Policejní prezident sedí ve stereotypech, ale pobaví dialogy bez servítků

Policejní prezident sedí ve stereotypech, ale pobaví dialogy bez servítků70%

Příznivci nápaditých zápletek, dobrých divadelních konců a chytlavých písní si přijdou v nuselském Divadle Bez Hranic na své. Detektivní komedie Františka Kreuzmanna Policejní prezident, aneb inspektor Smith zasahuje je nejen chytře vtipná, ale i sympaticky zhudebněná a živě doprovázená přímo Jakubem Pospíšilem na klávesy. Na jevišti mimo Jana Rosáka alias poslance-alkoholika Václava exceluje sám František Kreuzmann v roli elegantního inspektora Smithe.

Psychoanalytik, policista, poslanec – co povolání, to více méně shodná „obecná představa“ o zodpovědnosti a kvalifikovanosti toho, kdo jej vykonává. Ony archetypální postavy přiléhavé na českou společnost uvidíte právě v této „domácí“ hře Divadla Bez Hranic, které je jinak převážně scénou hostujících souborů a divadelních agentur.

Drobet šílená paní doktor, psychoanalytička-čarodějnice Kamila (Kateřina Březinová), která neustále něco „zobe“ z krabičky a ke svým klientům je nekompromisní, policejní schizo-kapitán Černý a tajemný Bezhlavý rytíř v jedné osobě (Jan Bartoška), který je po vzoru tuzemského étosu dokonale natvrdlý i miloučká a pohledná studentka psychologie Daniela (Martina Balážová), jež vnáší do celé komedie nevinnost a upřímnost. A samozřejmě ztroskotaný poslanec Václav (Jan Rosák), kterému zbývá jen pít, aby zapomněl na své korupční a sexuální aféry.

Co postava, to uzavřená karikatura vesmíru, ze které vede cesta k postavě druhé jen skrze alkohol nebo opravdovou lásku. Právě tu hledá de facto neexistující Bezhlavý rytíř, za kterého se pouze vydává kapitán Černý, a zároveň svým strašením čeří kriminální vody a odvádí pozornost od opravdových zločinů.

K navýsost zapeklité kauze je přizván geniální inspektor Smith, syn českých emigrantů do Anglie, původním jménem tedy Kovář, zcestovalý znalec českých reálií. Svým oslnivým šarmem a pronikavým intelektem dovede celou záhadu ke šťastnému konci, ve kterém chybí snad jen oltář a dvojitá svatba, Daniela – Smith a „reparát“ rozvedených Kamily a poslance Václava. Jen kapitán Černý zůstává jaksi na ocet. :-)

Tento crazy muzikál inspirovaný anglickým a francouzským humorem pobaví svými bleskovými dialogy, ve kterých si postavy rozhodně žádné servítky neberou. Zajímavá zápletka, nečekaný závěr, pěkné vykreslení charakterů, přestože poněkud stereotypní. Příjemná oddechovka na zimní večer.

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Bez Hranic nabízí i další akce

Místo konání: Divadlo Bez Hranic

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!