Soudce aneb Záhadná vražda a žehlení rodinných vztahů

Soudce aneb Záhadná vražda a žehlení rodinných vztahů80%

Právničina, to je dřina. Své o tom jistě vědí nejen studenti právnické fakulty, ale také Robert Downey Jr., který se rozhodl dočasně vyměnit masku superhrdiny za elegantní černý oblek a namísto všech nyní chrání výhradně ty, kteří si jej mohou dovolit zaplatit. A přestože je pověstný tím, že své případy vyhrává, tentokrát to nebude mít vůbec jednoduché…

Hank Palmer (R. Downey Jr.) je inteligentní, sebevědomý právník, který je donucen požádat o odročení velkého případu a vrátit se zpět do svého rodného města, aby uctil památku své právě zesnulé matky. Nejraději by se však do tohoto zapadákova kdesi v Indianě již nikdy nevrátil. Hlavním důvodem je především velmi chladný vztah s otcem (R. Duvall), maloměstským soudcem, kterého vnímá jako zbytečně přísného a pro jeho povolání mu neřekne jinak než „soudce.“ První setkání opravdu provází hádky a napětí, vše však musí jít stranou v okamžiku, kdy je Hankův otec obviněn z vraždy a poprvé ve svém životě má usednout v soudní síni na lavici obžalovaných. A protože všechny důkazy svědčí proti němu, nezbývá mu nic jiného, než požádat o pomoc toho nejschopnějšího – svého syna. Ten si tak nyní musí poradit nejen s tím, jak si znovu najít cestu ke svému otci, ale také jak vyřešit možná nejtěžší případ svého života.

Přestože se v průběhu filmu dočkáme několika překvapivých zvratů, lze si celkem snadno představit, kudy se bude od této chvíle proměna ambiciózního právníka ubírat, což může zklamat očekávání některých diváků. Příběh využívá klasických prvků soudního dramatu a emocionálně vypjaté okamžiky společně s občasnými vtipy na odlehčení, které jsou však někdy spíše na škodu než k užitku. Jindy naopak samotná scéna nemusí působit příliš realisticky (typickým příkladem může být například dojímavý rozhovor soudce a syna, resp. klienta a jeho právníka, uprostřed soudního procesu).

Poslední věcí, která by se možná dala Soudci vytknout, je snaha o zpracování hned několika „velkých témat.“ Ať už jde o velmi složité vztahy Hanka a jeho otce, jeho vlastní manželky (s níž se chce rozvést) nebo bývalé přítelkyně (se kterou se setkává znovu po dvaceti letech a není jasné, zda je otcem její již dospělé dcery) či o vážnou nemoc, kterou trpí jeho otec, každé téma je námětem samo o sobě – není proto divu, že i přes kvalitní zpracování a značnou délku filmu mohou některé dějové linie působit poněkud „přebytečně.“

Nerad bych však ve vás vzbudil domněnku, že Soudce je film, který se zpracováním zařadí někam mezi sotva výrazný průměr. D. Dobkin (doposud především režisér komedií) se s námětem popasoval statečně a na plátna kin posílá zajímavou, emocionálně propracovanou podívanou, která diváka jistě nebude nudit, přestože svým způsobem staví na již mnohokrát zpracovaných tématech. Důležité je také vyzdvihnout skvělé herecké výkony, v čele samozřejmě s J. Downeym Jr., kterému role bystrého a ostříleného právníka padne jako ulitá, a R. Duvallem, jehož postava vyvolává po celou dobu snímku smíšené pocity. Ani ostatní herecké výkony však nezaostávají. Zde jmenujme např. Hankova bratra, Glena Palmera (Vincent D´Onofrio), kterému se však (podobně jako některým dalším postavám) nedostává tolik prostoru, z důvodu rozpracování několika složitějších témat najednou. Rovněž nelze pominout i skvělou práci kameramana J. Kaminského, který zde znovu a opět dokazuje, že ve svém oboru patří mezi nejlepší.

Přestože Soudce staví na mnoha „ohraných“ tématech, výborné zpracování i skvělé herecké výkony z něj nepochybně činí velmi zajímavou podívanou, kterou by byla škoda nechat si ujít. Film má za cíl diváka dojmout, ale také pobavit, aby si z kina odnesl pokud možno co nejlepší zážitek, a to se většinou opravdu daří. Osobně tedy rozhodně volby jít na Soudce do kina nelituji. Jednalo se o velmi dobře strávený čas.

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: Soudce

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!