Příběh Rebelky Marty pohne i generací, která si na bolševika nepamatuje

Příběh Rebelky Marty pohne i generací, která si na bolševika nepamatuje90%

„Vypadá jako děvka, zpívá jako děvka!“ – i tak zněla anonymní společenská obžaloba z vyšších pater tenkrát 27leté démonické Marty Kubišové po srpnové okupaci.

Nejnovější dokument Olgy Sommerové Magický hlas rebelky sleduje Martin život od začátků hvězdné pěvecké kariéry světového formátu přes karamboly osobního života a dále jasně čitelné výstupy a uvědomělá občanská gesta, kdy odmítla jakýkoliv konformismus za cenu ztráty profesionálního uplatnění po dlouhých 20 let. Snímek získal na letošním festivalu v Karlových Varech, ač je to pro dokumentární žánr trochu neovyklé, Cenu diváků.

Magický hlas rebelky však není nějaké ubrečené vzpomínání na „ztracené roky“ – ba přímo naopak. Kubišová v dialozích s Pavlem Kohoutem, Danou Němcovou, Vlastou Třešňákem, Ivou Janžurovou či někdejším kolegou z tria Golden Kids Václavem Neckářem naznačuje, že se v jejím případě o žádné domnělé hrdinství nejednalo. Po ztrátě angažmá, jejíž příčinou byly i podvržené porno fotky, závist a zejména její nepoddajnost režimu, se prostě stáhla na vesnici. Chartu 77 si nemusela číst dvakrát, aby ji bez dlouhého rozvažování podepsala a brzy se stala pevnou součástí skupiny disidentů kolem manželů Havlových.

V celém dokumentu, jehož rámcem je současný projekt Kubišové společně s Anetou Langerovou v divadle Ungelt, komorní muzikál Touha jménem Einodis o baronce Sidonii Nádherné, není hluché, patetické, vylhaně dojemné místo. Není tam žádný prostor pro zakřiknutost, ublíženost nebo nářek pro spravedlnost. Je spíš plný Kubišové léčivého smyslu pro humor, sebeironie, vášnivé touhy zůstat svou za každé situace a udržet si svobodu, ať je to zaplaceno čímkoliv…

Lehce pootevřená ústa, temné oční linky, sexy postava a držení těla, které připomíná mírné vlnění vodní hladiny. Žádná mladistvá naivnost, žádná podbízivá radostnost, kterou vidíme u Heleny Vondráčkové, ale spíš taková jakoby tajemnost, zdůrazněná malou vráskou nad obočím a uhrančivým pohledem - slovy Václava Černého, „ženy vamp“. Zejména úvodní song Magdalena, kde tato tajemná zpěvačka prochází vinicí a dere ze sebe věčné životní pravdy, se neobejde bez mrazení po celém těle.

Ve zdařilém komplexním dokumentu Olgy Sommerové nechybí samozřejmě ani další z poloh Marty Kubišové – láskyplný vztah ke všem zvířatům. Natáčení pořadu Chcete mě?, krmení roztomilé želvy sloní nebo žirafy přímo do tlamy tak závěrem trochu odlehčí vyprávění o drsném životě ve světě lidí…

Názor informuji.cz: 90%

Kdy a kde dávají film: Magický hlas rebelky

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Režie:

Hrají:

Kdy a kde dávají film:

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!