Nejnovější články » Literatura

Cestou ve vlaku se mi do cesty nečekaně postavil Topol. Vítejte na festivalu Čtení

8.9.2014,

Od neděle 14. do úterý 16. září se ve vybraných vlakových spojích pražské příměstské dopravy můžete těšit na známé české spisovatele, kteří budou předčítat úryvky ze svých knih v rámci festivalu Čtení ve vlaku

Tento ojedinělý projekt má za úkol přiblížit literaturu a její autory cestujícím a představit ji jako atraktivní způsob, který zpříjemní cestování. Autorská čtení budou probíhat v prostředním vagoně ve vlacích typu CityElefant (2. třída, horní patro).

Nápad vznikl jako spolupráce firmy Railreklam se střední školou reklamní tvorby Michael a Festivalem spisovatelů Praha. Akce potrvá tři dny a bude zakončena 16. září v historické budově hlavního nádraží v Praze autogramiádou, literárním jarmarkem a koncertem hudebních skupin.

A na koho se ve vlacích můžete těšit? Například na úspěšnou autorku Petru Hůlovou, která se zaměřuje na exotické či multikulturní lokality. V knize Paměti mojí babičce (ocenění Magnesia Litera) přibližuje vyprávění tří generací žen v Mongolsku o tom, co všechno viděly, zažily a protrpěly. V díle Circus les Mémoires se opírá o prostředí Spojených států amerických a Stanice Tajga čtenáře zavede na Sibiř.

Dále se představí přední český spisovatel, básník a publicista Jáchym Topol. Z jeho děl můžeme připomenout básnickou sbírku Miluju tě k zbláznění, která se nese v duchu mladické a buřičské revolty proti společnosti či román Sestra. Cestující se mohou těšit na známého a společností rozporuplně přijímaného Michala Viewegha či banánovou rybičku Halinu Pawlovskou.

Podrobný program festivalu naleznete zde.