Včera se slavil Mezinárodní den bílé hole. Zájemci si vyzkoušeli vaření poslepu nebo doprovod vodícího psa

Včera se slavil Mezinárodní den bílé hole. Zájemci si vyzkoušeli vaření poslepu nebo doprovod vodícího psa 

Chůze po ulici, navigace v obchodě, nákup nebo příprava svačiny. To vše jsou každodenní činnosti, které však není zcela snadné dělat bez použití zraku. Právě na to včera upozornil Mezinárodní den bílé hole.

Na Masarykově nádraží v Praze vznikla provizorní kuchyně, kde si všichni kolemjdoucí mohli vyzkoušet přípravu několika pokrmů, avšak poslepu. S klapkami na očích se dělaly mexické tortilly nebo zeleninové saláty. S přípravou přitom pomáhali nevidomí a slabozrací průvodci z Neviditelné výstavy a také Jitka Válková, zpěvačka a držitelka titulu Česká Miss.

Kromě vaření procházeli návštěvníci překážkovým labyrintem pouze s bílou holí nebo vyrazili na krátkou procházku s vodicím psem. „Nádražím procházím téměř denně, přesto projít jím bez použití zraku bylo náročné. Člověk je v ruchu cestujících, tramvají a vlaků zmatený a je odkázán opravdu pouze na svého vodicího psa. Překvapilo mne, že psi jsou schopní okamžitě upozornit svého pána na sebemenší překážku či nerovnost,“ líčí Jakub Pospíšil, který si pár minut bez zraku na Dni bílé hole vyzkoušel.

Akce pořádaná k příležitosti Mezinárodního dne bílé hole navazuje na Neviditelné večeře organizované v rámci Neviditelné výstavy na pražské Novoměstské radnici. Zážitek z poznání světa nevidomých se tady obohacuje o zkoušku chuťových buněk a orientace na stole a v talíři. Tato výstava je na Karlově náměstí v Praze otevřená veřejnosti od dubna 2011 a od té doby ji navštívilo už více než 123 000 lidí.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!