Designblok přilákal rekordní počet návštěvníků

Designblok přilákal rekordní počet návštěvníků 

Minulý týden ovládl centrum Prahy šestnáctý ročník Designbloku, největší přehlídky designu a módy ve střední Evropě.

Letošní Designblok nabídl návštěvníkům pět netradičních budov v centru Prahy, kde měli možnost zhlédnout práci špičkových českých a světových designérů i mladých talentů. Kromě jednotlivých budov probíhal také v řadě pražských galerií, obchodů i přímo v ulicích města.  

Na šestnáctý Designblok přijala pozvání řada významných světových designérů, nejvíce zastoupené bylo v letošním roce jednoznačně Polsko a Nizozemí. Do Prahy přijel po deseti letech nizozemský designér a zakladatel Droog Design Gijs Bakker, který předvedl kolekci šperků chp…?, Ineke Hans vystavila muchomůrkovou kolekci skla pro českou značku Křehký a studio Tjep pro návštěvníky připravilo výstavu šperků a bronzové kolekce nábytku. Italský architekt a designér Ferruccio Laviani představil stůl, navržený pro poštu Veuve Clicquot, a své kolekce vystavila řada dalších zahraničních hostů, jako například DMOCH, Numéro111, Claire Lavabre, Julia Landsiedl, Ola Mirecka a další. 

Speciální akcí Designbloku bylo představení nové kolekce La femme MiMi navrhářky Mimi Lan s názvem Vrstvy, kterou si mohli návštěvníci prohlédnout z těsné blízkosti modelek. Každý tak mohl ocenit kvalitní materiály, které Mimi pro tuto kolekci zvolila.

Designblok se každoročně snaží nabídnout netradiční prostory, do kterých umístí své expozice. V loňském roce zaujalo Nákladové nádraží Žižkov, které přineslo akci industriální nádech. Letos měli návštěvníci jedinečnou příležitost prohlédnout si secesní Grandhotel Evropa, který se s koncem Designbloku znovu uzavírá pro kompletní rekonstrukci. V každém pokoji byla umístěna výstava respektované značky či prodejce a secesní architektura hotelu půvabně kontrastovala s moderním designem instalací.

Každá budova Designbloku pak měla své vlastní zaměření:

Superstudio Evropa na Václavském náměstí v bývalém secesním Grandhotelu Šroubek nabídlo novinky interiérového designu, výstavu nábytku, svítidel a bytových doplňků.

Superstudio Hra v bývalé škole v Mikulandské ulici bylo věnované základnímu tématu letošního Designbloku – dětství - a v něm byla umístěna také hlavní výstava letošního ročníku, kurátorovaná Tulgou Beyerle, Agnieszkou Jacobson, Janou Zielinski a Jiřím Mackem.

Openstudio v Domě u Minuty na Staroměstské náměstí nabídlo práce více než stovky designérů z patnácti zemí Evropy.

Art House v Colloredo-Mansfeldském paláci byl věnován projektům na pomezí umění a designu a návštěvníci v něm našli zahraniční designérskou elitu i domácí hvězdy, mezi kterými nechyběla Liběna Rochová nebo Eva Eisler.

Fashion Stage v barokně přestavěném kostele Svatého Šimona a Judy nabídla módní přehlídky zejména nastupující mladé evropské generace.

Tématem letošního Designbloku bylo dětství, poprvé tak byla tématu věnovaná celá budova Superstudia Hra, kde byly k vidění interaktivní a hravé instalace. Tam mohli návštěvníci zapojit svojí kreativitu nebo nabrat síly v odpočinkové zóně.

Designblok tradičně také rozdělil ocenění za nejlepší počiny z designu a módy. Letošními vítězi soutěže absolventských prací Diploma Selection se stali Marlene Huissoud za kolekci From Insects a Bastian Visch za módní kolekci Light Studies. Hlavní cenu Designbloku pak získali Jan Plecháč a Henry Wielgus, kteří letos představili své instalace hned na několika místech v rámci Designbloku.

Designblok v číslech

V letošním roce přilákal Designblok nevídaný počet návštěvníků, který ve své šestnáctileté historii nemá obdoby. Celkem prošlo Superstudii 40 200 návštěvníků, včetně s výstavami umístěnými mimo studia pak Designblok navštívilo více než 56 700 návštěvníků. Prezentace a výstavy Designbloku byly k vidění dohromady na 65 místech, instalace a prezentace byly dílem 111 výrobců a distributorů, 106 designérů a designérských studií, 19 školních ateliérů a 13 mediálních titulů. Letošní ročník připravil 32 kurátorovaných výstav a 20 módních přehlídek. Vystavovatelé přijeli do Prahy z celé České republiky a z dalších 15 evropských zemí.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!