Marco je další úžasnou krimi od Adlera-Olsena

Marco je další úžasnou krimi od Adlera-Olsena 

Zatím poslední vydaná kniha od dánského mistra krimi Jussiho Adlera-Olsena nese název Marco. Jedná se o pátý případ oddělení Q. Vydalo nakladatelství Host.

Patnáctiletý chlapec Marco je součástí zlodějského gangu, který vede jeho strýc Zola. Tento muž nutí jeho i mnoho dalších dětí krást a žebrat, aby se mu do kapes hrnuly tučné výdělky. Marco se chce stát obyčejným klukem, získat občanství a studovat. V zločineckém životě mu překáží jedna jeho vlastnost - svědomí. Jednoho dne se doslechne, že strýc ho chce zmrzačit. Díky tomu by mohl vyžebrat více peněz.  Rozhodne se pro okamžitý útěk. Hned na jeho začátku nalézá tajemství, díky kterému ho Zola jen tak nenechá být. Nastává čas honu na chlapce, který může rozbít celou zločineckou síť.

Kriminální komisař Carl Mørck vyšetřuje zmizení jednoho vládního úředníka. Jeho zmizení je velice záhadné a stojí za ním veliký státní podvod. Celou věc může pomoci vyřešit patnáctiletý chlapec na útěku. Komisař ho ovšem musí najít dříve, než ho dostihnou jeho pronásledovatelé. Pomáhají mu v tom věrní parťáci Asad a Rose.

Jussi Adler-Olsen si vydobyl místo na výsluní severské krimi. Díky svým románům o Carlu Mørckovi a jeho oddělení Q ho čtou milióny lidí po celém světě. Zatím poslední kniha Marco opět ukazuje, proč se jeho romány stávají celosvětovými bestsellery.

Příběh navazuje tam, kde skončil v posledním případu s názvem Složka 64. Asad se postupně zotavuje ze svého zranění a vrací se do práce. Rose se snaží pomáhat, ale Carl jí příliš nevěnuje pozornost. Naopak by se jí rád zbavil. Hned na začátku přichází několik zásadních zvratů. Především odchází dosavadní vedoucí oddělení vražd Marcus Jacobsen. Na jeho místo je dosazen Lars Bjorn, který Carlovi značně leze na nervy. Ale tím jeho starosti rozhodně nekončí. Brzy přichází i obtíže v osobním životě a kriminální komisař je téměř na pokraji zhroucení. Naštěstí přichází případ, který ho opět dostane na nohy.

Jednou z nejdůležitějších a zároveň i nejzajímavějších postav knihy je jednoznačně Marco. Po útěku od strýce se musí neustále skrývat a bránit proti svým pronásledovatelům. Právě jeho počínání je výborně popsané a scény s tímto chlapcem jsou vrcholem celého děje. Postupně po něm jde stále více lidí, dokonce jsou na něj najati i obávaní dětští vojáci z Afriky. Marco sice byl po celý život zlodějíčkem a žebrákem, přesto je z něj nakonec kladná postava. Má svědomí, lituje své minulosti a chce začít úplně nový život.

Vedle dějové linky zabývající se Marcem je tu i druhá, která sleduje nám známé vyšetřovatele. Ti totiž o něm velkou část románu nemají ani potuchy. Vyšetřují na první pohled naprosto nesouvisející případ. Postupem času se začíná vše spojovat dohromady a z několika případů se stává jeden.

Samozřejmě nechybí ani osobitý humor Asada či další nám známé postavy. Spolubydlící Carla - Hardy, který je zcela ochrnut, začne ukazovat velké pokroky. Právě díky němu vidíme nejlidštější tvář Carla Mørcka, protože je při každém jeho byť sebemenším pohybu zcela dojatý. Opět se setkáváme i s Mortenem, Mikem či Jasperem. Prostě stará známá dobrá parta.

Nejúchvatnější na této krimi je schopnost Adlera – Olsena vystihnout povahy vyšetřovatelů, dokonale procítit strach a obavy pronásledovaného a vymyslet naprosto promakanou zápletku. Kniha je poměrně dost tlustá (560 stran), opravdu jsem se její objemnosti na první pohled lekl. Ovšem jakmile se začtete, ztrácíte veškeré obavy. Nudit se rozhodně nebude. Od začátku do konce očekávejte strhující děj, který vás doslova semele. Příznivci severské krimi by o přečtení této knihy vůbec neměli přemýšlet, protože se jedná o jejich povinnost. Všem ostatním ji opravdu vřele doporučuji. Jedná se o jednu z nejlepších knih ve svém žánru za poslední léta.

Na závěr musíme sdílet dokument, který sehnalo vydávající nakladatelství Host. Jedná se o pouť Jussiho Adlera Olsena po knižních festivalech, jeho životní pocity a vznik knihy Marco. U videa jdou zapnout české titulky.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!