Pardubicemi se prohnali Koně v akci

Pardubicemi se prohnali Koně v akci

Již po šestnácté patřil první zářijový víkend na pardubickém dostihovém závodišti mezinárodní výstavě Koně v akci. Na stovky koní se během 6. a 7. září přišly podívat tisíce návštěvníků od malých v kočárku až po léty zkušené "kovboje".

hodnoceno 4x
Líbí? Pošlete to dál...

K vidění bylo mnoho klasických přehlídek plemen od shletlandských minipony, přes irské coby, trakénské koně, až po slezské noriky či moravskoslezské belgické koně. Poslední dvě jmenovaná plemena patří k zástupcům těžkých tažných koní, kteří se utkali v závodech orby a tahu klády. Nejmenší poníci pak závodili na parkuru, nikoli však pod jezdcem, ale na ruce - vodiči se tedy řádně proběhli.

Celé dva dny byly opravdu přeplněné zajímavým programem - spřežení různých plemen, ukázka maratonu spřežení, pushball, chovatelské a jiné přehlídky, anglický plnokrevník ve sportu, skok mohutnosti, drezurní ukázky, čtverylka, dostihy koní jednotlivých plemen, Dámy v sedle, Working Equitation...

Z nejzajímavějších vyberme - předvedení koní plemene Paso Fino Colombiano. V Česku máme jen tři zástupce tohoto plemene. Koně jsou typičtí svým akčním a velmi pohodlným klusem. Jsou vytrvalí a tudíž vhodní na dlouhé trasy. Jejich nevýhodou je pořizovací cena, která neklesá pod 1 milion korun.

Koňský fotbal - nepříliš známý sport, zábavný především pro koně, na kterých sedí jezdci rozdělení do družstev (zde 3 na 3), a pobízejí koně tak, aby předníma nohama kopali do obrovského míče a dostali ho tak do brány soupeře. U nás se této disciplíně věnují především studenti Střední školy chovu koní a jezdectví při Národním hřebčíně v Kladrubech nad Labem. Pokud si to nedovedete představit, ve fotogalerii na vás čeká pár snímků. Plemeno, které vidíte, je naší jedinou živou národní kulturní památkou - Starokladrubský kůň.

Málokdy je také k vidění představení voltiže, kdy je na hřbetě koně i několik jezdců-gymnastů. Ti zde předvádějí různé, někdy až akrobatické cviky. Mezi ty složitější patří třeba stoj ve cvalu, obraty, salta či piruety.

Pro děti byl po celý den k dispozici doprovodný program, tvořený jízdami na koních určených k hiporehabilitaci, soutěže v malování, plnění úkolů u stánku Lesů ČR, indiánská vesnička či ukázky výcviku psů. Všechny vystupující koně si děti mohly pohladit, protože všechny stáje a paddocky byly volně přístupné.

V celé své kráse se předvedli všichni účinkující na slavnostním průvodu před velkou tribinou ve dvě hodiny odpoledne. Celý průvod vedl Peruán - trojnásobný vítěz Velké pardubické steeplechase (1998 - 2000) a dlouholetý držitel rychlostního rekordu na Velké, kterou zaběhl v čase 9:16 minut. Za ním následovali koně pardubické jízdní policie a čtyřspěží Národního hřebčína Kladruby nad Labem. Následovaly desítky ostatních.

Kromě koní byla výstava Koně v akci také o nakupování regionálních potravin, suvenýrů a jezdeckých potřeb. Celý den probíhala soutěž o nejlepší regionální výrobek, takže všichni mohli ochutnávat, co hrdlo ráčilo a vybírat své favority.

Ze závodiště večer odcházeli samí spokojení návštěvníci s dětmi unavenými celodenním pobíháním mezi koňmi. Počasí se náherně vydařilo, takže všichni se opálili, jako kdyby celý den strávili u vody. Ale tohle bylo mnohem lepší!

Další náhodné fotky z galerie...

Pardubicemi se prohnali Koně v akciPardubicemi se prohnali Koně v akci Pardubicemi se prohnali Koně v akciPardubicemi se prohnali Koně v akci


Prostor pro tvůj názor...

Komentovat může pouze přihlášený fanoušek...