Mr. Elastik: Při natáčení klipu jsem si připadal jako paroháč

Mr. Elastik: Při natáčení klipu jsem si připadal jako paroháč 

Mr. Elastik je nový elektroswingový projekt dýdžeje Mersiho, (známého z kapely Děda Mládek Illegal Band) a uskupení Hot Sisters. Mersiho jsme se zeptali, jak projekt vznikal, kdo za ním stojí i jaké bylo natáčení prvního videoklipu.

Z čeho Mr. Elastik hudebně vychází?

Ze swingu 20. až 40. let. Není to ale samozřejmě jen swing, co v naší hudbě uslyšíš. Hodně jsme ovlivněni také stylem manouche jazz. A samozřejmě elektronika, která dotváří celkový zvuk hudby. Takže vlastně je to takový mix všeho, co nás baví.

Kde se zrodil nápad pustit se do úplně nového stylu a začít vlastně tak trochu od začátku?

Už jako DJ jsem někdy před deseti lety narazil na Swing Republic a úplně mě to dostalo. Dnes se tomu říká elektroswing, ale tenkrát to bylo (aspoň pro mě) něco úplně nového. Okamžitě jsem si to zamiloval. Pak přišel Parov Stelar a další a já jsem začal jen tak "do šuplíku" zkoušet dělat něco podobného. No a někdy před dvěma lety jsem si řekl, že uzrál čas, šuplík jsem opět otevřel a věci dodělal. Výsledkem je první single s názvem Anakonda Bomba, který právě v těchto dnech vychází digitálně na http://www.supraphonline.cz/album/79297-anakonda-bomba.

Máš v tomto hudebním směru ve světě nějaký vzor?

Tak už jsem zmínil Swing Republic a Parov Stelar. Je jich ale samozřejmě mnohem víc. Jen namátkou Tape Five, Bart&Baker, Caravan Palace a mnoho dalších.

Kdo za celým projektem mimo tebe stojí a jak ses dostal k Hot Sisters?

Na Hot Sisters jsem přišel náhodou na internetu, vlastně skoro na všechny, kteří se na projektu podílí. Znám spoustu skvělých muzikantů, ale chtěl jsem zkusit spolupracovat s lidmi, které neznám a kteří by do té muziky vnesli novou šťávu. A myslím, že se to povedlo. Ovšem nesmím zapomenout na dvě jména: Andrej Lažo a Michal Vejskal! To jsou lidé, kteří mají veliký podíl na tom, že ta muzika zní tak, jak zní.

Co znamená Mr. Elastik? Název jsi vymyslel ty? 

To je dlouhá historie. Mr. Elastik byl (a doufám, že stále je) řecký varietní tanečník, kterého jsem viděl při své dovolené v Řecku. To, co předváděl, bylo neuvěřitelné. Vlastně to žádnou spojitost s naší muzikou nemá, jen jsem si na něj onehdá vzpomněl a přišlo mi fajn to takhle pojmenovat. Ono jeho celé "umělecké" jméno znělo vlastně Mistr Elastik very Bombastik Anakonda Bomba! No a jsme i u názvu našeho singlu. Prostě všechno je tak, jak má být.

Natočili jste první videoklip, na kterém jste spolupracovali s choreografem Petrem Čadkem. Klip byl celý v jeho režii?

Petr nám s tím hrozně pomohl. Oslovil jsem ho, že bych rád natočil klip, ale že samozřejmě peníze jsou trošku problém. On si poslechl demo, zalíbilo se mu to a řekl, že pomůže. Oslovil partu kolem režiséra Jiřího Rendla a bylo to. Spolu napsali scénář, Petr vymyslel choreografii a šlo se na plac. A s výsledkem jsme všichni maximálně spokojeni. Rád bych poděkoval všem, kteří se na tom podíleli.

Nějaké dojmy či kuriozity z natáčení?

Natáčení bylo fajn. Snad jediné, co jsem si moc neužíval, byla situace, kdy mi na hlavu nasadili vycpanou jelení hlavu. Bylo to divný, připadal jsem si jako paroháč. (smích)

Máš za sebou bohatou hudební minulost. Je něco, na co rád vzpomínáš a naopak něco, čeho lituješ?

Já se dozadu moc neohlížím, zajímá mě spíš to, co je přede mnou.

V kapele Děda Mládek Illegal Band stále pokračuješ?

Samozřejmě, hrajeme skoro pořád. Kluci jsou fajn a podporují mě v tom, co dělám. Děda Mládek je moje druhá rodina!

Těžké začátky máte za sebou. Kdy se ale můžeme těšit na celou desku?

Začátkem září by měl vyjít druhý single s názvem Snowman a když vše půjde dobře, tak bychom chtěli do konce roku vydat desku.

Jaké máš v rámci tohoto projektu ambice? Co bys považoval v tuhle chvíli za úspěch?

Už jsem v branži docela dlouho, abych věděl, že přehnané ambice tě nikam neposunou. Byl bych moc rád, kdyby se nám povedlo natočit desku.

A nejdůležitější otázka nakonec - kdy a kde vás uslyšíme živě?

Nějaké koncerty bychom rádi odehráli na podzim, ale to hlavní by mělo přijít příští rok. Pokud bude deska, tak příští rok na jaře bychom rádi odjeli klubové turné.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Dj Mersi s Hot SistersFotka z klipu k singlu Anakonda BombaBooklet singlu
 

Mohlo by se ti líbit...

Rozhovory

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!