V Hradci Králové se už pojedenácté čeká na Václava

V Hradci Králové se už pojedenácté čeká na Václava 

Každoroční zahájení divadelní sezony v Klicperově divadle je ve znamení měsíc trvající přehlídky „malých velkých divadel“, nazvané Čekání na Václava. Ani letošní rok nebude výjimkou. Na rozjezd jubilejní 130. sezony přivítá jeviště Klicperova divadla a Studia Beseda mnoho zajímavých hostů z celé republiky.

Festival slavnostně zahájilo v den státního svátku svatého Václava Městské divadlo Zlín s Žítkovskými bohyněmi. Během festivalu zavítají do Hradce Králové kromě českých i slovenské divadelní soubory. Zajímavé bude jistě ztvárnění hry Akvabely od domácího Davida Drábka v podání Slovenského komorního divadla v Martině pod režijním vedením Rastislava Balleka.

Po delší době přivítáme v Hradci Králové pražské Divadlo v Řeznické. Hru Johna Logana Červená tam zrežíroval Viktor Polesný. V příběhu fascinujícího malíře lotyšského původu Marka Rothka na pozadí legendární Ameriky 50. let uvidíte Miroslava Etzlera a Martina Krause.

Již tradičním hostem festivalu Čekání na Václava je další pražské malé divadélko – Viola. Letos nabídne divákům hned dvě představení. Nejprve to bude Zahrada Jane Autenové, hra Lenky Lagronové v režii Radovana Lipuse, která pojednává o nejslavnější anglické spisovatelce i údělu žen a ženství. Druhou inscenací z Violy bude černá groteska Arto Paasillinna Stará dáma vaří jed, kterou s Lilian Malkinou, Naďou Konvalinkovou a Janem Zadražilem připravila režisérka Lída Engelová. Příběh o dámě, která už je ve věku, kdy by neměla stát v cestě svému synovci a jeho kumpánům, ale přesto vezme osud do vlastních rukou a začne neohroženě jednat.

Pražské divadlo Ungelt tentokrát zavítá s autorským projektem režiséra Pavla Ondrucha Kurtizána. V příběhu prvotřídní pařížské kurtizány uvidíte s grácií a šarmem Chantal Poullain, Igora Orozoviče a Reginu Rázlovou.

Po účasti na červnovém Festivalu Divadlo evropských regionů opět přijede Ostrava – Divadlo Petra Bezruče zahraje svůj Romantický příběh. Tragikomedie D.C. Jacksona v režii Daniela Špinara přinese nejen nekompromisní pohled na fenomén dnešních singles, ale také skvělý Thálií oceněný herecký výkon Terezy Vilišové.

A co by to bylo za Čekání na Václava bez „Cimrmanů“? V říjnu legendární divadlo přiveze svou „operetu s výpravou a kostýmy“ Hospoda na mýtince.

Druhým nestorem českého divadelního humoru a taktéž tradičním hostem na jevišti hradecké hlavní scény je Divadlo Semafor. Letos zde zavítá s legendárním muzikálem Kdyby tisíc klarinetů. Přijďte si užít krásné písničky a humor a oslavte tak 55. narozeniny této nestárnoucí scény!

Po úspěšně uvedeném Amadeovi na červnovém Festivalu Divadlo evropských regionů se do Hradce vrátí Divadlo Husa na provázku a Vladimír Morávek. Ten stál spolu s Milošem Štědroněm a Milanem Uhdem u zrodu projektu Moc art aneb Amadeus v Brně. Co dodat? Jedna nevěra, dvě návštěvy ze záhrobí, pět nepovedených úmrtí a nepočítaně géniů v opeře Miloše Štědroně podle libreta Milana Uhdeho a Vladimíra Morávka.

Závěr festivalu bude patřit „největšímu z Václavů“, tedy Václavu Havlovi. Postará se o to Velvet Havel, hudebně-divadelní projekt Miloše Orsona Štědroně, který se nechal inspirovat životem a tvorbou Václava Havla. Kabaret v režii Jana Friče jste měli již možnost vidět na festivalu Divadlo evropských regionů.

V rámci měsíčního festivalu budou samozřejmě uvedeny i domácí inscenace z Klicperova divadla. V září a říjnu na vás čekají dvě loučení a naopak přivítání dvou nových přírůstků do "klicperáckého" repertoáru. Svou druhou a už definitivní derniéru bude mít totiž veleúspěšná inscenace Arnošta Goldflama z divadelního prostředí Dámská šatna a drama Tennesseeho Williamse z jižanského maloměsta Sestup Orfeův v režii Martina Glasera. Svůj křest si naopak odbyde BEZ BAB! aneb Kutloch, komedie o mužském útočišti uprostřed vřavy nákupního centra v režii Jana Sklenáře, a klasické dílo české literatury Kytice v režii Karla Brožka.

Festival Čekání na Václava probíhá v královéhradeckém Klicperově divadle od 28. září do 28. října 2014. Více informací a předprodej vstupenek na www.klicperovodivadlo.cz.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Klicperovo divadlo

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!