Dobrý obraz nepotřebuje příběh!

Dobrý obraz nepotřebuje příběh!100%

Peter Greenaway, jeden z nejautentičtějších světových scénáristů, režisérů a filmových teoretiků, se letos po letech znovu objevil před projektory uhersko-hradišťských kin na jubilejním 40. ročníku Letní filmové školy v Uherském Hradišti. Představil zde svá vrcholná díla z 80. let, objevy na poli filmové teorie a také svou současnou tvorbu, na jejíž počest je zde uspořádána výstava.

Návštěvníci letošní Letní filmové školy mohli zhlédnout snímky, jejichž autor se řídí slovy z titulku: "Dobrý obraz nepotřebuje příběh!", každý si v nich dle něj najde to své. Příběh by však neměl být primárním cílem diváckého zájmu, spíše by měl soužit jako pojítko dechberoucích scénických kompozic. Umělcova smlouva; Zet a dvě nuly; Kuchař, zloděj, jeho žena a její milenec; Goltzius a společnost Pelikán patří mezi vrcholná díla Petera Greenawaye uvedená na letošní "Filmovce". Specifické jsou především výtvarným pojetím propojujícím filmové, divadelní a operetní prvky s obrazy, jež řadíme mezi klasická díla výtvarného umění. Známé jsou také kontroverzní greenawayovské zobrazování syrové nahoty a sexuality bořící hollywoodské stereotypy.

Pro filmové teoretiky i teorií nedotčené filmové fanoušky si Greenaway připravil na první víkendový den LFŠ přednášku, která se nesla v duchu filmového konce:

Kinematografie umírá! Pokud ještě neumřela…

Ostatně smrt a sex - to jsou dle Greenawaye jediné dvě oblasti, jimiž má cenu se zabývat. Možné „zmrtvýchvstání“ filmu vidí ve změně filmové architektury, v překročení hranic filmového rámu, který je v té podobě, jak ho známe a jak jsme na něj zvyklí, podle jeho názoru nepřirozený a zastaralý.

Greenaway patří také mezi odpůrce filmových hvězd. Za skutečnou filmovou, či spíše filmařskou hvězdu však považuje Sergeie Eisensteina (Křižník Potěmkin; Deset dní, které otřásly světem; Stávka), ruského režiséra a scénáristu 1. poloviny 20. století, známého pro specifickou formu montáže. Ta si klade za cíl smyslově a psychologicky provokovat diváka – stejně jako tvorba Petera Greenawaye. V příštím roce se můžeme těšit na průnik těchto dvou filmařských velikánů v Greenawayově novém snímku Eisenstein v Guanajuatu. Pokud vás toto spojení zaujalo, přijeďte na Letní filmovou školu a můžete už teď zhlédnout výstavu skic, které k připravovanému filmu vznikly. 

Názor informuji.cz: 100%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!