Dětské kroužky plavání aneb jak naučit dítě plavat

Dětské kroužky plavání aneb jak naučit dítě plavat 

V dnešní době existuje mnoho kurzů s výukou kojeneckého plavání a plavání pro starší děti. Pro většinu rodičů je příjemnější a bezpečnější být pod dohledem školeného instruktora, který tyto hodiny plavání vede. Kojenecké plavání je vyhledávané, maminky na mateřské poznají jiné maminky a cítí se bezpečně.

S plaváním můžeme začít u dětí již v kojeneckém věku, kdy se podle odborníků vody nebojí a lépe si tedy i na vodu a pobyt v ní zvykají. U starších dětí by měl dospělý vnímat případný strach dítěte a do ničeho dítě nenutit. A především, trpělivost růže přináší.

Každé dítě je jiné a tedy ke každému je třeba přistupovat individuálně. To platí především u starších dětí, které začínají poznávat vodu a plavání samotné.

Podle jiné studie je nejlepší začít s výukou kolem čtvrtého roku dítěte, kdy je schopno pochopit vše potřebné v pobytu ve vodě. Do té doby si s dítětem ve vodě hrajte, aby si na vodu zvykalo, a učte ho bezpečnosti. Je důležité, aby si dítě nejdříve na vodu přivyklo a mělo dobrý pocit, než začne samotná výuka plavání. V prvním kroku buďte dítěti stále nablízku, držte ho nad vodou, ať cítí bezpečí.

Jak poznáte, že se dítě s vodou sblížilo? Pokud položíte dítě na záda a to si bez násilí lehne volně na vodu, pak je vyhráno.

2 – 4 roky

V tomto období je to především o hře, ale postupně můžeme přecházet k nácviku plavání. Můžeme začít s hrou, kdy dítě zapojí ruce a nohy. Hodit balon dál od dítěte a to k němu bude „plavat“. Foukání do vody je také dobrý cvik na dýchání a nepolykání vody.
Můžeme i pomalu dítě učit „plavat“ pod vodou, pokud ovšem nemá problém potopit hlavu. Učte ho potápět se bez zacpaného nosu.

V tomto věku buďte ještě více ostražití, děti mají představu, že vše zvládnou sami. Nejlepší pro výuku plávání je plovací vesta a opasek s kroužky z pěnové hmoty.

4 – 6 let

Můžeme zkoušet učit dítě znak, kdy zapojuje nejdříve nohy a potom ruce. Je to jednodušší na koordinaci. Je fajn mít destičku na plavání a cvičit různé pohyby nohou, postupně zapojovat ruce a zkoušet plavání na určitou vzdálenost. 

6ti letech by se dítě mělo bez problému potopit pro určitý předmět, skákat do vody, plavat pod vodou. Určitě bude v tomto věku zvládat jeden styl nad vodou.

Buďte stále na pozoru, dítě může zbytečně přecenit své síly a tím se dostat do nebezpečí.
Pokud nemáte dostatek času a rádi byste své dítě začali učit nebo ho vodili na kroužky plavání, najděte si někoho, kdo se o vaše dítě postará a bude vám v domácnosti pomáhat.

Kurzy plavání pro děti probíhají například v Plaveckém klubu Delfínek, které se nachází ve sportovním centru Letňany LAGOON, Tupolevova ul., Praha - Letňany (vedle nákupního centra Tesco). Moderní sportovní centrum nabízí široké vyžití pro rodiny s dětmi.

Facebookové stránky s dalšími tipy nejen pro děti naleznete zde.

- INZERCE

Fotografie k článku

Dětské kroužky plavání aneb jak naučit dítě plavatDětské kroužky plavání aneb jak naučit dítě plavatDětské kroužky plavání aneb jak naučit dítě plavat
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!