Selekce aneb boj o prince začíná

Selekce aneb boj o prince začíná 

Zajímavou knihu pro fanoušky Young Adults vydalo nakladatelství CooBoo. Napínavý a romantický román Selekce napsala americká spisovatelka Kiera Cassová.

Občané království Illey jsou rozděleni do několika kast podle svého pracovního zařazení a stylu života. Na vrcholu pyramidy stojí ti První a na okraji společnosti Osmí. America Singerová je Pátou, což rozhodně není žádná výhra. Její rodina si vydělává především uměním, ale žije na pokraji bídy. Jednoho dne dorazí Americe dopis o možnosti zařazení do Selekce. V této události bude třicetpět dívek bojovat o ruku prince Maxona. A jedna se v budoucnu stane opravdovou královnou.

Po naléhání matky i přítele se nakonec přihlásí i America. Šťastným zásahem osudu je vybrána, a proto cestuje do královského paláce. V něm bude bojovat o srdce prince a celoživotní štěstí i bohatství. Ale stojí America o tyto věci? V jejím okolí se nachází jiný chlapec jménem Aspen, který byl dlouho uložený hluboko v jejím srdci. Situace se najednou změnila a dvojice se rozchází. Dokáží se dát znovu dohromady nebo si America získá srdce prince?

Selekce je v recenzích často přirovnávána k Hunger Games. Nezbývá než lehce souhlasit, přestože celkové atmosféra je zcela odlišná. Po začtení do této zajímavé knihy se ocitáme takřka v pohádkovém světě. Zámek, královna a král, princ a dívky hledající lásku. Přesto se nemusíte bát, že je kniha určena malým dětem. Celé prostředí je mířeno zejména na mladé dospělé, jak jsem již jednou napověděl. Čtenář se ocitá ve světě ženských intrik a bojů o mužské srdce.

Zajímavé popisy vznikají již na samém začátku. Postupně se dostáváme do děje a nejdříve musíme pochopit začlenění jednotlivých osob do celého království. Nejdůležitější bodem je rozdělení lidí do tzv. kast. Ty nám mohou lehce připomínat i současnou a reálnou situaci žijících lidí. I v našem světě se nalézá ta nejnižší společenská třída lidí, která trpí hladem a materiální nouzí. Přesným opakem jsou boháči, kteří ani nevědí co s penězi.

Po tomto rozčlenění již začíná probíhat „soutěž“ o prince Maxona. V rámci ní poznáváme jednotlivé soutěžící a sledujeme zejména situaci hlavní postavy. America celý příběh vypráví, a proto jí věnujeme nejvíce pozornosti. Jedná se o skromnou, přesto poměrně ctižádostivou dívku. Stojí si tvrdě za svými názory a pocity, přestože je někdy neumí ovládat a lehce se v nich ztrácí. Příběh nás téměř navádí k tomu, abychom jí přáli celkové vítězství. Děj je možná trochu předvídatelný, přesto opravdu zajímavý.

Čtivost knihy je na největším stupni. Přestože se čtenář nedočká krvavých bitev a šarvátky se omezují na ženské hašteření, neustále se něco zajímavého děje. Postupem času jste natolik vtáhnuti do příběhu, že ho již nemůžete opustit. Kniha je určena především dívkám, přesto si ji může zamilovat i leckterý romantický chlapec. Lehce nakousnuté jsou i politické spory s rebely. Ti několikrát zaútočí na palác a jinak dokonalý život všem komplikují. Jsem velice zvědavý, zda toto téma bude více rozvinuto v dalších dílech.

Selekce je teprve první částí z budoucí trilogie. Na pokračování s názvem Elita si ještě budete muset chviličku počkat. Díky tomu je konec otevřený a zanechá ve vás mnoho otázek. Tento román zdařile dokazuje, že lze napsat knihu žánru Young Adults i bez pomoci většího množství násilí. Je napínavou přehlídkou ženské krásy i vychytralosti. Nabízí politický i romantický pohled do království Illey. A rozhodně se při jeho čtení příjemně pobavíte.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!