalifikovanosti toho, kdo jej vykonává. Ony archetypální postavy přiléhavé na českou společnost uvidíte právě v této „domácí“ hře Divadla Bez Hranic, které je jinak převážně scénou hostujících souborů a divadelních agentur.

Drobet šílená paní doktor, psychoanalytička-čarodějnice Kamila (Kateřina Březinová), která neustále něco „zobe“ z krabičky a ke svým klientům je nekompromisní, policejní schizo-kapitán Černý a tajemný Bezhlavý rytíř v jedné osobě (Jan Bartoška), který je po vzoru tuzemského étosu dokonale natvrdlý i miloučká a pohledná studentka psychologie Daniela (Martina Balážová), jež vnáší do celé komedie nevinnost a upřímnost. A samozřejmě ztroskotaný poslanec Václav (Jan Rosák), kterému zbývá jen pít, aby zapomněl na své korupční a sexuální aféry.

Co postava, to uzavřená karikatura vesmíru, ze které vede cesta k postavě druhé jen skrze alkohol nebo opravdovou lásku. Právě tu hledá de facto neexistující Bezhlavý rytíř, za kterého se pouze vydává kapitán Černý, a zároveň svým strašením čeří kriminální vody a odvádí pozornost od opravdových zločinů.

K navýsost zapeklité kauze je přizván geniální inspektor Smith, syn českých emigrantů do Anglie, původním jménem tedy Kovář, zcestovalý znalec českých reálií. Svým oslnivým šarmem a pronikavým intelektem dovede celou záhadu ke šťastnému konci, ve kterém chybí snad jen oltář a dvojitá svatba, Daniela – Smith a „reparát“ rozvedených Kamily a poslance Václava. Jen kapitán Černý zůstává jaksi na ocet. :-)

Tento crazy muzikál inspirovaný anglickým a francouzským humorem pobaví svými bleskovými dialogy, ve kterých si postavy rozhodně žádné servítky neberou. Zajímavá zápletka, nečekaný závěr, pěkné vykreslení charakterů, přestože poněkud stereotypní. Příjemná oddechovka na zimní večer.