Katastrofický román Silo zaujal i Ridleyho Scotta

Katastrofický román Silo zaujal i Ridleyho Scotta 

Je tu další postapokalyptický román, který Vás donutí přemýšlet o budoucnosti země. Napsal ho americký spisovatel Hugh Howey a nese název Silo. Vychází u nakladatelství Knižní Klub.

Na celou zemi dopadne ničivá katastrofa a přežít se podaří pouze některým lidem. Ukrývají se v podzemních silech. Jsou jejich domovem, mají zde starostu i šerifa. Jednou za určitý čas je poslán některý z lidí čistit senzory, které dopřávají obyvatelům pohled na zpustošenou krajinu. Vzhledem k zamořenému ovzduší jde vždycky na smrt. Čističi to ví, a přesto senzory vždy řádně vyčistí.

V nejnižších patrech se nachází mechanický úsek, který se po několika čištěních začne vzpouzet vládnoucímu IT oddělení. Nelíbí se jim jejich celková nadvláda a navíc začínají tušit, že vše není podle jejich představ. Vedoucí IT oddělení tají spoustu informací a pravdu mění za sprosté lži. Podaří se vzbouřencům zjistit pravdu o celém jejich žití? A co se vůbec stalo v minulosti?

Přichází další z mnoha postapokalyptických sci-fi románů o katastrofách na naší planetě zemi. Tentokrát ho má na svědomí spisovatel Hugh Howey, který s jeho šířením začal prostřednictvím internetového obchodu Amazon. Po několika povídkách se stává z příběhu Silo hitovka a Hugh Howey začne rozepisovat celý děj do tlusté knihy.

Začátek knihy je lehce chaotičtější a těžší na pochopení. Postupem času se však dostáváte románu na kobylku a získává si Vaší přízeň. Největším kladem je jednoznačně výborně vymyšlené prostředí. Celé silo je rozděleno na mnoho částí podle zařazení jednotlivých pracovních oddělení. Úplně nahoře se nachází kavárna a výhled na okolní svět, kancelář šerifa a cela. Postupně směrem dolů prochází čtenář IT oddělením, zásobovacím oddělením, farmami, porodnicí či vespod sídlícím mechanickým oddělením. Se všemi částmi Sila se průběžně seznamuje a poznává jeho obyvatele.

Celkově se děj točí zejména okolo několika hlavních postav. Jsou jimi mechanička Juliette, IT vedoucí Bernard, tajuplný Lukas či stařík Walker. Tím seznam rozhodně nekončí. Osob, které vytvářejí příběh, je opravdu velké množství. Poznáváme jejich život pod zemí a jejich touhy či sny.

Úvod nás postupně dostává do centra dění. V průběhu času začíná příběh gradovat a rozvíjet se. Rozhodně se nejedná o příliš zábavnou a jednoduchou četbu. Přecijenom délka téměř 500 stran nabízí velký prostor pro opravdu katastrofický scénář.

Jedinou malou výtkou může být občasné popisování mechanických oprav, které je na můj vkus až moc specifické a čtenář mu v některých částech nerozumí. Vzhledem k faktu, že se v knize tyto popisy několikrát opakují, můžou lehce narušit čtenářovu pozornost. Prostě Vás trochu nudí.

Rozhodně se jedná o malou výtku, protože jinak je tento román opravdu výtečný. Nabízí asi vše, co by měl podobný katastrofický román nabízet. Konec nabízí odpovědi pouze na některé otázky. Autor již napsal a vydal další knihy s názvy Shift a Dust, kterých se snad v nejbližší době dočkáme i u nás. Jestliže máte chuť zapřemýšlet si o možném konci našeho bytí na této planetě, rozhodně si Silo nenechte ujít.

Filmové adaptace se ujme režisér Ridley Scott, který stojí za klasikami Vetřelec, Blade Runner či Prometheus. A ten by si rozhodně nevybral žádnou slátaninu. Jeho jméno je zárukou kvality.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!