U Malého Glena zazpívala svou bossa novu křehká a smyslná Zeurítia

U Malého Glena zazpívala svou bossa novu křehká a smyslná Zeurítia70%

Malostranský jazz klub patřil včera, 10. října, latinskoamerickým rytmům. Hřejivou atmosféru v těchto pomalu se ochlazujících podzimních večerech zde vytvořila něžná zpěvačka Vendula Šmoldasová alias Zeurítia společně se svou kapelou, koncertující poprvé v nové sestavě kytara-kontrabas-piano, tedy zcela bez rytmických nástrojů.

Komorní a vcelku multikulturní publikum si vyslechlo písně v rytmu bossa novy a samby v moderním pojetí a také jazzové skladby inspirované brazilskou hudbou ve svěžím aranžmá Libora Šmoldase, kytaristy a chotě vokalistky. Mezi dvorní skladatele, jejichž písně Zeurítia ve svém bohatém repertoáru má, patří například brazilští klasici Antonio Carlos Jobim, Dorival Caymmi či Carlos Lyra.

Po debutovém albu z roku 2008 Zeurítia vydává druhou desku s názvem Weightless, která spatří světlo světa již zanedlouho - 20. října. Kapela ji pokřtí téhož dne ve 22 hodin v klubu Jazz Dock, kde slibuje odehrát celý autorský program desky včetně překvapení…!

Šmoldasová zpívá jednak anglicky, a to spíše jazzovější kousky, bossa novu a sambu však provází svou brazilskou portugalštinou, kterou se naučila díky své fascinaci latinskoamerickou hudbou. Včera zazněla dokonce „pohádková“ píseň v češtině, což byl sice trochu nezvyk, ale na druhou stranu příjemná změna. V každé písni navíc dostali všichni hudebníci prostor pro hravá sóla, která snadno přenesla posluchače z chladné střední Evropy na prosluněnou pláž, kde vládne mazlivým rytmům nekonečná pohoda a svoboda.

Ještě lépe by však muziku téhle srdečné jazz-latino party vystihlo slovo jiskření. Pod klenbou Malého Glena jiskry přeskakovaly stále a pilně a to zejména mezi manželi Šmoldasovými. Harmonie jejich duší se smyslnými a zároveň poněkud plachými rytmy prolíná jako něžný, mateřsky objímající vokál zpěvačky s neochočitelnou, klukovsky nespoutanou improvizací kytaristy Libora Šmoldase… Inu, v Jazz docku se máte už za pár dní na co těšit!

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Místo konání: U Malého Glena

Jazzová sekce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!