Navštivte Amazonský prales. Šanci máte do konce srpna

Navštivte Amazonský prales. Šanci máte do konce srpna90%

Výstava Metaformy pralesa od českého malíře Otty Plachta je ke zhlédnutí v Galerii Václava Špály na Národní třídě. Pokud chcete vidět, jak vypadají malby inspirované omamnou drogou ayahuascou a nádechem deštného pralesa, máte čas už jen do konce srpna.

Otto Placht je známý zejména díky dílům s motivy jihoamerického pralesa, o němž tvrdí, že jeho síla dokáže v mnoha ohledech změnit život od základu. V galerii můžeme obdivovat rozsáhlá plátna, ve většině případů se jedná o akryl, kde jako hlavní motiv figuruje Amazonský prales zalitý v pestrobarevnu. Plachtova tvorba se odvíjí od praktických zkušeností s dlouhodobým pobytem v jihoamerické džungli u peruánských domorodců, obyvatel indiánského kmene Šipibó u města Pucallpa na horním toku řeky Ucayalí, odkud pochází i jeho manželka. Otto si zde osvojil vyrábět barvy z kůry tropických stromů a na moskytiéry pak maloval své vize džungle. Taktéž působil jako učitel kresby a malby na místní škole. Jeho výtvarný projev je velmi výrazně ovlivněn exotickým nádechem a zároveň i zkušeností s vizí způsobených rostlinnou drogou - ayahuascou.

Plátna vystavená v Špálově galerii jsou barevně velmi progresivní a je patrné, že si pohrávají jak s fantazií autora, tak i návštěvníka. Zajímavým počinem je například cyklus obrazů Před požárem, Požár a Po požáru či Noční můra nebo Záplavy, které jsou jako vystřižené z halucinogenní vize. Suchým listem osvícená stezka pro změnu vypadá jako vyškrabávaná voskovka v tuši.

Jestli vás zajímá, jaké halucinace může droga ayahuaca způsobit, je zde k vidění „motivační video“.  A třeba se i vy přenesete do jiné dimenze inspirace.

Pár slov o autorovi:

Otto Placht vystudoval v Praze Akademii výtvarných umění a od roku 1990 zde další tři roky působil jako odborný asistent v ateliéru monumentální tvorby. Svou kariéru začal jako expresivní malíř. Podílel se na konfrontačních výstavách a specializoval se na tvorbu podle teorie fraktálů a chaosu. S vlastními autorskými výstavami začal až po roce 1984 a roku 1993 se v Miami setkal s peruánským šamanem Pablem Amaringem. Toto setkání definovalo jeho budoucí život i kariéru. Spolu s Amaringem se vypravil do Pucallpy, která se stala kolébkou jeho kreativity.

Na nějaký čas se usadil v nedaleké indiánské vesnici San Francisco. Peru bylo pro Plachta čerstvou dávkou kreativní energie. Začal zde vědomě experimentovat s limity západního poznání, které tříbil v duchu tradičních šamanských rituálů, mytologií a indiánskými tradicemi. Od roku 1993 střídavě pobývá v Peru, kde byl hostujícím profesorem na Escuela de Pintura Amazonica v Pucallpě. Přednášel na Florida International University a v Espaęola Way Arts Center v Miami. Vystavuje v galeriích po celém světě a jeho tvroba je součástí domácích i zahraničních sbírek umění, jako např. Miami MDCC Collection nebo Národní galerie Praha.  

Pokud výstava uchvátí natolik, že máte zájem si pořídit domu dílo z Ottova arsenálu, můžete nahlédnout na jeho osobní stránky a vybírat:

Výstava: Otto Placht – Metaformy pralesa

Kde: Galerie Václava Špály, Národní 30, Praha 1, 110 00

Otevřeno denně: 11.00 – 19.00 hod, od 21.6 do 31.8. 2014

Vstupné

Základní vstupné  - 40 Kč
Studenti -  20 Kč
Senioři nad 60 let a ZTP, děti do 15 let, studenti uměleckých škol -  zdarma

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Galerie Václava Špály nabízí i další akce

Místo konání: Galerie Václava Špály

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!