Zpívající kytarista Daniel Krob pokřtil nový maxisingl Šachmat

Zpívající kytarista Daniel Krob pokřtil nový maxisingl Šachmat 

Skladatel a kytarista Daniel Krob, jenž dříve působil v rockových kapelách Arakain, Kreyson, Ferat a Zeus, vydal nový maxisingl nazvaný Šachmat, který pokřtil v pražském TopGear baru na charitativní akci VIP ALL Television párty. Na rozdíl od loňské Magické kytary, tedy akustického instrumentálního alba natočeného na klasickou kytaru, se jedná o ryze rockovou záležitost.

Co nám prozradíte o novém maxisinglu Šachmat?
Jsou na něm ukázky z nové desky Ro(c)k Koně. Pět skladeb a dva bonusy. Jeden bonus je rádiová verze písně Jakej byl den a pak je tu ještě instrumentální bonus Cesta domů, ten pochází z alba Magická kytara. Nahrávka je velmi barevná a také přesně odráží energii a hudební pocit celé kapely.

SOUTĚŽ: O 5 CD Šachmat Daniela Kroba

Písně jste si složil sám?
Ano, všechny a kompletně. Některé jsou úplně nové a ještě nikdo je neslyšel, ostatní jsme už hráli s kapelou na loňském společném turné se skupinou Citron.

Hostují na Šachmatu i vaši přátelé z branže?
Například můj dobrý kamarád Pavel Vohnout alias Kyklop, který si loni k padesátinám nadělil rockovou desku. Pak ještě skvělý kamarád a výborný baskytarista Lukáš Varaja, s nímž jsme společně hráli v projektu Arakain Memorial v rámci třicátého výročí založení kapely Arakain.

Jak hodnotíte nedávné turné s The Snuff? Vydařilo se podle vašich představ?
Turné je vždy překvapením jak pro kapely, tak pro diváky. Během šňůry se kapely vyvíjejí a upravují svůj koncertní program podle aktuální nálady publika. Turné hodnotím velmi kladně a těším se na jeho pokračování.

Proč zrovna Daniel Krob a The Snuff?
The Snuff je taky pražská skupina, avšak o jednu generaci mladší. Hraje progresivní melodický rock a zpívá anglicky. V této kapele jsem před dvěma lety hostoval, zaskakoval jsem za kytaristu, který měl tehdy zlomenou ruku. Mám s nimi tedy i mnoho společných zážitků, dokonce jsem nahrál kytarové sólo na jejich novou desku.

Co nám ještě prozradíte o připravovaném CD Ro(c)k Koně?
Je na něm čtrnáct skladeb. Je už natočené a čeká jen na vydání. Narodil jsem se ve znamení Koně a proto jsem nové desce dal tento název. Rok 2014 je totiž rokem Koně…

K tomuto albu se prý váže i jedna zajímavost...
Bude na něm píseň Svátek. Tu jsem věnoval kamarádovi, který je otcem jedné z dívek, jež nešťastnou náhodou zemřely během rallye v Lopeníku. Skladbu už rok a půl hrajeme na našich koncertech. Pokaždé ji uvádím s tím, že se váže právě k této tragické události. Je to pro mne a pro kapelu vždy velmi silný hudební zážitek.

Hodláte letos navázat na projekt Magická kytara?
Pro pořadatele jsem připravil nabídku originálního autorského akustického vystoupení Magická kytara. Zatímco hraju na klasickou kytaru, na rytmiku – konkrétně na bonga – mě doprovází bubeník Jiří Melena, který v roce 2010 získal první místo v kategorii Nejlepší bubeník v rámci celosvětové hudební soutěže Emergenza. Hrajeme rovněž i některé zpívané skladby. Kromě toho plánuji album Magická kytara vydat i na elpíčku, zkrátka na velké vinylové desce. Klasická hudba totiž zní mnohem líp z desky než z cédéčka.

Cédéčko Magická kytara vyšlo 13. března. Neděsí vás třináctky?
Číslo třináct mi celý život přináší jakési osudové okamžiky, ale koneckonců ho považuji za své šťastné. Narodil jsem se 12. července, ale chybělo málo a bylo by to 13. Hodně jsme se stěhovali, tak jsem chodil do různých škol. Možná to byla náhoda, ale vždy jsem byl v abecedním pořádku na třináctém místě. Svoji první písničku jsem složil ve třinácti letech. Ženil jsem se ve 13 hodin – to byl jediný volný termín. Třináct let jsem bydlel v Resslově ulici číslo 13. Na desce Motýl jsem proto také měl 13 skladeb a pak bonusy. A telefonní linka Vzkaz domů, kterou jsem projektem Motýl inicioval, má koncové číslo 13. Proto jsem rovněž svou akustickou desku vydal 13. 3. 2013.

Plánujete natočit nový videoklip?
Ano. Jednám teď s velmi známým českým režisérem o scénáři k videoklipu na skladbu Máš svůj sen. Bude to velmi emocionální klip natočený podle skutečné životní události a bude v něm také sám sebe hrát konkrétní člověk, o kterém to celé bude a který danou životní událost prožil a stále prožívá… Bude to velká síla.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Rozhovory

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!