Final cut je plný vražd, násilí a opravdu šílených scén

Final cut je plný vražd, násilí a opravdu šílených scén 

Vyšel jeden z nejbrutálnějších thrillerů na knižním trhu pod názvem Final cut. Kniha od nakladatelství Knižní klub v násilnostech lehce překoná i Vraní dívku, která se honosila nálepkou “ jen pro silné povahy“. Jedná se o první knihu Veita Etzolda v České republice.

Německý spisovatel Veit Etzold je vzdělaným člověkem se zajímavými životními zkušenostmi. Vystudoval anglickou literaturu, dějiny umění a mediální studia v Oldenburgu, Londýně či Barceloně. Je aktivním konzultantem managementu. Přesto všechno vytvořil thriller plný násilí, vulgarismů a lehce i erotiky. Při jeho čtení vám opravdu nebude příliš veselo. Proslulá Vraní dívka je oproti němu lehkým odvarem. Jestliže se chcete bát a sledovat činy zcela vyšinutého zabijáka, rozhodně neváhejte s přečtením Final cut.

Nyní již k samotnému ději. Vrah říkající si Bezejmenný své oběti vraždí opravdu drastickým způsobem. Jeho činy nenechávají nikoho klidným a především Zemský kriminální úřad je značně rozezlen. Před nedávnou dobou dopadli a zastřelili sériového vraha s přezdívkou Vlkodlak a nyní se musejí potýkat s daleko větší stvůrou. Několikrát jsou zavedeni na falešnou stopu. Oběti nalézají až po několika měsících. Pachatel je totiž dokonale mumifikuje a tím téměř znemožní jejich objevení. Navíc vyvolává na jejich sociálních sítích dojem, že stále žijí.

Vrchní komisařka Clara Vidalisová nedávno zastřelila již zmiňovaného vraha Vlkodlaka. Nyní musí svou pozornost věnovat dalšímu zločinci. Ten se navíc rozhodl, že ji do celé hry bude osobně angažovat. Posílá ji dopisy i videonahrávky s vraždami. Clara a její kolegové stále nemohou přijít na jedinou zajímavou stopu, která by je k pachateli dovedla. Podaří se jim ho odhalit včas, než dovede vše do velkého finále?

Final cut je opravdu naprosto zvrácený a brutální thriller. Veškeré možné hranice byly zbořeny a autor se nebojí ničeho. Na stránkách knihy rozvíjí výborný příběh plný násilí. Jednotlivé vraždy a jejich provedení jsou popsány do sebemenších detailů. Navíc se v příběhu setkáváme se sado–maso praktikami.

Hlavní hrdinka Clara si po celý život nese vlastní břímě. V minulosti přišla o sestru a díky tomu si svůj vztek vylévá právě na sériových vrazích. Její postava je jinak vcelku sympatická, přestože to není úplná čistokrevná klaďaska. Zločince nechytá, ale úmyslně zabíjí. Vrah ji během celého románu posílá vzkazy a získává si její pozornost. Jejich vzájemné propojeni je jednou z hlavních dějových linek příběhu.

Pro celý román jsou rovněž důležité internetové stránky. Přestože jejich názvy jsou vymyšlené, určitě vám připomenou mnoho skutečných podobných projektů. V první řadě hrají svou roli online seznamky. Díky nim si vrah začíná dopisovat s oběťmi a získává si o nich první informace. Prostřednictvím internetu si později dohledá i bydliště. Dalším významným webem je Xenotube. Možná si sami domyslíte, že se jedná prakticky o kopii Youtube. Na tomto videoportálu vrah ukazuje některá svá videa a jeho majitel si v příběhu zahraje poměrně důležitou roli. Celkově se vrah velice soustředí na moderní technologie a díky nim získává netušené možnosti.

Final cut nabízí opravdu poutavý děj určený pro silné povahy. Vraha odhalíte až téměř ke konci, přestože už o něm dříve uslyšíte. Celkově je příběh výborně promyšlený a nabízí i pohledy do minulosti. Jedná se o vyvražďovačku se silnou zápornou postavou, která je hozena do moderního prostředí. Představte si mladého Hannibala Lectera (bez kanibalismu), který se naučí s internetem a tím získává mnoho nových výhod. Bezejmenný vás bude strašit po nocích a donutí vás zamyslet se nad zrůdností tohoto světa.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!