Peter Nagy, Jožo Ráž a Petr Janda na jednom pódiu

Peter Nagy, Jožo Ráž a Petr Janda na jednom pódiu 

Nenechte si ujít pražský koncert k 30. výročí působení PETRA NAGYE a skupiny INDIGO! Hosté: JOŽO RÁŽ a PETR JANDA. Již 6. listopadu od 19 hodin v divadle Hybernia.

Třicet let pěvecké kariéry oslaví Peter Nagy třemi koncerty, přičemž jeden z nich se uskuteční v Praze v divadle Hybernia. Kromě zpěvákovy doprovodné kapely Indigo se na pódiu objeví ještě další známé tváře. Jako své hosty si totiž Petr Nagy pozval Joža Ráže a Petra Jandu.

Proč právě je? "Předně jsou oba mými velmi dobrými kamarády," odpovídá s úsměvem Peter Nagy. "Máme hodně společného a také jsme spolu nazpívali duety na mou desku, což mohlo slyšet i publikum na koncertě v pražské Lucerně v roce 2009."

Peter Nagy (* 9. duben 1959, Prešov) je slovenský zpěvák, skladatel, hudebník, textař, hudební producent a fotograf. Spolu s Richardem Müllerem, Robem Grigorovem, Miroslavem Žbirkou, Marikou Gombitovou a skupinami jako Elán, Metalinda, Team nebo Tublatanka patří mezi nejúspěšnější zpěváky slovenské populární hudby osmdesátých a první poloviny devadesátých let 20. století.

První úspěšnou písní, se kterou se Peter Nagy dostal do povědomí publika, byla skladba "Profesor Indigo". Nahrál ji v srpnu roku 1982 ve studiu Košického rozhlasu spolu s kytaristou Karlem Witzem, který spolupracoval se skupinami Collegium musicum a Modus. Skladba byla vydána až o rok později. V letech 1982 - 1983 Nagy absolvoval Vojenskou základní službu jako vokalista ve Vojenském uměleckém souboru v Bratislavě, kde založil svou první profesionální hudební skupinu s názvem Indigo. V tomto období dostal nabídku zpívat se skupinou Modus.

Ve Vojenském uměleckém souboru tehdy sloužil i Július Kinček, který byl dramaturgem televizní hitparády 5×P. Kinček zařadil píseň "Profesor Indigo" do březnového kola této soutěže. Režisérem hudebního klipu, ve kterém postavu profesora hrál Andy Hryc, byl Jozef Kaiser. Píseň zde zvítězila, stala se celostátním hitem a odstartovala Nagyovu hvězdnou pěveckou kariéru.

Kromě této skladby se jeho známými hity staly i "Už je tu láska", "So mnou nikdy nezostárneš" (původně nahrané pro nezrealizovaný hudební film Chlapecká duše), "Sme svoji", "Kristínka iba spí" (s ní Nagy vystoupil na Bratislavské lyře 1984 a získal cenu publika i novinářů), "Marcel z malého mesta", "Láska je tu s nami", "Aj tak sme frajeri", "S nohami na stole", "Korálky od Natálky", "Poďme sa zachrániť“ či duet s Jožom Rážem "Psi sa bránia útokom".

V roce 1984 mu vyšlo debutové album Chráň svoje bláznovstvá, ze kterého se prodalo 620 tisíc kusů. S písní "Vzdávam sa ti" znovu vyhrál soutěž 5×P i cenu kritiky a v roce 1986, po vydání druhého alba Mně sa neschováš, získal Peter Nagy Česko-slovenského Zlatého slavíka. Krajinou se v tomto období šířila tzv. "Nagymánia".

Po vydání třetího alba Myslíš na to, na čo myslím ja? si Peter Nagy převzal od tehdejšího ředitele vydavatelství Opus Ivana Stanislava Zlatý erb Opusu za prodej miliontého hudebního nosiče. Mezi nejúspěšnější skladby tohoto alba patřila píseň "Láska je tu s nami", která třikrát zvítězila v televizní hitparádě Triangel. V roce 1987, v době čtvrtého výročí existence, měl Peter Nagy se skupinou Indigo za sebou přes 500 koncertů, z nichž dva byly odehrány před vyprodanou pražskou Lucernou. Z alba, které vyšlo v tomto roce pod názvem "Ale", byl velmi úspěšný duet s Jožo Rážem "Psi sa bránia útokom", které se stalo trojnásobným vítězem v hitparádě Triangel, a skladba "Zákony hada", která třikrát vyhrála v hitparádě 5×P.

V roce 1987 Peter Nagy znovu vyhrál v této hitparádě se skladbou "Až sa znova narodím". V závěru roku vydal své první koncertní (akustický) album s názvem Peter Nagy ve Studiu S, na kterém spolupracovali také Pavol Hammel a Vašo Patejdl.

Od druhé poloviny 80. let se Peter Nagy podílel i na unikátních projektech dětských alb, jejichž cílem bylo objevit mladé pěvecké talenty. Prvním ze série těchto alb byl titul Peter, Vašo a Beáta deťom, které připravil s Beatou Dubasovou a Vašem Patejdlem. V první polovině 90. let Peter Nagy moderoval v České televizi mládežnickou relaci Fany.

K 25. výročí kariéry vyšlo v roce 2009 Petrovi Nagyovi nové dvojalbum s názvem Labute a havrani. Kromě dvanácti nových písniček byl se studiovým albem vydán i bonusový disk s "unplugged" nahrávkou koncertního vystoupení pro Rádio Expres, které se uskutečnilo 9. března 2009.

Ocenění

• 1984 - Stříbrný slavík
• 1985 - Zlatý slavík
• 1986 - Stříbrný slavík
• 2009 - Česká rocková síň
• 2012 - Legenda nočního proudu

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Hybernia nabízí i další akce

Umělci: ,

Místo konání: Divadlo Hybernia

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!