Divadlo šansonu: prvorepubliková atmosféra v brněnském klubu Mersey

Divadlo šansonu: prvorepubliková atmosféra v brněnském klubu Mersey90%

Kabaretně hudební projekt s názvem Mě to tady (ne)baví uvedlo brněnské Divadlo šansonu dne 24. 9. 2014 v klubu Mersey. Pod vedením dokumentaristy a spisovatele Jiřího Vondráka zazněly známé písně z 30. a 40. let.

Inspirace francouzským kabaretem

Jiří Vondrák přišel s myšlenkou divadla šansonu v roce 2006 a jeho cílem bylo obohatit brněnskou scénu o hudební projekty vycházející z tradice francouzských kabaretů a žánrově blízkých poetice divadla Semafor šedesátých let. Vzniklo tak jedinečné hudební divadlo, které v Brně nemá konkurenci a kterému se úspěšné daří navozovat „modravou atmosféru černobílých filmů“.

Setkání s Hugo Haasem

Jak Jiří Vondrák během večera dokázal, je to především bavič. Publikum zaujal vtipnými historkami a příběhy o osobních setkáních s osobnostmi kultury z období první republiky, z nichž nejvíce času věnoval brněnskému rodákovi Hugo Haasovi. Přestože Vondrákovy příběhy byly někdy příliš dlouhé, jeho přátelské vystupování a žoviální volba slov si dokázaly udržet pozornost publika po celou dobu programu.

Dejte si radit

Doménou Divadla šansonu jsou však písně 30. a 40. let. Zazněly známé písně Adiny Mandlové, R. A. Dvorského, Huga Haase a mnoha dalších. Celý soubor byl dokonale sehraný a bezchybně napodobil prvorepublikový hudební projev. Z aktérů nejvíce zaujala významná brněnská zpěvačka a klavíristka Hana Robinson, která vynikla především svou velmi příjemnou barvou hlasu. Uměleckým vrcholem večera poté byl přesný ženský dvojhlas (Hana Robinson a Helena Vyvozilová) v písni Dejte si radit, známé z filmu Holka nebo kluk.

Málo míst k sezení

Jediným výrazným nedostatkem večera byl výběr prostoru. V klubu Mersey bylo málo míst k sezení a většina návštěvníků musela stát, pokud chtěla vidět na jeviště. Relativně vysoké vstupné mohlo být důvodem, proč návštěvnost programu nebyla vyšší.

Mě to tady baví

Díky promyšlenému výběru písní a svižnosti celkového projevu souboru byl večer příjemný a zábavný od začátku do konce a milovníci prvorepublikové kultury nadšeně zažili atmosféru této doby.

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Mersey klub

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!