Vítejte v neobvyklém muzeu

Vítejte v neobvyklém muzeu 

Nakladatelství Jota vydalo knihu se zajímavým příběhem zasazeným do New Yorku před první světovou válkou. Autorkou Muzea prazvláštních věcí je Alice Hoffmanová.

Coralie je mladá dívka, která má lehce psychopatického otce. Založil si vlastní muzeum, které se soustřeďuje na ojedinělé zázraky přírody. Jedná se o jeho celoživotní vášeň, která je pro něj důležitější než vlastní dcera. Ta se pod přísným dohledem připravuje na svou budoucí roli mořské panny. Má se stát jedním z hlavních exponátů muzea.

Eddie Cohen je fotograf, jenž se v dětství odcizil svému otci. Brzy utíká z domova a dává se do služeb pochybného zločince Hochmana. Po dlouhém čase objevuje svoji největší vášeň – fotografování. Poznává jednoho z největších umělců tohoto oboru – Mosese Levyho. Díky němu začíná nový život a poznává pravé přátelství.

Tito na první pohled naprosto odlišní lidé se jednoho dne střetnou a zcela si navzájem změní život. Coralie se chce vymanit z vlivu svého zlého otce a Eddie začne pátrat po stopách mrtvé dívky. V jednom okamžiku se zkříží jejich cesty i budoucí plány.

V první chvíli jsem si myslel, že se v případě Muzea prazvláštních věcí jedná o další strašidelný příběh ve stylu Sirotčince, Asylum či dalších podobných knih. Hluboce jsem se mýlil. Tentokrát se jedná o společenský román s prvky detektivky a mnoha dalších žánrů. Jednoznačně nejzajímavější věcí celé knize je její úžasně popsané prostředí i životní příběhy hlavních postav.

Coralie i Eddie nežijí příliš šťastný život. Jsou naprosto odlišní, přesto najdou společný cit – lásku. V rámci děje se dozvídáme nejen o jejich současném životě, ale i dopodrobna zkoumáme minulost. Díky tomu se prakticky odehrávají celkem čtyři dějové linky. Možná si řeknete, že se v tom čtenář musí naprosto ztratit. Omyl! Naopak se díky tomu dokážeme vcítit do postav a takřka si je představit. O jejich život se dozvídáme téměř vše.

Jednou z hlavních věcí v knize je i muzeum, které si vytvořil otec Coralie. Od něj se odvíjí prakticky celý její život, protože jejího otce nezajímá nic jiného. Jednotlivé popisy výjimečných lidí (kuriozit) jsou natolik přesvědčivé, že téměř uvěříte v jejich skutečnost.

Na stránkách se potkáváme s osamělou dívkou, která by ráda dostávala nějaké city od svého otce. Bohužel se to nikdy nestane. Podobný osud potkává i Eddiho, který se s otcem rozkmotří hned v mládí a utíká od něj. Později to vypadá, že si k sobě najdou cestičku. Ale bude to opravdu těžké.

Velkou roli sehrávají i dělnické protesty a jejich špatné pracovní podmínky. Zaměstnanci některých firem musejí dřít za pár korun a přitom se stávají téměř otroky. Nejen v Muzeu prazvláštních věcí se lidé ocitají téměř na lidském dnu. Celá dělnická krize vyvrcholí obrovským požárem v továrně Triangle Shirtwaist, který se skutečně stal. Mnoho dělnic a dělníků přitom přišlo o život, protože byli zamčení ve svých dílnách. Dokument o této události natočilo i HBO. Právě tato pravdivá historie dodává románu na ještě větší poutavosti.

Muzeum prazvláštních věcí je příběh mnoha ponaučení. Nabízí životy obyčejných lidí, kteří se stali oběťmi honby za penězi. Zcela realistické události míchá s lehkým nadpřirozenem a díky tomu dodává celé věci na pompéznosti. Velkou roli samozřejmě sehraje i láska, která je naštěstí všudypřítomná. Přestože kniha popisuje především negativní události, nakonec se najde místa i pro trochu světla.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!