Nezapomenutelná Natalie Cole roztleskala Státní operu

Nezapomenutelná Natalie Cole roztleskala Státní operu100%

V úterý 15. července 2014 vystoupila ve vyprodané Státní opeře v Praze v rámci festivalu Prague Proms americká zpěvačka Natalie Cole. Společně s Českým národním symfonickým orchestrem podala devítinásobná držitelka ceny Grammy strhující výkon.

Když se po skvělém úvodu Českého symfonického orchestru zjevila v té záplavě černě oděných hudebníků dlouhonohá Natalie Cole v bílých zářivých šatech a zapěla první perfektní tóny na Grammy nominované písně Stardust, spustil se zdaleka ne poslední bouřlivý potlesk. Její sametový hlas a perfektní frázování způsobovaly příjemné mrazení v zádech. Uvolněnost a radost, s jakými zpívala, ji dělaly ještě více jiskřivější než byly její nádhené šaty.

Čtyřiašedesátiletá zpěvačka odehrála včera vůbec první koncert v České republice. Představila se výběrem ze svých největších hitů jako Unforgettable, Stardust, This Will Be, swing-jazzových standardů, ale i pár skladbami z nejnovějšího španělského alba. Právě píseň This Will Be je velice známá i na české hudební scéně díky Marii Rottrové, která ji přezpívala s textem od Pavla Vrby „Má se stát“. Natalie Cole na koncertě vyjádřila překvapení, že existuje i tato verze jejího hitu, a prý se nemůže dočkat, až si ho poslechne.

Její neznámější swingový duet Unforgettable si Natalie zazpívala jako virtuální videoduet se svým otcem, slavným jazzovým zpěvákem a hudebníkem Nat King Colem, který zemřel, když jí bylo patnáct. Po této dojímavé, Grammy oceněné skladbě, roztleskala operu při rychlejší Love was made for me, kdy se už dalo pozorovat, jak se obecenstvo kromě pravidelného rytmického tleskání do hudby na svých sedadlech i vrtí. Neutichajícími ovacemi byla pak Natalie Cole vytleskána na přídavek – a spustila píseň Let there be love, která skončila dechberoucím „soubojem“ zpěvačky a jazzové trubky. Její perfektní výkon si vysloužil několikaminutový potlesk ve stoje.

Natalie Cole zpívá s takovou lehkostí a precizností, až máte na jejím koncertě pocit, že je zpěv tou nejpřirozenější věcí na světě. Že bezchybně trefit každý tón, sladit se s celým symfonickým orchestrem a ještě si ten zpěv tak očividně užívat, je úplně jednoduché. Natalie to prostě umí. Její koncert byl jedinečným zážitkem, který v divácích zanechal dlouhotrvající pocit uvolněnosti a spokojenosti. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Národní divadlo - Státní opera... nabízí i další akce

Jazzová sekce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!