Podzimní sluníčko láká ven za dobrodružstvím. Kam vyrazit?

Podzimní sluníčko láká ven za dobrodružstvím. Kam vyrazit? 

Léto už je sice definitivně za námi, ale krásné počasí se na mnoha místech naší země ještě nevzdává. A toho je potřeba ještě naplno využít! Máme pro vás pár tipů na venkovní vyžití.

S několika tipy začneme v Hradci Králové - na konečné zastávce autobusu č. 9 Lesní hřbitov. Autobus cestující vyloží přímo na začátku velmi oblíbené a frekventované stezky Hradečnice. Odtud je možné vyrazit jakýmkoli sportovním stylem vstříc hradeckým městským lesům. Ideální je nazout in-line brusle. Lesem vede stezka se skvělým povrchem a malým převýšením. Dojedete buďto k obci Bělečko, na Nový Hradec, nebo po úplně novém povrchu ke Stříbrnému rybníku v Malšově Lhotě, odkud se dá po okruhu vrátit přes Zděnou boudu k Lesnímu hřbitovu, kde jste vyrazili. Zkrátka v Hradci najedete na bruslích spoustu kilometrů, aniž byste jezdili stále tam a zpět. Na trase je možné se občerstvit, a to v kiosku U Vlka. Vlastní jídlo si můžete připravit u nově vystavěného altánu na křižovatce směrem ke Stříbrnému rybníku, kde je volně přístupný prostor pro venkovní grilování a opékání buřtů.

Pokud chcete vyrazit pěšky s dětmi, můžete zvolit trasu některé ze značených stezek, kde se děti jistě zabaví a ještě něco zajímavého přiučí. Pro nejmenší je připravena Pohádková stezka. Potkáte zde draka Větvičku, kouzelníka Šišule, borůvkovou vílu a další. Startuje se od rekreačního objektu Mazurova chalupa, který se nachází poblíž Hoděšovic, a trasa dlouhá přibližně 2,5 km se vine lesy až k rybníku Výskyt. Návštěvníci se v krásné přírodě postupně seznámí s deseti pohádkami výtvarnice a spisovatelky Marty Pohnerové, budou plnit zajímavé úkoly a dozví se i řadu lesních ponaučení a zajímavostí.

Putování po Planetární stezce vás povede krásnou přírodou Nového Hradce Králové, městských lesů a především po naší sluneční soustavě. Planetární stezka ztvárňuje model naší sluneční soustavy v měřítku jedna ku jedné miliardě. Tomuto měřítku odpovídají zároveň rozměry těles (model Slunce a planet) i vzdálenosti, které mezi nimi musíte ujít. Celková délka trasy je 6,5 km.

Trasa Naučné stezky vede z Nového Hradce Králové od lávky kolem rybníčku Kříž a nádrže Češík k altánu u cesty Hradečnice poblíž Zděné boudy. Její celková délka je 3 km a obsahuje osm zastávek, které se věnují stromům a zvířatům v lese a přirozené harmonii mezi všemi články přírody.

Stezky korunami stromů

Máte rádi tobogány? Přes léto si můžete užít ty vodní, na podzim využijte suchý, který je součástí Stezky korunami stromů u Lipna v jižních Čechách. Dnes už velmi známá a turisty čím dál více navštěvovaná stezka v korunách stromů na vrcholu Kramolína se tyčí do výšky 40 m. Až se pokocháte výhledem na Šumavu, lipenské jezero a za pěkného počasí na Alpy, v přístavu Marina Lipno si můžete půjčit elektročlun nebo plachetnici a vydat se jako kapitán po jihočeském moři. Kolem Lipna vede také jedna z nejkrásnějších cyklostezek v České republice. Jmenuje se Jezerní a vede do Frymburku.

V Lipně nad Vltavou nuda rozhodně nehrozí. Vyplnění volného času je tu možné poskládat podle požadavků členů rodiny tak, aby si každý užil. Velmi populární je tzv. rodinný čtyřboj – lanovkou na Stezku korunami stromů, její zdolání, dolů na koloběžkách a skotačení v lanovém parku s letem na kladce nad částí areálu. Pokud počasí nepřeje, lze vyměnit lanový park za vodní ráj nebo Hopsárium – krytý svět prolézaček, trampolín a dalších dětských atrakcí.

Většinu služeb na Lipně propojuje karta hosta Lipno Card, která všem jejím držitelům službu zvýhodňuje. Lidé ji dostanou buď u ubytovatelů nebo si ji koupí například v Infocentru Lipno za 79 korun.

Až do 2. listopadu můžete s ratolestmi vyrazit do zábavního parku Mirakulum. Nachází se na ploše 10 hektarů v Milovicích, mezi Nymburkem a Benátkami nad Jizerou. Čeká vás tu dřevěný hrad, lanová dráha, minizoo, bludiště (včetně podzemního), tvůrčí dílny a nesčetně dalších atrakcí, které vaše děti jistě ocení. Jednodenní rodinné vstupné se pohybuje v řádu stokorun, každý pátek je možné využít akci na vstupné pro seniory - dědové a babičky nad 60 let věku mají vstupné tento den zdarma. Ušetřit také můžete při pořízení poukázky z projektu Skřítek Grátiska. Tato karta vám umožní uspořit na vstupném do Mirakula, hradu a zámku Staré Hrady, ZOO Chleby a Zámku v Loučni. Při zakoupení vstupenky na jmenovaných objektech získáte poukaz na vstupenku zdarma do zbývajících tří atraktivních areálů.

Zábavní park Mirakulum

Pro milovníky pěší turistiky v krásné přírodě, například s holemi pro nordic walking, je připraven tip na několik značených tras v okolí Kralického Sněžníku. Králický Sněžník s vrcholem v nadmořské výšce 1423 m je zcela jistě nejčastějším cílem turistů. Nabízí nejen úžasné panoramatické výhledy, ale i místo pramene Moravy a také dnes již symbolickou sošku slůněte z roku 1932 na místě bývalé Lichtensteinovy chaty. Národní přírodní rezervací, která byla ustanovena v roce 1990, vede 15 zastavení naučné stezky, která přibližuje návštěvníkům přírodu a zajímavosti tohoto vzácného koutu Moravy. Z Kraličáku vás na vrchol zavede pohodlná značená cesta (žlutá a následně červená turistická trasa – 8 km).

V roce 2007 byl s velkou slávou otevírán hraniční přechod Staré Město-Nowa Morawa a téhož roku v tichosti zanikl se vstupem do schengenského prostoru. Po této epizodě zůstala nová silnice a objekt v nadmořské výšce 815 metrů, sloužící dnes k občerstvení turistů. Samotný přechod lze dnes využít k návštěvě Kladska, rázovité příhraniční oblasti v Polsku. Z Kraličáku se na Kladské sedlo dá dojet či dojít po pohodlné cyklotrase 4071 přes Návrší (červená turistická), po cca 12 km můžete zvolit zpáteční "bikovou" cestu přes Černou rokli a Kunčickou horu (žlutá), nad Kunčicemi následuje sjezd k rozcestí na Stříbrnice. Celá trasa (cca 30 km) se spoustou krásných výhledů končí po průjezdu Starým Městem nebo Stříbrnicemi zpět v Hynčicích pod Sušinou.

Pokud zamíříte na Moravu, máte možnost navštívit některý z jeskynních systémů Moravského krasu - Punkevní jeskyně s propastí Macocha, Sloupsko - šošůvské jeskyně, jeskyni Balcarka, Kateřinskou jeskyni či méně známou jeskyni Na Turoldu. Každá z nich má svá nej, zajímavá zákoutí a atmosféru. V Punkevních jeskyních si můžete vybrat mezi plavbou a chůzí po svých, Sloupsko - šošůvské jeskyně nabízejí výběr hned ze čtyř prohlídkových okruhů, v Kateřinské jeskyni mohou turisté obdivovat barevně nasvětlený pozoruhodný útvar „Čarodějnice", na Turoldu je prohlídka jeskyně fyzicky náročnější, takže se před prohlídkou náležitě posilněte kvalitní svačinou.

Punkevní jeskyně

Ať už vyrazíte do jakékoli z nich, nezapomeňte, že je zde výrazně nižší teplota než venku a vysoká relativní vlhkost vzduchu. Zvláště v některých partiích jeskynního systému platí varování “Pozor na hlavu!”. Jeskyně mají individuální otvírací dobu, vše potřebné se dočtete na http://www.caves.cz/.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!