Co jsme komu udělali: Povedená komedie o rasismu a nechtěných příbuzných

Co jsme komu udělali: Povedená komedie o rasismu a nechtěných příbuzných70%

Do kin jako tajfun vtrhl nový film ze země galského kohouta, jenž sklidil ve své domovině velký úspěch. Můžeme od komedie, založené na střetu různých kultur, očekávat to nejlepší z francouzského šarmu a tradice, nebo jde pouze o běžný průměr?

Bohatí a konzervativní katolíci to kupodivu nemají vždy jednoduché, o čemž se přesvědčí i francouzští manželé Claude a Marie Verneuilovi. Ve svém okolí uznávaný pár v podání Christiana Claviera a Chantal Lauby má totiž problém. Jejich tři krásné dcery se provdaly za muslima, Žida a Číňana. Zdánlivou nadějí je čtvrtá dcera, která oznámí, že si našla křesťana Charlese. Ale není všechno Francouz, co se třpytí.

Multikulti v praxi

Nový snímek od méně známého francouzského režiséra a scénáristy Philippe de Chauverona staví svůj základ na absurdních situacích vznikajících jako následek rozdílného pohledu na svět mezi trochu rasisticky zaměřenými francouzskými rodiči a jejich nepříliš chtěnými zeti. Jak Claude, tak jeho žena nejsou totiž vůbec nakloněni slovům jako multikulturalismus nebo mezi-etnická tolerance.

O různé politicky a etnicky nekorektní slovní špičkování upozorňující na rozdíly mezi různými "rasami" (včetně Francouzů), tak není ve snímku nouze. Toho se dočkáme téměř od všech postav navzájem, nikdo nezůstane drsných narážek ušetřen. Jako doplněk nás film provede situacemi charakteristickými pro jednotlivé kultury a odlišné národy.

Obřízka, tóra a čínské zvyky

Dojde jak na obřízku, tak i na židovský obřad se čtením tóry, tradiční muslimské zvyky, křesťanskou bohoslužbu nebo obávanou ochutnávku čínského jídla, v němž ostatní očekávají když ne psa, tak alespoň něco mnohem horšího. Z toho samozřejmě vyplývá množství absurdních situací, v nichž ostatní nevědí, jak se v dané chvíli zachovat, nebo si z neznámých zvyků „utahují“.

V druhé části snímku se pak na scéně objeví Charlesův otec, který se ukáže být ještě větším patriotem (a skrytým rasistou) než je Claude, kterého výborně zahrál velmi komediálně talentovaný Clavier. Přesto se zdá, že snímku v jeho druhé půlce trochu dochází dech.

Film táhne Clavier a Chauveron

Mnohé situace z nového počinu francouzských tvůrců vám vykouzlí úsměv na tváři a film bude většinu diváků bavit celou dobu. Je na něm poznat, že je Chauveron zkušeným scénáristou komedií a Clavier charismatickým hereckým bardem - blýsknul se například v nesmrtelných komediálních sériích Návštěvníci nebo komixové Asterix a Obelix. Také v nové komedii je Clavier zaslouženě hlavní hvězdou, převyšující o třídu ostatní "ansábl".

I ti méně známí herci se svých rolí zhostili téměř na jedničku, k čemuž jim dopomáhá nepříliš komplikovaná dějová zápletka. Jde o jakousi sbírku "hezounů", kteří jsou rozhodně sympatičtí, ale nikoliv herecky nadprůměrní. Tedy až na výborného Medi Sadouna, jenž mezi ostatními vyniká.

Hlavní námět - výhra i problém?

Přestože děj snímku sráží nesmyslný rasismus do kolen, při některých scénách přemýšlivějšímu divákovi trochu zatrne. Jedná se například o scénu s „nutnou“ obřízkou a následným rituálem na zahradě. Možná vás napadne, zda je multikulturalismus ve všech podobách vždy přínosem?

Otázka kulturních a náboženských rozdílů a příliš úzce zaměřený námět jsou jedinou větší slabinou jinak velmi podařené komedie, která není čistě oddychovou záležitostí. Téměř nikdy se nebudete válet smíchem na zemi, neboť v ní nenajdete přehnanou bláznivost veseloher.

Trochu nadprůměrná francouzská komedie 

I když Co jsme komu udělali patří do škatulky francouzských komedií, které se zařazují k tomu nejlepšímu na světě, samotný film nedosahuje na nejvyšší příčky. Chybí zde totiž jakási lehkost a mnohdy i bezstarostné šílené vtípky, charakteristické pro to nejlepší z kinematografie „sladké“ Francie.

Nový film tak i přes své nesporné kvality pokulhává za již zmíněnými Návštěvníky či Mikulášovými patáliemi, o starších kultovních filmech s Louisem de Funèsem ani nemluvě. Přestože tedy jde o povedenou komedii, kterou stojí za to vidět, jde pouze o lehký nadprůměr svého žánru.

Názor informuji.cz: 70%

Kdy a kde dávají film: Co jsme komu udělali?

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!