Evangelium podle Jidáše je tajuplný příběh s náboženským podtextem

Evangelium podle Jidáše je tajuplný příběh s náboženským podtextem 

Nový překlad Evangelia podle Jidáše od Simona Mawera sice nakonec nevyšel na Velký knižní čtvrtek, ale přesto ho nemůžeme zatracovat. Knihu od člověka s kladným vztahem k Čechám vydalo nakladatelství Kniha Zlín.

Leo Newman není klasickým duchovním. Přesto má pro náboženský svět velice důležitou roli. Jednoho dne je zvolen za hlavního pomocníka při rozluštění a překladu svitků od Mrtvého moře. Mezi nimi se najde i jeden, který má mít na svědomí největší zrádce dějin křesťanství – Jidáš Iškariotský. Pochází z prvního století našeho letopočtu a vše nasvědčuje tomu, že obsahuje pravdivé vylíčení Ježíšova života. To by změnilo celé křesťanství a ovlivnilo osudy milionů lidí.

Podle popisu se může lehce zdát, že před sebou máte pouze další knihu ve stylu Šifry mistra Leonarda od Dana Browna. Pravda nemůže být vzdálenější. Sice najdeme v obou románech mnoho společných prvků, ale Evangelium podle Jidáše se většinou svého děje posouvá trošku jiným směrem. Dalo by se nazvat téměř společenským románem s historickou zápletkou.

Hlavní postava kněz Leo Newman je dosti složitá osobnost. Díky své práci na svitcích od Mrtvého moře si získává mnoho mediální pozornosti. Přestože je duchovní postavou, jeho život silně ovlivňují ženy. První je jeho matka, jejíž životní příběh a milostné osudy z druhé světové války sledujeme v jednom z dějů. Další významnou ženou je i Magda, která u něj nalezne azyl. A nejdůležitější se stává Madeleine, která se do něj zamiluje. Jejich společné city nejsou vzhledem k Leově životní roli a Madeleinině manželství zrovna vítané. Bohužel lásce neporučíš.

Právě milostné vztahy zabírají v knize velký prostor. Leo i jeho matka se pouštějí do zakázané lásky a tím jsou si lehce podobní. Kněz je v příběhu popsán do nejmenších detailů. Čtenář se snaží porozumět jeho pocitům i touhám. Z velké části se autor věnuje i náboženství, nejen z pohledu Lea. Pro lidi s naprostým odporem k bohu rozhodně knihu nedoporučuji. Zřejmě ji brzo odloží.

Přesto se nejedná o literaturu pro náboženské fanatiky. Velice silný příběh je napsán zkušenou rukou a nabízí opravdu zajímavý pohled do duše věřícího. Návraty do minulosti nás vrací v čase do druhé světové války. Poznáváme obavy Italů, bydlících v samotném hlavním městě tohoto jižního státu. Vzhledem k sympatiím s nacistickým Německem jsou jejich obavy ze spojenců oprávněné.

Historie prosakuje i z událostí okolo nalezení slavných svitků od Mrtvého moře. Skutečně se jednalo o velikou senzaci, proto jsou velice vděčným tématem v této knize. Právě ony si získají nejvíce vaší pozornosti a velice ovlivní život Lea. Ten je už delší dobu na okraji propasti, díky svým milostným avantýrám s vdanou ženou. Jidášovo svědectví naprosto otřese jeho náboženským vyznáním.

Evangelium podle Jidáše je zajímavou knihou. Nabízí příběh plný lásky, pochybností o víře i trošku poutavých historických faktů i fikcí. Někomu se nemusí číst úplně lehce. Znám mnoho těžších románů, ale o jednoduchou četbu se rovněž nejedná. Neustále musíte dávat pozor, abyste se v ději neztratili. Přestože nedosahuje úspěchů Skleněného pokoje či Mendelova trpaslíka, jedná se o bravurně napsanou knihu. Co jiného bychom mohli čekat od Simona Mawera, že?

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!