Přečtěte si nové poznatky o životě Svatého Václava

Přečtěte si nové poznatky o životě Svatého Václava 

Podzim se každým rokem nese ve znamení svátku sv. Václava. Právě této osobnosti byla věnována poslední kniha Vratislava Vaníčka, kterou vydalo nakladatelství Paseka.

Sv. Václav byl českým knížetem, který se do dějin zapsal nesmazatelným písmem. Stal se mučedníkem a získal obrovský význam pro český národ. Právě jeho jménem se nazývá největší náměstí v Praze, kde stojí i jeho socha. Právě on měl vysvobodit Čechy v čele Blanických rytířů. I naši dva prezidenti nesli jeho jméno (dobře to už není jen díky němu). Už o něm vzniklo mnoho knih, přesto musí i nadále vycházet aktualizované studie. Jednou z nich je i kniha Svatý Václav – Panovník a světec v raném středověku.

Rozhodně však neočekávejte, že bude začínat narozením tohoto knížete. K pochopení jeho role v českých dějinách je zapotřebí se podívat hlouběji do minulosti. V první řadě je dobré se obeznámit s tím, kterak přišli Slované do českých zemí. Jejich migrace rozhodně nebyla lehkou záležitostí, ale díky tomu zde vznikl základ k novému státu.

Druhým zásadním dějinným faktem byl příchod křesťanství. Samozřejmě všichni známe události okolo příchodu Cyrila a Metoděje. Jejich příchod a rozšíření nového náboženství po Čechách i Moravě sice zapříčinil mnoho válek, ale i spojenectví. Pokřtění Bořivoje I, prvního historicky doloženého českého panovníka, bylo objasněno v ludmilské legendě i Kosmově Kronice. Jedná se o děda sv. Václava.

A nyní se již přes jeho předky dostává k samotné osobě českého mučedníka. Samozřejmě dostanou svůj prostor i rodiče Vratislav a Drahomíra. Nesmíme rovněž zapomenout na babičku Ludmilu, která ho vychovávala a zároveň se sama stala mučednicí. Její konečný osud je všeobecně známý.

A jaký vlastně byl svatý Václav jako vladař a člověk? Právě o tomto tématu nám toho má kniha říci nejvíce. Dějiny ho vykreslují zejména jako mučedníka a převelice hodného člověka. Přesto to byl silný člověk s velkým vlivem, který rozhodně měl co říct do zahraniční politiky. Na stránkách jeho příběhu se dozvíme podrobnosti o jeho životě a získáváme nové interpretace pro svá vlastní studia. Jedním z nejdůležitějších momentů je bohužel i jeho zavraždění bratrem Boleslavem. I tento osudový okamžik je dopodrobna vykreslen a získáváme přehled o jeho roli v pozdějších dějinných událostech.

Ale ani smrtí se nedobere konce. Václavský kult nás provází celou historií. Jeho odkazu věnovali pozornost i pozdější panovníci a hned následující bratrovrah Boleslav I. se musí celý život vyrovnávat s pocity viny i stínem svého bratra. Odkaz světce následuje i další velice důležitá postava českých dějin – sv. Vojtěch z rodu Slavníkovců.

Celá kniha je napsaná především vědeckou formou, ale rozhodně se dá normálně číst. Nejedná se pouze o souhrn faktů, ale vyprávění příběhů ovlivňujících budoucí časy. Samozřejmě tato literatura není příliš vhodná pro děti, kterým zřejmě nebude úplně po chuti. Rozhodně v ní získají zálibu zejména zájemci o dějiny, historici a podobně zaměření lidé. Napříč celou knihou se seznamujeme i s názory jiných historiků či citováním z kronik. Zřejmě oblíbeným člověkem pro autora byl Dušan Třeštík, kterého potkáváme na stránkách poměrně často. Nesmějí chybět ani citace z ludmilských legend či od Kristiána.

Další důležitou složkou jsou i fotografie. Je jich poměrně dost a díky nim se dostáváme ještě hlouběji a realističtěji do minulosti. Na několika barevných snímcích jsou malby ukazující historické okamžiky či nalezené předměty. Nejdůležitější jsou samozřejmě ty, které nás odkazují na svatého Václava. Jedná se například o jeho meč či ochranné odění. Další černobílé fotografie zobrazují i kostely či pohřebiště některých panovníků.

Kniha Svatý Václav si rozhodně zaslouží pozornost, už díky své poučnosti. Dějiny si musíme neustále připomínat a nesmíme zapomenout na své kořeny. Svatý Václav budu ovlivňovat Čechy do konce časů a nevěřím, že by na něj někdy tento národ zapomněl.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!