Knihu Tři bratři pokřtili Zdeněk i Jan Svěrákovi

Knihu Tři bratři pokřtili Zdeněk i Jan Svěrákovi 

V poslední době jeden z nejúspěšnějších českých filmů Tři bratři se dočkal své knižní podoby. Byla pokřtěna v úterý 13. 10. 2014 za účasti vzácných hostů.

Nakladatelství Fragment ve spolupráci s Palácem knih Luxor připravilo nezapomenutelný zážitek v podobě křtu knihy Tři bratři, kterého se účastnil režisér Jan Svěrák, autor a otec režiséra Zdeněk Svěrák, hudebník Jaroslav Uhlíř i filmová Červená Karkulka Lucie Maria Šťouračová. Nechyběl ani výtvarník či grafik, proto byla sestava opravdu rozmanitá.

Celou akci nás provedla stará známá moderátorka Hanka Koutná s občasným přispěním svého syna. Dozvěděli jsme se mnoho zajímavých informací o vzniku filmu, knihy i výstavy. Nejhlasitěji se jednoznačně projevovala mladá představitelka Červené Karkulky. Její otevřenost a naprosto nespoutané chování dostalo všechny diváky.

Vyslechli jsme si historku o návštěvě Svěráků v kině na chatě, kde právě promítali Tři bratry, i celkové dojmy z pozadí tohoto českého filmu. Atmosféra byla opravdu příjemná, jak jinak. Zdeněk Svěrák i Jaroslav Uhlíř jsou natolik pozitivní lidé, že donutí každého škarohlída k úsměvu. Právě pan Uhlíř si postěžoval na svou kratičkou roličku. Na plátně se objevil asi dvě sekundy. No snad příště dostane větší prostor. Lehce se naťuklo i téma knihy Na strništi bos. Režisér Jan Svěrák nám potvrdil, že by se její filmové zpracování mělo v budoucích letech objevit. Rozhodně to nebude příliš brzy, protože v současné době se věnuje jiným projektům. Ale určitě se v budoucnu dočkáme.

Samozřejmě muselo dojít i na zpívání. Vedle jedné z písní filmu Tři bratři, kterou zpívá Červená Karkulka, si každý zazpíval i hitovky Když se zamiluje kůň a Není nutno. Zvesela si notoval Zdeněk Svěrák i někteří z novinářů. Následně již došlo ke slavnostnímu křtu i následné autogramiádě. Jak je tomu u Zdeňka Svěráka zvykem, fronta byla opravdu dlouhá.

Nyní již k samotné knize. Na první pohled každého zaujme výborné zpracování úvodní obálky. Výtvarník si dal opravdu záležet a veškeré ilustrace jsou zajímavě pojaté. Nabízejí obrázky s typickým pohádkovým vzhledem, určeným především menším čtenářům. Vlastně celá kniha je koncipována především pro mladší děti. Napovídá tomu i velikost písma a celkové provedení. Ale nebál bych se toho, že na své si přijdou i starší fanoušci této pohádky. Vždyť v každém z nás je kousek toho dítěte. Vedle obrázků přes celou stranu či dokonce dvojstranu se najde i několik menších černobílých. I ony mají své pohádkové kouzlo.

Pro neználky lehce naťukneme i děj celé knihy a příběhu. Tři bratři se vydávají na zkušenou do světa, aby si přivedli své nevěsty. Jmenují se Pepa, Matěj a Jan. Každý z nich má jiné vlastnosti a kráčí si svou vlastní cestou. Jeden se rozhodne prosekat trním k začarovanému zámku a Růžence, druhý hledá Marušku a třetí se rozhodne zachránit Červenou Karkulku. Samozřejmě se jedná o pohádky O Šípkové Růžence, O dvanácti měsíčkách a O Červené Karkulce. Vlastně o jejich novodobé zpracování vytvořené na základě minioper.

Oproti filmu nabízí kniha jednu velkou výhodu. Mnoha divákům filmového zpracování lehce vadilo, že téměř celý film je zpracován hudební formou. Prostě všechny texty jsou zpívané. Mně osobně to vůbec nevadilo, vzhledem k výbornému obsazení zpěváky Tomášem Klusem a Vojtěch Dykem. Ale někteří lidé odcházeli z kin s kritikou na ústech. Knižní verze je daleko více vyprávěným příběhem a písničky jsou zde v menšině. To určitě mnohé čtenáře potěší a někteří kritici filmu si knihu třeba oblíbí. Daleko více se tím přiblížila ke klasickým pohádkovým knihám.

Kniha Tři bratři je opravdu nádhernou pohádkovou publikací, která potěší všechny - od dětí až po důchodce. Nádherné ilustrace, příjemně napsaný příběh a především záruka kvality v podobě Zdeňka Svěráka. Doufejme, že svou prodejností bude stejně úspěšná jako její starší filmový bráška.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!