Výbornou severskou krimi "Prach jsi a v prach se obrátíš" napsal Chris Tvedt

Výbornou severskou krimi  

Pozdrav z norského města Bergen posílá spisovatel Chris Tvedt. V nedávné době u nás vyšla jeho kniha Prach jsi a v prach se obrátíš. Napínává severská krimi vyšla u nakladatelství Jota.

Chris Tvedt není žádný mladík ani začínající autor. Ve svých 60 letech má již mnoho životních prožitků. Vystudoval práva a literární vědu. Pracoval jako advokát a mnoho zkušeností z tohoto oboru mu posloužilo na základ pro jeho literární kariéru. V roce 2005 se stává profesionálním spisovatelem a vydává několik knih. Hlavním hrdinou jeho románů se stává advokát Mikael Brenne. V nové detektivce Prach jsi a v prach se obrátíš se objevuje nový hrdina – vyšetřovatel Edvard Matre. Mikael Brenne se v ní rovněž objeví, i když tentokrát v jedné z menších vedlejších rolí.

Příběh se začíná odehrávat na samotě v Østlandet, kde je popraven postarší muž. Policisté v čele s Edvardem Matrem nemohou najít dostatečné důkazy pro posun v tomto případě. Proto je partička okolo Matreho odvolána do Bergenu, ve kterém došlo k úmrtí jedné mladé ženy. Druhá leží s těžkými zraněními v nemocnici a nikdo neví, zda se vůbec probudí.

Vyšetřovatelé brzy zjišťují, že se zřejmě bude jednat o sériového vraha. Musejí ho dopadnout co nejdříve, než dojde k dalším úmrtím mladých žen. Bohužel pachatel nezanechává téměř žádné stopy, kromě brutálně znetvořených těl obětí. Přijít mu na stopu nebude vůbec jednoduché.

Edvard Matre se navíc musí ve stejnou dobu potýkat s problémy ve svém osobním životě. Po otevření masového hrobu v Gaustadu, který byl určen pro pacienty z gaustadské nemocnice, se dozvídá nečekanou zprávu. Jedno z těl patřilo jeho matce. Poprvé zjišťuje, že byl adoptovaný. Ale kdo byla jeho matka? Dokáže rozluštit tuto záhadu během vyšetřování složitých vražd?

Prach jsi a v prach se obrátíš je zatím druhá kniha Chris Tvedta, která vychází v češtině. Za první román Kruh smrti získal v roce 2010 prestižní cenu Riverton. I tentokrát nabízí velice kvalitní příběh v žánru severské krimi.

Román je poměrně dost brutální, jednotlivé vraždy rozhodně nejsou nijak pěkné. Není se čemu divit, vrah je docela slušný šílenec. Téměř po celou dobu knihy s ním nejsme v kontaktu. Jeho odhalení proběhne opravdu až na konci a dopředu rozhodně nemůžete uhodnout, o koho se jedná.

Hlavní kladné postavy jsou skvěle vykreslené včetně osobního života. Tedy zejména Edvard Matre. Během vyšetřování se musí zaobírat i svým osobním životem a pátrat po již zmíněné biologické matce. Samozřejmě dojde i na lásku, která jeho situaci ještě více zkomplikuje. Nakonec trochu uhýbá z role klaďase, ale více Vám rozhodně nemůžu prozradit. Samotné vraždy jsou skvěle popsány a vylíčeny, takže se čtenářům téměř zvedá kýbl. Jejich brutalita je poměrně velká, navíc jsou oběťmi převážně ženy.

Celý děj začíná vraždou jakéhosi starce. Následně tento případ přebírá někdo jiný a naplno se rozjíždí pátrání po údajném sériovém vrahovi. Říkal jsem si „ Proč tam sakra byla ta první vražda, když s hlavním dějem nemůže mít nic společného?“ Ale nakonec je vše tak výborně propojené, že jsem opravdu žasnul. Stejný případ je i pátrání po okolnostech smrti matky Edvarda Matreho. I toto je nakonec zcela vyřešeno a výsledek je opět nečekaný.

Celá detektivka je poskládaná opravdu výborně. Od začátku do konce jste udržováni ve velkém napětí. Chris Tvedt sepsal výbornou severskou krimi, která dělá čest tomuto žánru. Tento autor rozhodně patří po bok velikánů jako Jo Nesba, Adlera – Olsena či Henninga Mankella.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!