Hrnem Brnem 2014 aneb Turné napříč hudebními kluby

Hrnem Brnem 2014 aneb Turné napříč hudebními kluby 

Jako již poněkolikáté, i tento rok největší kluby spojila společná akce Hrnem Brnem, která návštěvníkům nabídla kromě jiného především mix hudebních žánrů. V sobotu 25. října tak ulice žily až do časného rána a nejznámější kluby (Metro, Fléda, Fável atd.) zaplnily davy hudebních nadšenců.

A že tentokrát měli z čeho vybírat! Rock, pop, reggae a mnoho dalšího, to všechno tentokráte přichystali nejen pro studenty pořadatelé akce. Zajištěn byl i rozvoz (převoz) mezi jednotlivými kluby a na ty, kteří se rozhodli obejít co nejvíce klubů, čekaly oblíbené odznaky „Hrnem Brnem!“ v nejrůznějších barvách.

Začínáme v Metru

Protože samozřejmě nebylo možné stihnout všechny interprety v jednotlivých klubech (někdy jsou od sebe i pořádný kus cesty, a to vás ještě cestou sem tam něco zdrží, jdete-li kalit v trochu větším počtu), dovolím si na následujících řádcích popsat večer ze svého subjektivního pohledu a upozornit na některé kapely, které určitě stojí za zmínku a třeba se vám také zalíbí, pokud jste se s nimi doposud nesetkali.

Naši cestu jsme se rozhodli začít v jednom z nejstarších klubů vůbec - v Metru na Poštovské ulici, kde ještě před začátkem akce byla hlava na hlavě. V osm hodin celá událost začala a v Metru odstartovala vystoupením IAN, energického dua, mj. vítěze YouTube Festu. Přestože se někteří diváci zdáli po úvodní písni poněkud rozčarovaní, nakonec si určitě tato dvojice svou hrou na akustiku a violoncello pozornost i přízeň diváků získala. Zazněly i skladby z letošního alba Voyage, které si (pokud jste náhodou událost nestihli nebo vás tato šikovná dvojice zaujala) můžete poslechnout třeba ZDE.

Směr Eleven!

Jako další jsme měli v úmyslu navštívit Eleven, což je poměrně nový klub (na ul. Dominikánská, nedaleko mnohem zaběhnutějšího Bastila klubu). Protože jsme ale cestou udělali pár „neplánovaných“ pivních zastávek, dorazili jsme s menším zpožděním, kdy už bylo vystoupení The Spankers v plném proudu. Kapela původně z Prahy, kombinující hned několik stylů (ska, funky, reggae, rock aj.), dokázala mnohé diváky doslova zvednout ze sedaček zejména svým hitem Superman, který se umístil na vysokých příčkách v rádiových a televizních hitparádách (i zpracováním je super). Její členové byli na pódiu jako doma, uměli si to zkrátka užít. Pokud jste měli to štěstí a dokázali kolem sebe vytvořit trochu prostoru (aniž byste přitom někomu neublížili nebo neporozbíjeli pár sklenic z bočních polic), mohli jste si koncert pořádně užít! A pokud snad ne, určitě si zkuste skladby poslechnout na stránkách KAPELY.

Jako další následovala pop-rocková skupina KoWall Company, jejíž členové pocházejí z oblasti Přerova a v září tohoto roku vydali své prvotní album nesoucí název Jinotaj. Jejich písně určitě stojí za to (více TADY). Celý koncert se alespoň podle slov jednoho kolegy vyvedl perfektně. Jelikož jsem však již předtím pár koncertních záznamů zhlédl, nepochybuji, že to byla pravda. Kvůli časové kolizi jsme se však museli další podívané v Eleven vzdát a s nadšeným očekáváním jsme zamířili do Fávalu, kde měl po půlnoci vystoupit Rocky Leon.

Hrnem Brnem…autobusem!

Koncerty samy o sobě určitě stojí za to, ale sami možná ze zkušenosti víte, že „přechody“ mezi kluby (hladovými okny, hospodami a dalšími místy, u kterých ve večerních hodinách nebývá nikdy prázdno) mohou být taky docela sranda. A to klidně i při cestě autobusem, které ten večer byly přecpány tak, že jste se nemohli ani hnout (pokud se vám teda podařilo tam dostat) – rozhodně to však nedokázalo pokazit dobrou náladu, a tak zatímco někteří „cestující“ se rozhodli zkrátit si cestu zpěvem (pokud si pamatuji, uchytily se například písně „Vysoký jalovec“ nebo „Kozel“ od J. Nohavicy, což je určitě obdivuhodné nejen proto, že někdy bylo i těžké se pořádně nadechnout), jiní se rozhodli využít vhodného okamžiku k seznámení („Hej, kto mi tam stále šahá na zadok? Dúfam, že si aspoň dievča! Hej? Tak to pak v poho, ako sa voláš?“). Těžší chvíle jste tak mohli zažít opravdu jen při prudších zatáčkách, ale naštěstí ani ty cesty nejsou moc klikaté.

Favál s Rocky Leonem

Autobusových jízd jsme absolvovali několik, hvězdou večera se však pro nás stal Rocky Leon, jehož vystoupení se konalo v klubu Favál. Klub Favál se nachází nedaleko brněnského Výstaviště, asi 150m od Velodromu, naší cílové stanice. A Rocky Leon je zpěvák, který s pomocí své kytary, ukulele, kláves a mikrofonu dokáže vytvořit nezapomenutelnou one-man show. V jeho skladbách se mísí hned několik hudebních žánrů (rock, reggae, beatbox, hip hop aj.). Je to však jistě zajímavý člověk ve všech ohledech (narozený v San Francisku, po matce původem Australan, po otci Brazilec, vychovávaný v Kalifornii, školu však vystudoval v Rakousku), kromě hudby jsou také velmi zajímavé jeho úvahy a poznatky na téma „Jak být šťastný.

Přestože Rocky měl menší zpoždění, o to víc se zřejmě snažil divákům toto čekání vynahradit. A že se mu to opravdu povedlo! Ve více než hodinovém vystoupení zazněly jeho nejlepší skladby (včetně prvotní skladby z alba Quit Your Whining!), a ty zkrátka neměly chybu. Diváci si od něj také vyžádali přídavek a po úplně poslední písni přišlo na řadu focení a podepisování cédéček. Věřím, že si svým vystoupením získal mnoho nových fanoušků a určitě se od něj máme ještě na co těšit. Chcete-li se i vy dozvědět něco více o tomto zajímavém umělci, určitě navštivte jeho stránky na http://www.rockyleon.com.

Shrnutí

Rockym Leonem bych také rád zakončil krátké ohlédnutí za Hrnem Brnem 2014 a nepřímou cestou tak poděkoval jemu, ale i ostatním, kteří se na jejím průběhu podíleli. Kromě skvělé hudby byly připraveny i různé soutěže (například v klubu Favál jste mohli vyhrát klobouk a mikinu Captain Morgan a další zajímavé předměty) a samozřejmě i další zábava v podobě tance apod. A protože jsem zde zmínil pouze zlomek událostí (pro bohatý program se samozřejmě nedalo stihnout tolik, kolik by možná hudební fanoušek chtěl, a to ani přesto, že jsme čas v ranních hodinách posouvali o hodinu zpátky), pod článkem naleznete několik odkazů, na kterých je možné nalézt ještě více informací o celé akci, další interprety, ale také fotky z průběhu celé akce.

Byl to velmi zajímavý večer a doufejme, že příští rok se akce vyvede přinejmenším stejně!

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!