Havířovské slavnosti: za málo peněz hodně výjimečných hudebních zážitků

Havířovské slavnosti: za málo peněz hodně výjimečných hudebních zážitků100%

V neděli 7. září ukončila slovenská kapela Horkýže Slíže snad nejoriginálnější městské slavnosti v České republice. Havířovské slavnosti nabídly totiž návštěvníkům nejen tradiční české interprety, ale také zahraniční hudebníky, kteří se v Česku objevují jen výjimečně. My jsme Havířov navštívili v sobotu, která slibovala největší hudební zážitky.

Výborně naladěni byli návštěvníci slavností již z pátečního programu. Zahrály kapely Mňága a Žďorp, Nebe či Divokej Bill. Nechyběl ani revival slavných heavymetalistů z Iron Maiden. Největší hvězdou pátečního večera byla však nizozemská skupina Within Temptation. Symphonic rocková formace se zpěvačkou Sharon den Adel zaplnila celý areál ragbyového hřiště, kde se celá akce odehrávala. Nastavili tak laťku velmi vysoko. Sobota však laťku udržela minimálně na stejné výši.  

Brzký odpolední program byl věnován především milovníkům orchestrů i dětem. Zahrála Janáčkova filharmonie Ostrava i cimbálový orchestr Zlaté husle se sólisty. Děti pobavil Michal Nesvadba, který je znám především jako moderátor oblíbeného pořadu Kouzelná školka. Ten pořádný hudební program měl začít ale až po slavnostním zahájení Havířovských slavností po třetí hodině odpolední. Na rozjezd zahrál jeden ze zakladatelů skupiny Elán Vašo Patejdl.

Další v pořadí byla pražská swingová partička Mydy Radycad, jejíž vystoupení si velmi chválil také moderátor akce Petr Rychlý, který na chvilku opustil doktorský plášť v Ordinaci v růžové zahradě a představil se jako komediální rocker. Při koncertu slovenského zpěváka a zlatého slavíka z roku 1982 Mekiho Žbirky se začal areál stále více zaplňovat. Nechyběly jeho nejznámější písně jako „Biely kvet“, „Atlantida“ či „Co boli to preboli“, se kterou mu pomohla česká zpěvačka Martha. Nechyběl ale ani nejnovější hit „Fair Play“, kterou nazpíval pro stejnojmenný film.

Pak již následovala trojice hvězdných kapel, které si určitě nikdo z návštěvníků nechtěl nechat ujít. Jako první potěšila početné publikum velšská rocková královna Bonnie Tyler, která vypadá i zpívá stále stejně úžasně jako zamlada. Bonnie se publiku rozdávala. Její úžasný chraplák až mrazil. Zazněly notoricky známé hity jako „I Need a Hero“ či „Total Eclipse of the Heart“, ale také písně z nejnovějšího alba, které vyšlo minulý rok pod názvem Rock and Honey.

Velký úspěch sklidila také britská heavymetalová skupina Saxon. Biff Byford, zpěvák a frontman skupiny, předváděl na pódiu kromě skvělého hlasu také neuvěřitelné kousky, které byste od třiašedesátiletého muže těžko očekávali. Saxon odehráli solidně dlouhý koncert. Z velké části za to mohla také parádní atmosféra v publiku, která donutila členy kapely zahrát dlouhý přídavek. Po odehrání poslední písně začala zvědavost stoupat. Vždyť přišel na řadu hřeb večera a pro někoho i celých slavností – finská skupina Lordi, jejíž členové vystupují výhradně v hororových převlecích.

Skupina si však dala se začátkem koncertu pěkně na čas. Nutné je ale podotknout, že to nebylo kvůli domýšlivosti kapely, ale kvůli technickým problémům, které se snažili zvukaři co nejrychleji vyřešit, i když se jim to moc nedařilo. Nakonec se ale fanoušci přece jen dočkali a na pódiu se objevila pětice členů, všichni od hlavy až po paty zamaskovaní. Již po prvním songu bylo zpoždění odpuštěno. Lidé skákali, tleskali a povzbuzovali strašáky na pódiu. Ti jim za to dopřávali pořádnou nálož hard rocku. Show to byla perfektní, doplněna nejen kostýmy, ale také pyrotechnickými efekty a rekvizitami. Během vystoupení zahráli Lordi ty největší hity jako „Blood Red Sandman“, „Would You Love a Monsterman“ či „It Snows In Hell“. Samozřejmě nechyběla ani nejznámější pecka „Hard Rock Hallelujah“, se kterou vyhráli hudební soutěž Eurovision Song Contest.

Na Havířovských slavnostech mohli návštěvníci zažít hudební zážitky, které jim neposkytne ani většina český hudebních festivalů. Atmosféra byla skvělá, hudba perfektní, pivo teklo proudem a nabídka občerstvení byla velmi bohatá. Neuvěřitelný zážitek. To vše mohli navíc lidé zažít za pouhých 100 korun, kolik stál sobotní lístek. 

Názor informuji.cz: 100%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Umělci: ,

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!