Taky je máte ve své sbírce? TOP 10 nejprodávanějších alb historie

Taky je máte ve své sbírce? TOP 10 nejprodávanějších alb historie 

Bývaly doby, kdy si mohli umělci prodejem alb velmi slušně vydělat. Před fenoménem stahování hudby z internetu dokázali ti nejlepší interpreti prodat i desítky miliónů alb. Mezi ně patří například AC/DC, Pink Floyd či Backstreet Boys. Pouze jednomu zpěvákovi se však podařilo pokořit hranici sta miliónu kusů. O jakého umělce se jedná? To se dozvíte na konci žebříčku 10 nejprodávanějších alb všech dob.

10. Fleetwood Mac – Rumours (1977)

Desátou příčku v tomto žebříčku obsadila londýnská blues/rocková skupina Fleetwood Mac, která byla pojmenovaná po zakládajícím členu Micku Fleetwoodovi. Že vám tento název nic neříká? Není se čemu divit. Nejúspěšnější období prožívala tato banda na konci 60. let, kdy zaznamenala bluesová muzika ve Velké Británii velký boom. Přesto si musela na své hvězdné album ještě pár let počkat.

Roku 1977 vydali Fleetwood Mac album s názvem Rumours. Následující rok za něj získali členové skupiny dokonce prestižní ocenění Grammy. Na této desce se nachází hity jako „Go Your Own Way“, „Dreams“ či „The Chain“. Na světě se prodalo přes 40 milionů kusů.

9. Bee Gees – Saturday Night Fever (1977)

V roce 1977 je natočena hudební komedie Horečka sobotní noci, kde hlavní roli ztvárnil John Travolta a Karen Lynn Gorney. Tento snímek rozpoutal právě díky Travoltovi a hudební skupině Bee Gees obrovskou vlnu zájmu o disko. To se projevilo nejen ve velké oblibě filmu, ale také v obrovském množství prodaných desek s filmovým soundtrackem.

Album s názvem Saturday Night Fever: The Original Movie Sound Track se stalo velmi žádaným zbožím. Celkově se ho prodalo kolem 40 miliónů kusů. Obsahuje především hity v podání britské popové skupiny Bee Gees. 

8. Backstreet Boys – Millennium (1999)

Skupina Backstreet Boys patří mezi nejúspěšnější chlapecké skupiny historie. Na svém kontě mají přes 100 miliónů prodaných alb. Právě oni se stali vzorem pro další boy bandy, které začaly vznikat po celém světě. Výjimkou nebyla ani Česká republika, kde byla roku 1995 založena velmi úspěšná kapela Lunetic. Přestože Backstreet Boys existují dodnes, dobu své největší slávy mají již za sebou.

Nejúspěšnějším albem skupiny se stalo Millennium, které bylo vydáno roku 1999. Obsahuje singly „I Want It That Way“, „Larger than Life“, „Show Met The Meaning of Being Lonely“ a „The One“. I tohoto alba se prodalo přes 40 miliónů kusů. Za zmínku stojí také fakt, že se jedná o nejmladší album v tomto žebříčku. 

7. Dirty Dancing (1987)

Baby nebude sedět v koutě.“ Kdo by neznal tuto nezapomenutelnou větu v podání šarmantního Patricka Swayzeho v kultovním snímku Hříšný tanec? Velkou oblibu si získaly také písně, které celým snímkem provázejí. Proto není divu, že se soundtrack s těmito filmovými hity dostal do desítky nejprodávanějších desek.

Toto album bylo vydáno v roce 1987 a je směsicí skvělých hitů od nejrůznějších zpěváků. Nechybí zde „The Time of My Life“ v podání Billa Medleye a Jennifer Warnes, „Be My Baby“ od americké dívčí skupiny The Ronettes, „She’s Like the Wind“ od Patricka Swayzeho či „Hungry Eyes“ od Ericka Carmena. Celkem se prodalo kolem 42 miliónů kusů. 

6. Eagles – Their Greatest Hits (1971 – 1975)

V žebříčku se umístila také „výběrovka“ americké country rockové kapely Eagels, jejíž počátky nalezneme již v 70. letech. Kapela, která má na svém kontě osm studiových alb a dvě desky koncertní, již v současné době aktivně nespolupracuje. Přestože se skupina rozpadla již v roce 1980, členové se občasně setkávají a příležitostně spolu koncertují. Na konci dvacátého století byli Eagles uvedeni do Rokenrolové síně slávy.

Jejich nejprodávanější deskou se stala kompilace Their Greatest Hits (1971 – 1975). Fanoušci si koupili přes 42 miliónů nahrávek. Právě na tomto albu se nachází známé songy jako „Take It Easy“, „Desperado“, „Tequila Sunrise“ či „One of These Nights“. 

5. Meat Loaf – Bat Out of Hell (1977)

Meat Loaf, americký pop-rockový zpěvák a herec, se proslavil také svoji silnější postavou. Díky jeho váze vznikl také jeho umělecký pseudonym Meat Loaf, což znamená v překladu sekaná. Přestože má pár kil navíc, je úspěšný ve všem, do čeho se pustí. Jako mladý zpívá ve slavném muzikálu Vlasy, má vlastní skupinu a točí filmy. V současné době má na svém účtu před deset studiových alb a přes třicet filmů.

Jeho nejprodávanější deska byla vydána roku 1977 pod názvem Bat Out of Hell. Této nahrávky, která obsahuje písně jako „Bat Out of Hell“, „Yout Took the Words Right Out of My Mouth“ či „Two Out of Three Ain’t Bad“, se prodalo neuvěřitelných 43 miliónů kusů. 

4. Whitney Houston – The Bodyguard (1992)

U filmu Osobní strážce v hlavní roli s neohroženým Kevinem Costnerem si poplakala již pěkná řádka žen. Kromě něj také spoustu diváků uchvátil hlas Whitney Houston, která si v tomto snímku střihla hlavní ženskou roli, ve které zazpívala několik svých písní. Ty diváky v žádném případě také nenechaly chladnými. Nebodoval totiž pouze film, ale také soundtrack, kterého se prodalo přes 44 miliónů.

The Bodyguard: Original Soundtrack Album obsahuje třináct filmových hitů především v podání Whitney Houston. Nechybí ani největší hit „I Will Always Love You“, dále také „Queen of the Night“ či „Jesus Loves Me“. Na albu se podíleli ale také další interpreti – například saxofonista Kenny G či jazzman Curtis Stigers

3. AC/DC – Back in Black (1980)

Trojici neprodávanějších alb všech dob nezahajuje nikdo jiný než australská hard rocková legenda AC/DC. Kapela je založena již roku 1973, své debutové album vydává ale až o tři roky později. Dává mu název High Voltage. Uplyne ale ještě několik let, než členové vydají desku, která dobyje vrcholy hitparád.

V roce 1980 vydají AC/DC album Back in Black, na kterém se nachází jedny z největších hitů skupiny. Nechybí song „Back in Black“, „Hell Bells“ nebo „You Shook Me All Night Long“. Obal desky je černý. AC/DC jím vyjadřuje smutek za zpěváka Bona Scotta, který tragicky zemřel v roce 1974. Oficiální důvod smrti? Otrava alkoholem. Po jeho smrti skupina uvažuje o rozpadu. Z toho naštěstí sejde a Bona vystřídá Brian Johnson. „Smutečního“ alba skupiny AC/DC se prodá téměř 50 miliónů kusů. 

2. Pink Floyd – The Dark Side of the Moon (1973)

Píše se rok 1973 a anglická kapela Pink Floyd vydává své nejúspěšnější album The Dark Side of the Moon. V té době ještě nikdo netuší, že se tato deska stane druhou nejprodávanější na světě. Co za tímto úspěchem stojí? Celé album je spíše pesimisticky laděné. Často se opakuje motiv války, strachu či chamtivosti. Prostě poukazuje na problémy současného světa, které se od roku 1973 příliš nezměnily.

Přestože kapela natočila v letošním roce již třinácté album, žádné z nich se komerčně desce The Dark Side of the Moon nemůže rovnat. Prodalo se jí přibližně 50 miliónů, což jí vysloužilo druhé místo v žebříčku nejprodávanějších alb. Možná je to i díky skvělým singlům jako „Money“, „Time“ či „Us and Them“.

1. Michael Jackson – Thriller (1982)

Na vrcholu pomyslného stupně vítězů není nikdo jiný než zesnulý král popu Michael Jackson. Svým originálním stylem, extravagantní vizáží, neuvěřitelnými pohyby a především energickými a nezaměnitelnými songy si získal srdce miliónů fanoušků po celém světě, kteří po něm blázní i po jeho tragické smrti. Můžeme si o něm myslet, co chceme, obviňovat ho z pedofilie či nechápavě kroutit hlavou nad množstvím jeho plastických operací, ale byl to zpěvák, který udával trendy a výrazným způsobem posouval popovou a taneční hudbu.

Svým nejprodávanějším albem Thriller, které vydal v roce 1982, utekl konkurenci o pár desítek miliónů prodaných kusů. Jako jediný dokázal překonat hranici 100 miliónů prodaných desek. Na této nahrávce najdou fanoušci snad nejznámější songy Michaela Jacksona – „Thriller“, „Beat It“ či „Bilie Jean“. 

Foto: novinky.cz

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

(1 hodnocení) A co tvé hodnocení?