Tváří v tvář: nejlepší autoři thrillerů se spojili v jedné knize

Tváří v tvář: nejlepší autoři thrillerů se spojili v jedné knize80%

Exkluzivní knihu pro fanoušky thrillerů vydalo nakladatelství Domino. Jmenuje se Tváří v tvář a přináší povídky těch nejlepších autorů současných krimi thrillerů.

Jednoho dne se dva vynikající autoři thrillerů rozhodli, že založí novou organizaci pro spisovatele tohoto žánru. Jejich jména jsou Gayle Lyndsová a David Morrell. Společnost s názvem ITW (International Thriller Writers) se postupně rozšiřovala a nyní má více než 2500 členů. Brzy po vzniku vyvstala otázka, jak získat peníze a zároveň vytvořit něco ojedinělého. Výsledkem je několik knih plných povídek nejlepších světových autorů. A jednou z nich je právě Tváří v tvář.

David Baldacci sestavil knihu, která nabízí naprosto unikátní čtenářská zážitek. Přináší totiž sbírku povídek, ve kterých se setkávají známé postavy od různých autorů. V běžných knihách by se nikdy nesešli, ale nyní dostávají šanci bojovat bok po boku proti zločinu.

První z dvojice autorů, kteří dali dohromady své postavy, je Michael Connely a Dennis Lehane. Setkají se zde Harry Bosch a Patrick Kenzie. Abych řekl pravdu, tak tahle první povídka mě příliš neohromila. Nenabízí moc zajímavý děj a než se nadějete, je konec.

O něco lepší příběh nabízí Ian Rankin a Peter James. Postavy Roy Grace a John Rebus vyšetřují vraždu z daleké minulosti. Nakonec se vše vyvine trochu jinak a vrah není vrahem. Přesto musí duševně pykat za své skutky z mládí. Zajímavá zápletka, i když ani tentokrát se nejedná o úplně dokonalou story.

Další dvojice R.L Stine a Preston Child pokračuje spíše v průměru. Povídka určitě není nudná, ale děj nemá na menším počtu stran příliš šanci se rozvinout. Přesto stojí za přečtení. Určitě nebudete nijak pohoršeni. Velkou roli v něm hrají starožitnosti, což je poměrně vděčné téma.

Mezi výrazně lepší příspěvky patří část knihy od Steva Martiniho a Lindy Fairsteinové. Tentokrát dostávají hlavní slovo právníci Alex Cooperová a Paul Madriani. Příběh se točí okolo ukradené sošky z hrobky Tutanchamona i tajemné vraždy. Tentokrát je děj velice chytlavý a napínavý. Především konec vás naprosto dostane. Svou roli zde sehraje i jeden známý světový vůdce.

Jedním z vrcholů knihy je jednoznačně spolčení Jefferyho Deavera a Johna Sandforda. Jejich hrdinové Lincoln Rhyme a Lucas Davenport se úžasně doplní a přivedou i své kolegyně. Případ vraždy se sexuálním podtextem, důkladné pátrání po důkazech i vynikající past doslova pohltí vaši čtenářskou pozornost.

Ve zbytku knihy ještě vyniká Steve Berry a James Rollins, Raymond Khoury a Glen Garber nebo Lee Child a Joseph Finder. Kdybychom měli vypisovat děje všech povídek, recenze by zabrala nejméně tři strany a nikdo by jí nedočetl. Sepsaná jména jistě postačují k tomu, abyste si o zajímavosti knihy udělali svůj obrázek.

Některými popisy jsem se snažil ukázat, že se rozhodně nejedná pouze o dokonalé výtvory. Bohužel některé části doplatily na svůj jednodušší a méně propracovaný děj a díky tomu i jinak výborní autoři lehce ztrácejí na pozoruhodnosti. Na druhou stranu jsou v knize i výborné povídky od Jefferyho Deavera a Johna Sandforda či Steva Berryho a Jamese Rollinse, díky kterým se vyplatí si tuhle knihu pořídit. Pro fanoušky thrillerů jednoznačně povinnost. I přes drobné chybičky se jedná o knihu, která takřka nemá obdoby. A kdy si koupíte tolik výborných autorů za jednu cenu?

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!