Světluška rozzářila Pražskou křižovatku

Světluška rozzářila Pražskou křižovatku 

V pražském kostele Sv. Anny se Světluška spolu se svými hosty vydala 25. října 2014 na symbolickou vzduchoplavbu. V rámci tradičního benefičního koncertu Světlo pro Světlušku si posvítila na nové talenty mezi nevidomými hudebníky a sportovci. Přivítala také řadu známých tváří, které přišly tento slavnostní večer podpořit. V živém přenosu, pod obří svítící vzducholodí scénografa Hynka Dřízhala, vystoupila řada vidomých i nevidomých účinkujících. Potvrdili tím, že svět umění a otevřených srdcí není svázán limity handicapů a předsudků.

Pražskou křižovatku (kostel Sv. Anny) rozezněl velký 60členný světluščí sbor s aranžmá Petra Maláska. Za doprovodu zrakově handicapovaných umělců vystoupili Chinaski, Xindl X, Bára Basiková a Cocoman, který je autorem ústředního motivu koncertu Stoupám. Milovníky klasické hudby zajisté potěšilo vystoupení operní pěvkyně Dagmar Peckové s nevidomým zpěvákem Radkem Žaludem. Role průvodkyně večera se zhostila moderátorka Lucie Výborná.

Světluščin večer se nenesl pouze ve znamení hudby. Zaměřuje se také na podporu talentovaných, zrakově handicapovaných sportovců. Ondřej Vetchý, Václav Vydra a Petra Špalková se mohli vžít alespoň na krátký okamžik do jejich role, kdy s páskou na očích zkusili, jaké je zdolat bez zraku skalní vrchol, jezdit na koni či na kole. Jak se s neobvyklou situací tyto známé tváře vypořádaly, přiblížily divákům sugestivní filmové vstupy. 

V průběhu večera se představili také úspěšní horolezci a pokořitelé K2 - Radek Jaroš a Honza Trávníček, nechyběl také komik Lukáš Pavlásek. Do programu se zapojili i partneři Světlušky a známé osobnosti v dárcovském callcentru - Pavel Nový či Jana Boušková.

Tradiční medailonek Komu svítí Světluška, v režii Zdeňka Tyce, patřil tentokrát nevidomé devítileté Věrce S. z Huslenek. Světluška jí přispívá díky svým dárcům na asistentku. Ta jí pomáhá nejen ve škole, ale připravuje pro ni i různé učební pomůcky. I proto může Věrka navštěvovat běžnou základní školu a ještě stíhá zpívat ve sboru.

Světluška, jako dlouhodobý sbírkový projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu, přispívá na speciální pomůcky, které „mluví“ nebo mají hmatový displej, na psí vodicí pomocníky, osobní asistenty pro nevidící děti, aby mohly chodit do běžných škol společně se svými vidomými vrstevníky. Pomáhá také seniorům, aby nemuseli trávit podzim života v ústavech.

V roce 2013 bylo podpořeno 245 žádostí jednotlivců a 57 projektů neziskových organizací v celkové částce 10,5 milionu korun.

Tento již tradiční benefiční koncert Světlo pro Světlušku se stal zářivým symbolem pomoci a současně poděkováním všem, jejichž přispěním se nevidomí mohou opět integrovat do běžných aktivit a žít svůj život i přes své zrakové omezení lépe a samostatně.

Světluška je doprovází tam, kde to potřebují, a když už mohou jít i sami, občas jim jen posvítí na cestu.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!