Nejnovější články » Zajímavosti

Dětské kroužky plavání aneb jak naučit dítě plavat

20.8.2014, Redakce

V dnešní době existuje mnoho kurzů s výukou kojeneckého plavání a plavání pro starší děti. Pro většinu rodičů je příjemnější a bezpečnější být pod dohledem školeného instruktora, který tyto hodiny plavání vede. Kojenecké plavání je vyhledávané, maminky na mateřské poznají jiné maminky a cítí se bezpečně.

S plaváním můžeme začít u dětí již v kojeneckém věku, kdy se podle odborníků vody nebojí a lépe si tedy i na vodu a pobyt v ní zvykají. U starších dětí by měl dospělý vnímat případný strach dítěte a do ničeho dítě nenutit. A především, trpělivost růže přináší.

Každé dítě je jiné a tedy ke každému je třeba přistupovat individuálně. To platí především u starších dětí, které začínají poznávat vodu a plavání samotné.

Podle jiné studie je nejlepší začít s výukou kolem čtvrtého roku dítěte, kdy je schopno pochopit vše potřebné v pobytu ve vodě. Do té doby si s dítětem ve vodě hrajte, aby si na vodu zvykalo, a učte ho bezpečnosti. Je důležité, aby si dítě nejdříve na vodu přivyklo a mělo dobrý pocit, než začne samotná výuka plavání. V prvním kroku buďte dítěti stále nablízku, držte ho nad vodou, ať cítí bezpečí.

Jak poznáte, že se dítě s vodou sblížilo? Pokud položíte dítě na záda a to si bez násilí lehne volně na vodu, pak je vyhráno.

2 – 4 roky

V tomto období je to především o hře, ale postupně můžeme přecházet k nácviku plavání. Můžeme začít s hrou, kdy dítě zapojí ruce a nohy. Hodit balon dál od dítěte a to k němu bude „plavat“. Foukání do vody je také dobrý cvik na dýchání a nepolykání vody.
Můžeme i pomalu dítě učit „plavat“ pod vodou, pokud ovšem nemá problém potopit hlavu. Učte ho potápět se bez zacpaného nosu.

V tomto věku buďte ještě více ostražití, děti mají představu, že vše zvládnou sami. Nejlepší pro výuku plávání je plovací vesta a opasek s kroužky z pěnové hmoty.

4 – 6 let

Můžeme zkoušet učit dítě znak, kdy zapojuje nejdříve nohy a potom ruce. Je to jednodušší na koordinaci. Je fajn mít destičku na plavání a cvičit různé pohyby nohou, postupně zapojovat ruce a zkoušet plavání na určitou vzdálenost. 

6ti letech by se dítě mělo bez problému potopit pro určitý předmět, skákat do vody, plavat pod vodou. Určitě bude v tomto věku zvládat jeden styl nad vodou.

Buďte stále na pozoru, dítě může zbytečně přecenit své síly a tím se dostat do nebezpečí.
Pokud nemáte dostatek času a rádi byste své dítě začali učit nebo ho vodili na kroužky plavání, najděte si někoho, kdo se o vaše dítě postará a bude vám v domácnosti pomáhat.

Kurzy plavání pro děti probíhají například v Plaveckém klubu Delfínek, které se nachází ve sportovním centru Letňany LAGOON, Tupolevova ul., Praha - Letňany (vedle nákupního centra Tesco). Moderní sportovní centrum nabízí široké vyžití pro rodiny s dětmi.

Facebookové stránky s dalšími tipy nejen pro děti naleznete zde.