Dnes začíná 16. ročník Designbloku

Dnes začíná 16. ročník Designbloku 

Dnes slavnostně začne 16. ročník největší přehlídky designu ve střední Evropě Designbloku, pražského týdne designu a módy, který nabídne program v pěti netradičních budovách v centru Prahy a potrvá až do neděle. Město ožije designem nejen v nejlepších pražských galeriích, obchodech a buticích, ale také na ulici.

Superstudio Evropa na Václavském náměstí v bývalém secesním Grandhotelu Šroubek nabídne novinky interiérového designu, výstavu nábytku, svítidel a bytových doplňků. Co hotelový pokoj, to respektovaný výrobce či značka.

Superstudio Hra v bývalé škole v Mikulandské ulici je věnované základnímu tématu letošního Designbloku – dětství. Je tam umístěna hlavní výstava, interaktivní instalace či velkorysé instalace výrobců napříč obory.

Openstudio v Domě u Minuty se nachází ve vzácné renesanční budově na Staroměstském náměstí. Více než stovka designérů z 15 zemí Evropy. Můžete nakoupit přímo od tvůrců, případně si s nimi osobně promluvit.

Art House v Colloredo-Mansfeldském paláci je určen pro projekty na pomezí umění a designu. Najdete zde zahraniční designérskou elitu i domácí hvězdy.

Fashion Stage v barokně přestavěném kostele Svatého Šimona a Judy nabídne módní přehlídky zejména nastupující mladé evropské generace.

A co si nenechat ujít na Designbloku?

Dnes otevírají v 10 hodin všechna Studia a v průběhu dne také většina expozic po městě. Od 11.00 se bude v Superstudiu Evropa konat Design Talk, na němž se návštěvníkům osobně představí legendy světového designu Gijs Bakker, Ferruccio Laviani a Ineke Hans. V jedinečných prostorách tohoto Superstudia pak kromě desítek instalací předních českých a světových značek jako Tom Dixon, Moooi, Cappellini, Delta Light, IKEA, Brokis, Křehký či Preciosa Lighting v jednotlivých hotelových pokojích proběhne také představení pošty navržené pro Veuve Clicquot, kterou přijede osobně představit její autor - legendární Ferruccio Laviani.

Ve středu můžete navštívit Superstudio Hra, pohrát si na hřišti Nike nebo si odpočinout při manuální práci v relaxační kreativní dílně. Nenechte si ujít stromovou instalaci Maxima Velčovského v koruně staré lípy na dvoře, kterou připravil pro výrobce ikonického nábytku Vitra. Doporučujeme také zajít do Visionstudia  ŠKODA AUTO na pražské Příkopy, kde můžete zažít premiéru nové Škody Fabia. A nakonec večírek: Heineken Party v klubu Radost FX.

Ve čtvrtek můžete podniknout exkurz do historie designu a navštívit přednášku v Polském kulturním institutu „Design za časů socialismu“ nebo si v Superstudiu Evropa vyslechnout přednášku Gorenje Design Studia o jejich tvorbě. Zážitek pak můžete vyvážit návštěvou blízkého Openstudia v Domě u Minuty a seznámit se s držiteli Designblok Talent Cards či zhlédnout nejlepší evropské diplomanty ve výstavě Diploma Selection.

V pátek je prvním bodem programu charitativní dražba komiksu pro Linku bezpečí v Pastacaffé do Minuty u Openstudia. Odpočinout si můžete na čerstvém vzduchu Václavského náměstí v Pavilónu Designbloku - dřevěném labyrintu od Víta Šimka z H3T, protože Designblok se nekoná jen ve Studiích, ale i v galeriích, buticích a obchodech v Holešovicích, na Vinohradech nebo Žižkově. Na pátek jsou také připraveny večerní autorské módní přehlídky Hany Zárubové, Moniky Drápalové a Pavla Brejchy na Fashion stage v kostele Svatého Šimona a Judy.

V sobotu představí současné trendy mladí návrháři z Diploma Selection, Elle Talent Card, Design Talent Card a UMPRUM. Módní přehlídky v kostele svatého Šimona a Judy začnou ve 13 hodin, potrvají až do večera a předvedou práci Leny Rypákové, Very Roggli, Kláry Válkové nebo Bastiana Vische vítěze prestižní holandské soutěže Lichting. V Art House v Colloredo-Mansfeldském paláci u Karlova mostu nabídnou návštěvníkům svá díla na pomezí designu a umění zahraniční a čeští designéři. Nepřehlédněte kolekci skla Ineke Hans pro Křehký, šperky Gijse Bakkera, světla z foukaného skla Evy Eisler, unikátní kolekci Liběny Rochové, inspirovanou dílem Milana Grygara nebo impozantní instalaci studia Tjep v Tanečním sále.

Neděle patří odpočinku a nakupování. Všechna Studia jsou otevřena do 19 hodin. Jestli jste si nechali čas na prohlídku tvorby zajímavých amatérských designérů, čekají na vás v Mikulandské. Na ochutnávku designu budoucnosti ze školních ateliérů UMPRUM, UJEP, ZČU v Plzni můžete zajít do Openstudia v Domě u Minuty, kde je jim věnováno celé patro. Odpoledne proběhne v Art House v Colloredo-Mansfeldském paláci dražba designu 20. století Cohn Auction.

Shrnutí:

Prezentace a výstavy Designbloku naleznete na 65 místech, kde naleznou návštěvníci speciální instalace a prezentace 111 výrobců a distributorů, 106 designérů a designérských studií, 19 školních ateliérů a 13 mediálních titulů. Připraveno je 32 kurátorovaných výstav a 20 módních přehlídek.

Počet prezentací v jednotlivých domech:

  • 60 Superstudio Evropa
  • 38 Superstudio Hra
  • 92 Openstudio
  • 17 Art House
  • 20 Fashion Stage

Vystavovatelé přijíždějí do Prahy z celé České republiky, ale také z dalších 15 zemí. Belgie, Bulharska, Dánska, Francie, Holandska, Itálie, Německa, Norska, Polska, Rakouska, Slovenska, Španělska, Švédska, Švýcarska a Velké Británie.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!