Století Miroslava Zikmunda: Skvělý dokument o dvou výjimečných cestovatelích

Století Miroslava Zikmunda:  Skvělý dokument o dvou výjimečných cestovatelích80%

Kdo by nechtěl podniknout dobrodružnou cestu okolo světa? Tento sen se kdysi splnil nejslavnější české cestovatelské dvojici, o níž vypráví podařený dokument Petra Horkého. Zajímavé záběry z expedic H+Z jsou v něm dokonale propojeny s dosud neznámými informacemi o jejich životě.

Před lety dostal moderátor, režisér a cestovatel Petr Horký nápad, že natočí dokumentární film o slavném českém cestovateli Miroslavu Zikmundovi, s nímž se přátelí víc než 20 let. Přestože nejslavnější český dobrodruh, proslavený cestami okolo světa, dlouho nápad odmítal, nakonec s ním naštěstí souhlasil.

Náročný projekt Petra Horkého

Režisér a scénárista v jedné osobě se pustil do obtížné realizace dokumentárního snímku, která trvala přes čtyři roky a stála na české poměry monstrózních pět miliónů korun. Kvůli němu musel totiž Horkého tým nechat digitalizovat starší filmové záběry dobrodružné dvojice, jejíž druhou část tvořil zesnulý Jiří Hanzelka, stejně jako získat další dobové záběry a včlenit do snímku oživující počítačové triky.  

Čím se hlavní protagonisté snímku přesně proslavili? Duo komerčních inženýrů uskutečnilo dvě dobrodružné mezinárodní cesty s automobily Tatra v tuhých dobách komunistické izolace Českoslovenaka. Jejich první expedice po Africe a Jižní Americe se uskutečnila v letech 1947 – 1950, druhá vedla skrz Asii a Oceánii na konci padesátých a počátku šedesátých let.

Inspirovali generace cestovatelů

Během expedic pořídili nejen rozsáhlý fotografický a filmový materiál, ale také díky cestovním deníkům Miroslava Zikmunda sepsali množství cestopisných knih a článků. Z těchto osobních zápisků v mnohém čerpá i nový dokument.

Vyprávění charismatického Miroslava Zikmunda o jeho životě je šikovně střídáno se záběry z jeho cest, doprovázených často dobovým komentářem. Nadanému dokumentaristovi Horkému se v těchto záběrech výborně povedlo skloubit atmosféru minulosti s pohledem na Zikmundův život, který inspiroval další generace českých cestovatelů.

Zajímavé záběry doplňují povedené triky

Z původních cestovatelských sekvencí stojí za to především pohled z vrcholu Cheopsovy pyramidy nebo záběry na Kilimandžáro, domorodý lidožravý kmen i mnohé další. Před našima očima se zde odvíjí dávno ztracený svět poklidných koloniálních území a nádherně zachovalé přírody, který se již nikdy nevrátí.

Vše je doplněno legračně animovanou mapou světa, díky jejímž obrázkům vždy víme, o jaké místo se v dokumentu jedná, i šikovně trikově rozpohybovanými fotkami ze starých dob. Tyto záběry jsou doplněny dojemnými situacemi ze současnosti, které Miroslav Zikmund předem neočekával. Petr Horký se totiž snažil o co největší autentičnost reakcí slavného Čecha, kterému je již 95 let!

Všední vzpomínky o nevšedním životě

Přesto je Miroslav Zikmund, který přežil dvě světové války i komunistickou diktaturu, stále čipernou osobou. A stejně svižně kupodivu ubíhá i stopáž poetického dokumentu, v němž se dozvíme i dosud málo známé informace. Které to jsou?

Například o Zikmundově účasti během válečného procesu s Němcem Frankem, jeho překladatelských zkušenostech, první velké lásce zavražděné nacisty, seznámení s Hanzelkou či o životě s jeho ženou Evou. Tyto informace doplňují členové cestovatelovi rodiny a jeho přátelé, kteří se ve snímku občas objeví.

Film rozhodně nenudí

Horkému se každopádně daří nenudit! V povedeném dokumentu, prošpikovaném atmosférou dálek a dějin minulého století, se odvíjejí osudy Zikmunda a Hanzelky a jejich blízkých, aniž by (až na výjimky) došlo ke zdlouhavým pasážím. Ocenit je nutno i dobře sestřídané záběry a Horkého povedený scénář.

Emoce i pronásledování

Snímek je plný emotivních momentů, kdy například Miroslav Zikmund dodatečně lituje, že se místo své druhé cesty víc nevěnoval svému synovy. Tyto okamžiky ukazují ikonického Zikmunda jako normálního člověka, což je více než sympatické.

Dokument vypráví rovněž o pronásledování dvojice cestovatelů ze strany komunistického vedení a jeho tajné policie StB. Díky svým vazbám na zahraničí jsou totiž oba spisovatelé a dobrodruzi kdysi považováni za „podvratné živly“. Proto měli být na konci šedesátých let pro veřejnost navždy zapomenuti, což se naštěstí cenzorům nikdy nepovedlo.

Super dokument kazí politika

Přílišné zdůrazňování politických souvislostí v poslední třetině bohužel ubírá jinak skvělému dokumentu na zajímavosti. Charismatická a velká osobnost Miroslava Zikmunda je zde totiž líčena jako oběť místo uvedení dalších neznámých informací z jejího života.

Tento  fakt pro mě ubírá na nejvyšším hodnocení podařeného snímku, který v kinech dlouho chyběl.  Horkého dílo je poeticky a zábavně natočeným „pomníkem“ dvou českých velikánů i jejich nezlomné vůle, celoživotního přátelství a nevšedních schopností. Možná jsem však v závěrečném verdiktu ovlivněn tím, že mám cestování mnohem raději než politiku.

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: Století Miroslava Zikmunda

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Režie:

Kdy a kde dávají film:

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!