Das Filmfest - nahota, šílená láska a break dance

Das Filmfest - nahota, šílená láska a break dance 

Letošní, již devátý, ročník nejen německy hovořícími cinefily oblíbeného festivalu Das Filmfest vás zve na napínavou jízdu tím nejlepším z německé, rakouské a švýcarské kinematografie.

Jako vždy, vybrané kousky a vítěze prestižních cen můžete očekávat v rámci  sekce Das Filmfest Spezial. Jedním z výrazných “highlightů” této sekce je snímek Temné údolí – rakouský kandidát na Oscara, který na festival přijede představit představitelka hlavní ženské role Paula Beer. Důležitým tématem sekce bude vztah Východu se Západem, německé vyrovnávání se s historií. Tak například Dessau Dancers – vtipná inscenace dlouho nepoznané stránky NDR – vám nabídne pohled do východního Německa 80. let, ve kterém skupinka mladíků objeví a následně i propadne fenoménu break dance.

Neméně zásadním snímkem odkazujícím k historickému tématu je tříhodinový epos o imigraci Němců do Ameriky. Film s výmluvným názvem Druhý domov – kronika touhy získal tři hlavní ocenění Německé filmové ceny. Na koho té epičnosti a vážnosti bude trochu moc, doporučuji zhlédnout komedii Finsterworld, která uzavírala letošní Dny evropského filmu: zvláštní mozaika příběhů ze současného Německa zaručeně pobaví každého, kdo se na život dívá s trochou ironie. Nechci opomenout ani film ve švýcarsko-portugalské koprodukci Noční vlak do Lisabonu, který se kromě mezinárodního obsazení (Jeremy Irons, Mélanie Laurent) může pyšnit napínavým dějem plným citových intrik a nešťastných milostných příběhů z doby Salazarovy diktatury.

Sekce Odhalení vám přinese nejenom provokativní snímky, které zpracovávají téma nahoty (jako v německém dramatu Pokojská Lynn pojednávajícím o mladé ženě odhalující svoji sexualitu), ale i řadu odhalení spíše žurnalistického charakteru. Dalším festivalovým tipem je Kreuzweg: snímek, který mnozí již měli příležitost zhlédnout letos ve Varech, vás překvapí svoji výjimečnosti, a to nejen z hlediska tématu, ale i formy. Pokud jste fanoušky filmů „na hraně“, doporučuji se vydat na rakouský autorský film Dobrou, mámo, který by se žánrově dal zařadit na pomezí hororu a thrilleru: po tom, co se maminka dvou kluků vrátí po plastické operaci domů, není najednou nic jako dřív.

Jedním z nejvíc oceňovaných snímků této sekce je švýcarské drama Viktoria – o důstojnosti a chamtivosti, jež na slavnostním zahájení bylo představeno režisérem Menem Lareidou. Příběh mladé romské ženy, která opouští rodnou Budapešť s nadějí najít dobře placenou práci v Curychu je vše, jen ne oproštěný od reality. Sny mladé Viktorie se ve mžiku oka rozplynou, když je dívka nucena vydělávat na špatně osvětlených curyšských ulicích.

Novinářský element sekce Odhalení přesahuje i do kategorie Die Doku, v rámci které se promítne úspěšný snímek Master of  the Universe. Investiční bankéř, bývalý zaměstnanec jedné z největších frankfurtských finančních institucí, minimalistickým a cynickým stylem vypráví o své zkušenosti z oboru a také o všech nástrahách, které očekávají každého, kdo si vysní dráhu ve světě vysokých financí. Dalším „odhalujícím“ způsobem provokativním filmem ze sekce je snímek s neméně provokativním názvem – Vulva 3.0. vás zavede do zákulisí klinik plastické chirurgie vydělávajících na zákrocích v intimních partiích. Film režisérky Claudie Richard zabíhá do ožehavých témat jako ženská obřízka v Africe. U této příležitosti je záhodno zmínit, ze v repertoáru letošního Das Filmfestu najdete i snímek, který již loni na podzim byl promítán v českých kinech a setkal se s nepochopením – jedná se totiž o otevřené pojednávaní o nejtajnějších aspektech ženského světa se všemi bizarnostmi a skrývanými touhami pod názvem Vlhká místa (nejedná se tedy o dokument, film je promítán v sekci Odhalení). Jedním z poněkud střízlivějších a méně provokativních dokumentů je snímek s výmluvným titulkem Vila Tugendhat, jenž vypráví proměnlivou historii slavného domu a jeho neméně slavných obyvatel.

Jako obvykle, nebude chybět sekce kraťasů nazývaná 300‘ Shorts, jež je sestavena ze 3 na sebe navazujících bloků. Na dlouhou třistaminutovou cestu se vydejte do kina Atlas v pátek, 17.10., od 17 hodin.

Letošní retrospektivní sekce je věnována u nás velice oblíbenému režisérovi Michaeli Hanekemu: tvůrce opěvované Pianistky, Oscarem ověnčené Lásky nebo filmové adaptace Kafkova Zámku bude v rámci letošního Das Filmfestu poctěn retrospektivou sedmi hraných a jednoho dokumentárního filmu. Francouzský dokument z roku 2013 Michael H., profese: režisér vám ukáže německo-rakouského tvůrce tak, jak ho neznáte, prostřednictvím výpovědí řady jeho slavných spolupracovníků.

Vstupenky na letošní ročník festivalu si můžete zakoupit na pokladnách pražských kin Lucerna a Atlas, a brněnských Art a Skála za jednotlivou cenu 100 kč. Festival byl slavnostně zahájen v Praze 15. října a potrvá do neděle, po čemž se přesune do Brna. Hezký filmový zážitek!

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Haneke (c) Richard DumasČas kanibalů
 

Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!