Adam a Eva utekli z Ráje do divadla Broadway

Adam a Eva utekli z Ráje do divadla Broadway 60%

Adam a Eva je původní český muzikál, který se od dubna 2014 odehrává na pódiu divadla Broadway. Muzikálovou komedii, která vypráví o vzniku světa, lidí a lásky, má na svědomí scénárista a režisér Zdeněk Zelenka. Libreto napsala Halina Pawlowská a hudbu složil Bohouš Josef. Velké přízně návštěvníků se ale tento počin nedočkal.

Muzikál Adam a Eva vypráví, jak již název napovídá, o stvoření světa a prvních lidí. V první části představení se tak setkáváme s Bohem (Josef Laufer), který si z nudy stvoří anděly, mezi kterými se objeví však i jeden zlý. Nenávistný anděl se jménem Luboš přemluví část dalších andílků, kterým začne vládnout v pekle jako Lucifer (Tomáš Trapl). Zde mu dělá společnici čertice Rozkoš (Dita Hořínková), se kterou plánují nebeskou zkázu. Celou pekelnou sebranku pak doplňují čerti Mord (Lukáš Langmajer), Humus (Jan Kopečný) a Mamon (Petr Šudoma).

Bůh se musí v nebi spokojit s andílky, kterým vévodí růžový „teplý“ anděl Jofiel (Jakub Šlégr). A protože ve sterilním prostředí bez hříchu se andělé nudí, donutí Boha stvořit Ráj. Když Bůh stvoří Ráj, rozhodnou se, že musí vytvořit také člověka. Tak vznikne Adam (Martin Písařík) a následně Eva (Michaela Horká), jejichž život v Ráji končí pozřením zakázaného ovoce. Jablka, které jim podstrčí zlý had, vyslaný pekelnými silami. Zde cesta do historie člověka končí.

V druhé polovině představení se ocitáme v současnosti, kde se nachází všechny předchozí postavy, jen v jiných kostýmech a postaveních. Z čertů se stali pánové a dámy na vysokých místech, z Adama a Evy dva tuláci, kteří se potulují světem a snaží se uživit pouličním uměním. Jen jejich čisté duše jsou věci, které ještě nutí Boha milovat svět. A Lucifer se chce za každou cenu postarat, aby se zbavil i této poslední božské naděje.

Na muzikál Adam a Eva se hned po premiéře snesla velká vlna kritiky, kterou zde nemíním ještě více přiživovat. Jasně, muzikálová choreografie není zrovna geniální, kulisy tu tvoří téměř jen ledkové obrazovky, písně nejsou také příliš chytlavé a neobsahují zrovna originální rýmy. Na druhou stranu muzikál svým oddechovým a komediálním zaměřením žádnou „vysokou kulturu“ neslibuje. Naopak mě dokázala některá pěvecká čísla vážně překvapit. Lucifer Tomáš Trapl s neuvěřitelně dobrou čerticí Ditou Hořínkovou předváděli úžasná čísla, po kterých se mi v druhé části muzikálu vážně stýskalo. Skvělý byl také Martin Písařík, který v sobě komediálního ducha prostě nezapře. Trochu slabší pro mě byl výkon Michaely Horké, která dlouhou dobu nemohla najít svojí správnou hlasovou polohu. Vrcholem muzikálu byly ale písně v podání malého Kaina Filipa Antonia a jeho strážného anděla Dominiky Elischerové, kterými zastínili i své nejzkušenější kolegy.

Klidně bych pro skvělé výkony herců dokázala odpustit i to, že peklo nebylo až tak moc pekelné a Ráj nebyl až tak moc krásný, ale co mě vážně zklamalo, byla výstavba děje v druhé části muzikálu. Přestože místy obsahovala tato část i poměrně hlubší myšlenky, nedotažená dějová linka je zase pohřbívala. Konec představení se odehrával ve velmi rychlém časovém sletu, a proto skončil ještě předtím, než vůbec mohl Lucifer vykonat své pekelné číslo. Propracovanější závěr by se muzikálu opravdu hodil. Stejně tak by ho oživil nějaký ten pěkný hit, který by si člověk broukal ještě pár hodin po konci představení.

Přes to všechno si myslím, že muzikál Adam a Eva není až tak hrozný, jak se může z různých komentářů zdát. Člověk se při něm i zasměje (i když ne moc), ale určitě odpočine, když se nebude zbytečně rýpat v detailech. Pokud chcete tuto muzikálovou komedii „podle skutečné události“ navštívit ještě do konce tohoto roku, k dispozici máte ještě poslední tři představení. Více informací naleznete na internetových stránkách divadla Broadway.   

Názor informuji.cz: 60%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Broadway nabízí i další akce

Místo konání: Divadlo Broadway

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!