Literární předloha filmu - začíná pátrání po nejhledanějším muži

Literární předloha filmu - začíná pátrání po nejhledanějším muži 

Dalším trhákem tohoto podzimu na poli knižním i filmovém je Nejhledanější muž od Johna Le Carrého. Špionážní thriller s novou filmovou obálkou vydalo nakladatelství Mladá fronta.

John Le Carré je velice zkušeným autorem z Velké Británie. Na svém kontě má celou řadu detektivek a thrillerů, zejména z doby studené války. Vzhledem k premiéře filmu Nejhledanější muž, podle předlohy tohoto spisovatele, se nakladatelství Mladá fronta rozhodla vydat nové vydání této napínavé knihy.

Uprostřed jedné noci se do Hamburku nenápadně dopraví mladý Rus v dlouhém kabátě. Říká si Issa a je horlivým muslimem. Přestože je v současné chvíli v podstatě bezdomovcem, má u sebe značnou částku peněz. Jeho návštěva Německa není náhodná. Chce se stát lékařem a začít nový život. Za pomoci právničky Annabel vyhledává postaršího bankéře Tommyho Bruea, který je majitelem banky Brue Freres. Právě v tomto institutu se nachází dědictví po jeho mrtvém otci, který nebyl zrovna zářný občan. Issa nechce tyto peníze, ale jejich prostřednictvím hodlá změnit svůj život.

Brzy se o jeho přítomnosti dozvědí tajné služby, špehové z Německa, Anglie a Ameriky a díky tomu se rozjíždí dlouhé pátrání. Muslimský imigrant je považován za nebezpečného, a proto jeho pohyb nemůže být přehlížen. Podaří se Issovi utéct nebo obhájit svou nevinnu? Nebo se opravdu jedná o nebezpečného teroristu?

Nejhledanější muž opravdu není zrovna jednoduché čtení. Celý příběh je značně politicky i nábožensky motivován. Některé pasáže mohou být hůře stravitelné, ale přesto vás román donutí číst dál. Ocitnete se ve světě, který většina ze smrtelníků ve skutečnosti nemůže poznat. Je plný odposlouchávání, sledování a získávání informací. Jednou z nejdůležitějších součástí děje je muslimská víra. Toto téma je v dnešní době velice aktuální, a proto může zaujmout řady čtenářů. I když chvílemi se mohou lehce ztratit v obšírných popisech, možná najdou podobnost se současnou realitou.

Hlavní postava Issa Karpov se napříč celým románem tváří jako nevinný občan dohnaný byrokracií. Ale je tomu tak doopravdy? Nechce špinavé peníze svého otce, jen začít nový život jako lékař. Na první pohled může být sympatický, i když později také on začne vystrkovat růžky. Jeho pomocnice Annabel s ním bude muset mít hodně trpělivost.

Opravdu podrobně je sepsaná i práce jednotlivých tajných služeb. V románu spolu navzájem bojují o pozici získat si domnělého teroristu pro sebe. Získávají si své informátory v osobách blízkých Issovi a snaží se ho dostat tam, kam chtějí. Vtipné jsou situace, kdy se tito informátoři spolu sejdou. Vědí, že jsou odposlouchávaní a sledovaní. Navzájem si porovnávají svou osobní ochranku.

Tento thriller si snaží získat všechny příznivce špiónů jejich práce. Nenabízí děj naplněný akcí ani střílením. Napříč jeho stránkami se postupně prokousáváme příběhem o boji s terorismem a jeho stinných stránkách. Nečekejte nic klasického, protože je kniha poměrně hodně originálním způsobem pojatá.

Na závěr ještě zaměříme svou pozornost na filmovou verzi. Již od 4. října se vysílá v českých kinech a nabízí zajímavé herecké obsazení. Jedná se o jeden z posledních filmů zesnulého Philipa Seymoura Hoffmana. Uprchlíka Issu Karpova si zahrál ruský herec Grigorij Dobrygin.

Vedle nich uvidíte i Rachel McAdams jako Annabel či Willema Dafoa. Režie se ujal méně známý režisér Anton Corbijn, který natočil snímky Američan nebo Control. Vypracoval se zejména na videoklipech slavných hudebních skupin Roxette, U2 nebo Metallica.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!